Ana SayfaHaberlerEkonomiAvrupa Birliği’nden Türkiye’ye “Doğu...

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye “Doğu Akdenizde Sondaj” Yaptırımı Geldi

İlk gelen bilgilere göre AB’nin dışişleri bakanlarının aldığı karar, AB’den aktarılan kaynaklarda kesinti ve AB ile Türkiye arasındaki Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerinin durdurulmasını kapsıyor.

Karala ilgili ilk bilgi Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in, toplantı öncesi, AB’nin Kıbrıs karasularındaki keşif faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulama niyetinde olduğunu ve bugün bir dizi önlem alacaklarını söylemesiyle sızmıştı.

Schallenberg, “Bugün Türkiye’ye karşı bir dizi önlem alacağız. Avrupa Yatırım Bankası üzerinden daha az fon ve kredi sağlanacak, havacılık anlaşmasıyla ilgili müzakereler durdurulacak. Başka yaptırımlar da olabilir” demişti.

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ise ““Türkiye’nin provokasyonu bizim hepimiz için kabul edilemez bir durum. Biz, Kıbrıs’ın tarafındayız. Tüm seçenekleri açık tutmamıza imkan sunan, uygun bir dengeleme taktiği bulduk; yaptırımlar. AB, bunu uygun bir zamanda istişare etmelidir. Türkiye, tehlikede bulunduğunu biliyor. Sondaj haklarıyla ilgili tüm bu konuların nihai olarak BM himayesinde netleştirilmesi gerektiği mesajını bir kez daha vermemiz önemli. Amacımız, tüm Kıbrıs’ın barış içinde birleşmesi” diye konuşmuştu.

Bir kaç gün önce ise Reuters ajansı yaptırım kararının taslak metnini ele geçirdiğini duyurmuştu.

Reuters’in ulaştığı taslak metine göre, AB ortak bir kararla Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de yaptığı ‘yasa dışı’ doğal gaz ve petrol sondaj çalışmaları nedeniyle verilen fonları gelecek yıl dondurulacak ve Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması askıya alınıyordu.

Taslakta, “AB, Türkiye’nin halihazırda devam eden ve artan yasa dışı sondaj faaliyetleri nedeniyle Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması ile ilgili müzakereleri ve üst düzey görüşmeleri askıya almaya karar verdi. Avrupa Konseyi, Komisyon’nun 2020 için Türkiye’ye ‘katılım öncesi yardımın’ azaltılması önerisini onaylıyor ve Avrupa Yatırım Bankası’nı Türkiye’deki, özellikle de devlet destekli, kredi faaliyetlerini gözden geçirmeye davet ediyor.” ifadeleri yer alıyordu.

Türkiye’nin sondaj çalışmalarına devam etmesi halinde daha kısıtlayıcı önlemlerin de alınacağı belirtiliyor.

Yaptırımlarla ilgili toplantılara katılan bir diplomat ise Euronews haberine göre Türkiye ile göç, terörle mücadele ve NATO konularında yapılan işbirliğinin önemine vurgu yaparak “Yaptırımlar sadece bu yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı insanları hedefliyor olacak.” açıklamasında bulunmuştu.

Diplomat, bazı üye ülkelerinde enerji hatlarının Türkiye’den geçmesi nedeniyle çok dikkatli hareket ettiklerini belirterek, “Bu nedenle geniş kapsamlı ekonomik yaptırımlar beklemeyin” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise sızan yaptırım konuları hakkında dün “”AB ne diyor? Yaptırım uygulayacakmış. Ne ise senin yaptırımın yap. Kusura bakma.” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABERAB'nin AB’nin “Türkiye’yi Cezalandırma” Toplantısı Bugün Yapılıyor

 

 

 


Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Bir aşçıdan ‘herşey dahil’ otellerle ilgili 13 hayati bilgi

Her şey dahil tatillerin bu kadar “ucuz” olmasının pek çok nedeni...

2017’nin en iyi 13 filmi

2017 yılında vizyona giren ve en çok beğenilen filmleri listeledik. 2017'de...

20 maddede Kaypakkaya Kemalizm’i niye eleştirdi?

1949 yılında Çorum’da dünyaya gelen Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) kurucusu...

17 çalışmasıyla Afganistan’ın tek kadın sokak sanatçısı Shamsia Hassani

Shamsia Hassani, Afganistan'da yıllardır süren savaşın ortasında kalmış yıkık dökük duvarları...

Tartışı-Yorum

Alice’ten zuhur eden Distopya mukaddimesine!

Kadir Yıldırım Sevgili gündüz; Dünya hayal ettiğim kadar harika değil. Senin gölgenin altında günah işliyorlar. Baş ucunda, beyaz pamuktan bir sehpa gibi uzanan bulutların altı karanlık.  Sevgili gündüz;Dünya hayal ettiğim kadar harika değil.Senin gölgenin...

Oruç nedir?

Oruç, insanın bedenini kontrol etmek, disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek için yaptığı bir ibadettir. Oruç ibadeti belirli zamanlarda yeme, içme, cinsellikve eğlenmekten mahrum bırakma gibi; istekleri/duyguları  terk ederek, zihinsel/ruhsal yapıya...

Sınırlar ve rahatça uyunamayan ülkeye dair: Ordu, yeniden…

Levent Ünsaldı Devlet ve milletin yüksek çıkarlarını ait olduğu kurumun çıkarlarıyla eş gören, dolayısıyla bunları yorumlama tekelini de kendisine veren Türk subayı, kışladaki eriyle kurduğu paternalist ilişkisini (“oğlum” ifadesiyle çağrılan...