Ana SayfaKültür SanatFotoğrafMekan ve insanın Bellek...

Mekan ve insanın Bellek Kayması, 6-7 Eylül olayları, Kanlı 1 Mayıs, 12 Eylül

Sanatçı Fusun Turcan Elmasoğlu, “Bugün aynı yerden geçenler ise, tarihle olan o kötü randevunun hiç de farkında değiller” diyerek işe başlamış işe.

 

Çevirmen ve tasarımcı Fusun Turcan Elmasoğlu‘nun iki yıl önce ele aldığı Türkiye’nin tarihsel olayları, photoshop çalışmalarıyla günümüze taşınmış. Tumblr hesabından paylaştığı çalışmalar, mekan ve belleğin bizimle nasıl bir ilişki kurduğunu ve nasıl aşındığını çarpıcı bir dille anlatıyor.

Türkiye tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçen 1 Mayıs 1977 tarihinde yaşanan olayları bugünün fotoğrafları ile örtüştüren çalışma; bizi, toplumun belleğinin mi kaydığına yoksa mekanın mı unutkan olduğuna dair bir sorgulamaya yöneltiyor.

Aslında katmanlaşan bu görüntülerin günümüzden bazı sahneleri hatırlatarak gün geçtikçe daha da anlamlı hale geldiğini söylemek mümkün. Fotoğraflar bir mekanı anlamlı, önemli kılan yaşanmışlıkları tekrar gün yüzüne çıkarmasıyla oldukça dikkat çekici. Elmasoğlu da eskiyi ve yeniyi günümüz teknolojisiyle usta bir şekilde bir araya getirmiş ve yaşanan Bellek Kayması‘nı açık bir şekilde gün yüzüne çıkarmış. Sizi sanatçının çalışmalarıyla baş başa bırakıyoruz. Çalışmalarının yanına bir de not düşmüş, başka bir liste‘de görüşmek üzere. Afiyet olsun.

 

1. Bellek Kayması: 6-7 Eylül olayları

bellek kayması 6-7 eylül olayları

 

 

2. Bellek Kayması: 12 Eylül 1980

bellek kayması 12 Eylül 1980

 

 

3. Sabahın erken saatlerinden itibaren Saraçhane Meydanı’nda toplanan grup Taksim Meydanı’na ulaşmaya çalışan kortejlerin zaman zaman yavaşlatılması 1 Mayıs alanına ancak akşam saatlerinde ulaşabilecekti.

bellek kayması köprü

 

4. Beşiktaş’tan Taksim’e ulaşmaya çalışan kortejin başında Disk’e bağlı işçiler vardı.

bellek kayması 1 mayıs

 

5. Taksim’deki miting tüm coşkusuyla sürerken halen alana ulaşamayan kortejler vardı. En görkemli pankartlar o gün için hazırlanmıştı.

Disk’in Taksim Meydanı’nda düzenlediği miting alanına düzenlenen silahlı saldırı yaşanmakta olan bayram coşkusunu ani bir panik haline bırakıyordu.

 

 

6. Disk’in Taksim Meydanı’nda düzenlediği miting alanına düzenlenen silahlı saldırı yaşanmakta olan bayram coşkusunu ani bir panik haline bırakıyordu.

Disk Taksim Meydanı bellek kayması

 

 

7. Tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen o gün 34 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı. Bugün aynı yerden geçenler ise, tarihle olan o kötü randevunun hiç de farkında değiller.

taksim 1 mayıs bellek kayması

 

8. Meydanı kan gölüne çevirenler kaçarken Beyoğlu’ndaki araçları devirerek yakıyorlardı.

taksim meydanı kan gölü

 

9. Kalabalığın dağılmasının ardından Taksim Meydanı’na gelen yüzlerce askeri 27 Mayıs İhtilali’nin sembolü, şimdilerde meydanda olmayan, süngünün etrafında toplanıyordu.

bellek kayması 1977

 

Sanatçının Tumblr adresine buradan ulaşabilirsiniz.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Metaverse ile önem kazanacak 7 meslek

Bilim kurgu romanlarında ve filmlerinde yıllar önce tanık olduğumuz Metaverse kavramı,...

Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’ya tanınan kapitülasyonlar

Son dönemde Rusya ile arası gerilen Türkiye'nin, zamanında ''Akkuyu Nükleer Santrali''...

Mardin’de Mutlaka Gezilmesi Gereken 10 Yer

Anadolu’da birçok kültüre ev sahipliği yapan Mardin, yedi bin yıllık...

Cristiano Ronaldo ünsüz olsaydı

Cristiano Ronaldo gibi bir yıldız olup da sokakta dolaşmak, sevenlerinin ilgisi...

Tartışı-Yorum

Kara cumartesi; 95 ölü, 246 yaralı

Bu sabah uyandığımda hafta sonu tatili ve çiseleyen yağmurun gölgesinde daha düşünsel bir içeriği olan “zannımın kıpırtıları 2” başlıklı yazımı kaleme almayı düşünüyordum. Ancak öğle saatlerinde Ankara'dan gelen yürekleri...

Zülfü Livaneli: Türkiye’de faşizmin klasik sacayağı kuruldu

Zülfü Livaneli, Diken'de yer alan "Türk Faşizminin niteliksel dönüşümü" başlıklı yazısında yaşanan son gelişmeleri ve devam eden savaşı yazdı. Tarihten beri Türkiye'de faşizmin klasik faşizmden farklı olduğunu belirten Livaneli,...

Halkın vicdanı; “Gelemem” diyorsun, peki sen bizdeki “öf öf” ü duyuyor musun?

Ne desek, ne etsek, nasıl yapsak bilemiyoruz… Az şey mi yaşadık? Yok, bir şeyler anlatabilmek için yeterli yaşadıklarımız. Çok şey mi yaşadık? Yok, bir şeyler yapabilmek için çok şey...