Ana SayfaKültür SanatSinemaStanley Kubrick’in öncesinde bilinmeyen...

Stanley Kubrick’in öncesinde bilinmeyen üç senaryosu ortaya çıktı

Efsanevi yönetmen Stanley Kubrick’in daha önce bilinmeyen üç senaryo çalışması ortaya çıktı.

Kubrick’in 1954-1956 yılları arasında kaleme aldığı anlaşılan üç senaryo; evlilik, kıskançlık ve aldatma gibi temalar etrafında şekilleniyor.

BBC Türkçe’nin İngiliz Guardian gazetesinden aktardığı haberine göre, daktiloyla yazılan “Evli Adam” adındaki senaryo, üzerinde el yazısıyla alınan notlar toplam 35 sayfa. “Mükemmel Evlilik” ismindeki senaryoda da el yazısı notlar ve 7 sayfalık sahneler yer alıyor. “Kıskançlık” adındaki 13 sayfalık senaryoda ise evli bir çift arasında yaşanan kavgalar kaleme alınıyor.

Kubrick’in “Evli Adam” adındaki senaryosunun açılış cümlesinde, “Evlilik tatlının başta servis edildiği uzun bir yemek gibidir” ifadesinin kullanıldığı görülüyor. Bir kişiyle sürekli aynı hayatı yaşamak “tüylerden oluşmuş bir yatak içinde boğulmaya” benzetiliyor.

Sinema tarihinin en önemli isimlerinden biri olan yönetmenin keşfedilen son senaryoları Londra’daki Arts London Üniversitesi’ndeki arşivine yönlendirildi.

Hayatının çoğunu İngiltere’de geçiren Amerikalı yönetmen Kubrick, 1999 yılında Tom Cruise ve Nicole Kidman’ın oynadığı Gözleri Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut) filmini tamamlamasının kısa süre sonra hayatını kaybetmişti.

1928 doğumlu olan Kubrick’in çektiği 13 film arasında Cinnet, 2001: Bir Uzay Destanı, Otomatik Portakal, Full Metal Jacket, Zafer Yolları ve Spartaküs var.

‘1950’li yıllara ışık tutması açısından önemli’

Bangor Üniversitesi’nde film çalışmaları alanında uzman olan Prof. Nathan Abrams, ortaya çıkan bu yeni yazıların Kubrick’in “kariyerinde en az anlaşılan dönemi olan 1950’li yıllara ışık tutması açısından” önemli olduğunu söyledi.

O dönem eşi olan Sobotka’nın Kubrick üzerinde etkisi olduğunu vurgulayan Abrams, çiftin Los Angeles’ta yaşadığı dönemde işlerin iyi gitmediğini aktardı.

1957 yılında Sobotka ile boşanan Kubrick, 1958 yılında oyuncu Christiane Susanne Harlan ile evlenmiş ve hayatının geri kalanını beraber geçirmişti.

 

 

 

 

 

 

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

18 maddede Jean-Léon Gérôme kimdir neyin fesidir

Fransız ressam Gérôme, heykeltraş, öğretmen ve Oryantalizm akımının en önemli sanatçılarındandır....

13 madde ile turist ile gezgin arasındaki fark

İnsanların tatil veya bir ülkeyi ziyaret etme algısı farklıdır. Kimisi gezgindir,...

Paris Moda Haftası’ndan ‘Yeter ilerlediğimiz, artık geri dönebiliriz’ dedirten defile

Kimisi modaya göre hayatını şekillendirir kimisinin uzaktan yakından ilgisi yoktur ya...

Tarihteki 15 mucit kadın

İcat ettikleri şeylerin önemini herkesin bildiği ama isimlerini kimsenin bilmediği kadınlar...Bilime büyük...

Tartışı-Yorum

Press Haber üretimlerinize yer veriyor

Üniversiteden yeni mezun olduğumuzda ve iş için kapıları çalmaya başladığımızda önümüze çıkan en büyük sorun ‘deneyim’ oldu. Her medya şirketi deneyimimiz olup olmadığını sordu ve varsa daha önceki çalışmalara...

Slavoj Zizek: Türkiye’nin bir devlet olması devletin işlediği suçları aklamaz

Dünyaca ünlü filozof Slavoj Zizek, Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın'ın “PKK'nın Marksist-Leninist bir terör örgütü olması, işlediği suçları aklamaz” sözlerine yanıt verdi. Zizek yanıtında "Evet, Türkiye’nin bir devlet olduğu gerçeği de Türk...

Evrilen CHP ve sağ-sol kucaklaşması

“Vay be bu da mı olacakmış” diyeceğimiz ne çok şey görüyoruz son günlerde. Sağ ve sol un kucaklaşması bunların başında geliyor.1950-1990 arası Türkiye’si karanlık günlerinde birbirine taban tabana zıt,...