Ana SayfaHaberlerBilim’10 kat daha güçlü’...

’10 kat daha güçlü’ virüs yok

’10 kat daha güçlü’ virüs yok

“Yeni Pekin Koronavirüsü-D614G” şeklinde bir tanım yok. “D614G” gerçekte Scripps Research’te Covid-19’la ilgili yapılan bir deney çalışmasındaki mutasyonun adı. 

hakkında 10 kat daha guclu’ virus yok daha

Presshaber– Sosyal medyada dün yayılan yeni bir iddiaya göre Çin’in başkenti Pekin’de korona virüsü salgını nedeniyle Xinfadi pazarında yeni bir virüs ortaya çıktığı ve bu virüse “Yeni Pekin Koronavirüsü (D614G)” adı verildiği öne sürüldü. Xinfadi pazarındaki et ve balık ticareti konusunda korona virüsü nedeniyle tedbirler alındığı ve bölgede yaşayan 10 bin kişiye test yapılacağı doğruydu ancak sosyal medyada yapılan paylaşımlarda Çinli uzmanların söz konusu tedbirlerin alınmasına neden olan virüsün “Covid-19’dan daha bulaşıcı” farklı bir virüs olduğu iddia edildi.

Ancak gerçekte yeni bir tür virüs tespit edilmedi.

12 Haziran 2020 tarihinde ABD’de Scripps Research tarafından yapılan bir çalışmada mutasyona uğramış korona virüsünün insanları enfekte etmede önemli bir artış göstereceği söylenmiş. Araştırmacılar, virüs üzerindeki fonksiyonel sivri uçların sayısının veya yoğunluğunun mutasyon nedeniyle dört veya beş kat daha fazla olduğunu söylüyor. Bu sivri uçlar korona virüsünün görsellerinde sürekli gördüğümüz çıkıntılar. Mutasyonla virüsün 10 kat daha bulaşıcı hale gelebileceği de düşünülüyor. Yani mutasyona uğramış olan bu virüsün aramızda dolaştığını söylemek doğru değil. Konuyla ilgili Evrim Ağacı‘nda yer alan yazıda da araştırma bulgularının gerçek hayatta olanı yansıtıp yansıtmadığının kesin olmadığı belirtilmiş.

 

hakkında 1592379509 680 ’10 kat daha guclu’ virus yok daha

.

Çalışma bioRxiv‘de yer alıyor ancak, henüz hakem değerlendirmesinden geçmiş değil. Yani önce  alandaki diğer uzmanlar tarafından da bulguların doğrulanması gerekiyor. Çalışmanın herhangi bir kısmında ise bu mutasyonun adının “Yeni Pekin Koronavirüsü” olduğu ifadesi yok. Ayrıca çalışmada 10 kat bulaşıcı olan bir başka virüsten bahsedilmiyor. Covid-19’un mutasyona uğramış halinin 10 kat bulaşıcılığı olabileceği düşünülüyor.

hakkında 1592379509 389 ’10 kat daha guclu’ virus yok daha

Mutasyona uğrayabilecek sivri uçların görüntüsü

Covid-19’un genom yapısı ve uğradığı mutasyonlar Nextstrain’den izlenebiliyor. Sitede salgının başladığı Aralık ayından bu yana Covid-19’a dair genomik yapısını izlemek mümkün. Virüsün temel davranışlarını değiştirecek ölçüde majör bir mutasyon geçirdiğini gösteren bir kanıt ise yok. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü doktorlarından Dr. Soumya Swaminathan Covid-19 dahil tüm virüslerin mutasyona uğrayabileceğini söylemiş ve bu riske işaret etmişti. Ancak bu halen bir risk, gerçekleşmiş majör bir mutasyon tespit edilmiş değil.

Sonuç olarak “Yeni Pekin Koronavirüsü” diye bir virüs yok. Pekin’de Covid-19 yeniden yayılmaya başladı. D614G olarak adlandırılan şey çalışmadaki olası mutasyona verilen bir isim. (Kaynak: Teyit.org)


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

20 sözüyle devrimci bir lider: Fidel Castro

Geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran olaylardan Küba Devrimi’nin önderi Fidel Castro 25...

Hannah Price ve ‘tacizcileri taciz etme aracı’ olarak fotoğrafçılık

Bir kadının 'yalnız' dolaşması sırasında karşılaştığı sözlü, yazılı, fiziksel tacizleri biliyor...

Tarihten günümüze kalan ‘İstanbul Fotoğrafları’

İşte tarihten günümüze kadar gelen arşivlerden dijital ortama aktarılmış İstanbul fotoğrafları!     12567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041 42PressHaber.com  

Tolga Girgin’den hayrete düşüren 30 adet 3D çalışması

Sanatçı Tolga Girgin, yaptığı 3D kaligrafik çalışmalarla görenleri hayrete düşürüyor. Elektrik...

Tartışı-Yorum

Saatin Evrimsel Tarihi! /Günel Abdulllayeva Tekcan

İnsanoğlu tarih boyunca zamanı yakalamaya çalıştı. Zaman geçtikçe onu yakalamak için birbirinden farklı mekanizmalar icat edildi. Önce güneş, su, kum, od ile başlayan bu sevürven günümüzde kullandığımız saatlere kadar geldi....

Kalbi atan ölü bedenler

Bazı anlar vardır zihinlerimizde çocukluğumuza dair. Hayal mi gerçek mi olduklarını ömrü billah çözemeyiz. Bize anlatılanları, oradan buradan duyduklarımızı kurgulayarak bir görüntü yaratmış da olabiliriz, bizzat gözlerimizle tanık olduğumuz...

Yitik bir Ortadoğu manifestosu!

Kadir Yıldırım  Asırlardan 21,Bir sabah uyanıyorsun, ruhunun kara deliklerine çekiliyor insanlık.Bir akşam uyuyorsun, rüyalarında yıldız kırığı, yaralanmış, hüzünlü, yalnız… Halkın baharı, gökyüzü mavi, güneş sarı, toprak kan, bedel cehennem. İnanın insanlıktan...