Teknoloji ve internet devi Google‘ı biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? Google‘ı tanımak demek aslında çok iddialı bir söz, onu tanımak belki yıllar ve milyonlarca satır okumakla ancak olabilir. Ama belli başlı özellikleri bilmenin de o kadar büyük bir külfet gerektirdiğini düşünmüyoruz. Google çok basit ama inanılmaz devrimci bir fikirle ortaya çıktı. Yarattığı fikir dünyayı değiştireceği düşünülen internet alanında bir devrimdi. Temelde insanlara aradıklarını en kısa zamanda, en ilgili bilgiyi ulaştırma ve bir wep siteleri külliyatı oluşturmak için kurulmuş olsa da şimdilerde amacını çoktan gerçekleştirmiş ve daha birçok yeni amaç edinmiş durumda. İlginç bulduğumuz ve Google ile ilgili bilmeniz gereken bir liste oluşturduk. Keyifle okumanız dileğiyle.
1. Bir saniyenin altında bilgi-sayar
Google, saniyenin bir diliminde herhangi bir şey arandığı zaman en iyi sonucu arayan kullanıcıya verebilmek adına 200 faktörü hesaba katıyor ve ona göre en doğru sonucu veriyor.
2. Yanlış yazsanız da tek yol Google.
Google bir çok yazım hatasına karşı google kelimesinin yanlış yazılabilecek bir çok kombinasyonunu satın almış. Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com vb. Ayrıca şirket 466453.com un da sahibi mobilde google anlamna gelmekte bu numaralar.
3. Google Street View
Google, Street View özelliğini 2007’de başlatmıştı. İşte o zamandan günümüze kadar 11.5 milyon kilometreden fazla yolun fotoğrafını çekti. Belirtmek gerek ki bu uygulama ülkemizde hala hizmete sunulmadı.
4. 75 Megapikselli kameralarla çekiliyor
Sokak Görüntüsü ilk ortaya çıktığında 5 ABD ülkesinde 5 megapiksel kameralarla çekilmiş görüntüler kullanılıyordu. Şimdi ise her kıtadan neredeyse her ülkede çekilmiş ve 75 mega piksellik kamerlarla çekilmiş görüntüler kullanılmakta.
5. Ne çok izliyoruz?
YouTube’da her ay 6 milyar saatten fazlasına karşılık video izlenmekte. Bu da neredeyse dünya üzerindeki internet kullanan her insan için için bir saat demek.
6. Bir dakikada 300 saatlik video
Haliyle bu kadar çok izleniyorsa izlenecek birşeyler olması gerek elbette. Youtube’ta izlenenler bildiğiniz gibi yine bizler tarafından yükleniyor. Youtube’a kullanıcılar her 1 dakika da 300 saatlik video yüklüyorlar.
7. Piyasanın %81’ine hakim
Geçtiğimiz sene 1 milyar’a yakın Android işletim sistemli mobil cihaz’ın nakliyatı yapıldı. Bu da Google’ın ürettiği işletim sisteminin neredeyse bu piyasanın %81’ine hakim olduğu anlamına gelmekte.
8. Parlak fikirler hep Google’a
Google bir projede gelecek görürse ona para harcamaktan asla çekinmiyor. Yılda 170’ten fazla şirket alımı gerçekleştiriyor. Hepsini bilmesek sadece en büyük 10 satın alış fiyatının ücreti 24,5 milyar dolar’a yakın bir ücrete tekabül ediyor.
9. Google her alanda 1 numaraya koşuyor
Google’ın bir çok projesi var elbette. Akıllı lensler, gözlükler insansız araçlar, gibi saymakla bitmez. Ama bu projeler o kadar da büyük paralar kazandırmıyor Google’a. Asıl parayı şirket reklam gelirlerinden kazanıyor. Geçtiğimiz sene 66 Milyar dolar kazanan şirketin kazancının %89’u reklam gelirlerinden gelmiş.
10. Google ve Doodle meselesi
Larry Page ve Sergey Brin ilk Google Doodle’ını Ağustos 1998’de yaptı. Nevada çölünde gerçekleşecek Burning Man festivaline katılacaklardı ve insanlara Google tayfasının birkaç günlüğüne nerede olacağını söylemek istiyorlardı, sonuçta festival logosunu Google logosuna eklediler. Ve o günden bugüne dünyadaki neredeyse her önemli gün için Doodle’lar üretilmekte.
[youtube id=”IVdjl_P2GwM” align=”center” maxwidth=”800″]