Kadına yönelik şiddet dünyanın bütün ülkelerinde görülmesine karşın bireyin henüz tam olarak özgürleşemediği, geleneksel toplum ilişkilerinin yaygın olduğu toplumlarda daha sık görülmekte. Erkek egemenliğin yaygın olduğu yeryüzünde bir birey olarak kadının maruz kaldığı fiziksel, ekonomik, sözel, psikolojik ve cinsel şiddetin ortadan kalması ve azaltılması 20. yy ortalarından beri kadın hareketleri ve aktivistlerin mücadele alanını oluşturuyor.
Yapılan birçok araştırmaya göre erkeklerin egemenliklerini tehdit altında hissetmeleri veya bu egemenliği güçlendirmek istemeleri şiddet eylemlerinin en büyük sebebi. Türkiye’de de kadına yönelik şiddetin hat safhada olduğunu söylemeye gerek yok. Bununla ilgili yapılan Ulusal Eylem Planı’nda – Yasal çalışma, farkındalık oluşturma, koruyucu hizmet unsuru, sağlık hizmetleri, kurumlar arası koordinasyon, şiddet uygulayanlara uygulanacak çalışmalar gibi başlıklar yer alsa da, diğer yandan verilen “iyi hal indirimleri”, mahkeme kararları ve serbest bırakmaları sık sık görüp hayıflanıyoruz. Örneğin Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılında gerçekleştirdiği Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nda; Türkiye’de 100 kadından 42’si eşinden veya birlikte olduğu kişiden fiziksel veya cinsel şiddet görüyor. 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından tamamlanan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre, araştırmaya dahil edilen kadınların % 39’u kadının yemeği yakması, kocasına karşılık vermesi, parayı lüzumsuz yere harcaması, çocuklarının bakımını ihmal etmesi ve cinsel ilişkiye girmeyi reddetmesi gibi durumlardan en az birinin gerçekleşmesinin, kocanın karısını dövmesi için haklı gerekçe oluşturacağını söylemiş.
Kadincinayetleri.org sitesinin verilerine göre, Türkiye’de 2010-2015 yılları arasını kapsayan dönemde en az 1134 kadın öldürüldü. 5 yılda öldürülen kadınlardan; 608’inin faili kocası veya eski kocası, 161’inin faili erkek arkadaşı veya eski erkek arkadaşı, 213’ünün faili ailedeki erkekler (babası, oğlu, erkek kardeşi, damadı, kayınpederi) veya akrabası. Yine aynı sitenin istatistiklerine göre bu 1134 cinayetin; 217‘sinde kadına yönelik sistematik şiddet, taciz veya tehdit vardı; 141’i şiddet, taciz veya tehdit karşısında kadınların güvenlik amacıyla resmi bir kuruma başvurmasına rağmen yaşandı; 234 cinayet, devam eden bir ayrılık veya boşanma sürecinde işlendi.
Yine de son 20 yıldır gelişen kadın hareketlerinin temel kazanımlarından biri; aile içinde kadına yönelik şiddetin, aile ve karı-koca arasındaki ilişkilere, yani “özel alan”a ait bir sorun değil; kamu sağlığını, insan haklarını ve ceza hukukunu ilgilendiren, bu nedenle de kamusal alanda tanımlanması ve ele alınması gereken bir sorun olduğu görüşünün yaygınlaşmasıdır diyebiliriz. Ancak buna rağmen yukarıdaki örneklerde de açıkça görüldüğü gibi devlet ve kurumları tarafından yürütülen çalışmalar çok cılız kalıyor. Hatta bazı kötü uygulamalarla teşvik ettiği bile söylenebilir.
Hal böyle olunca iş biraz başa da düşüyor. Bu konuda kadın dernekleri, kadın vakıfları, kadın örgütlerinden bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Ne kadar kadına ulaşıyor, kaç kişi veya hangi toplumsal “sınıf” bunlardan haberdar oluyor ayrı bir tartışma konusu elbet, ancak biz de Press Haber olarak bu alandaki enformasyon akışını çoğaltmak ve birkaç fazladan kişiye ulaştırmak için böyle bir liste yapmaya karar verdik.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi iş başa düşüyor, peki ne yapacağız yani diyenler varsa devam edelim. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kadına yönelik şiddetin azaltılması için birlikte yaşamaya karar vereceğiniz erkeği iyi seçin diyor. Flört şiddeti diye tabir edilen gençlik döneminde başlayan şiddet emarelerini görmek, ileride şiddet uygulayan bir erkekle bir hayat sürmenizin önüne geçebilir.
Flört şiddeti, flörtün yeni yeni başladığı 13-23 yaş döneminde romantik ilişkilerde yaşanan şiddete işaret ediyor. Bu dönemde, flört etmek “gizli”, “ayıp”, “saklanması gereken” bir konu olarak görüldüğü için ilişki içinde şiddetle karşılaşsanız bile hiç kimseyle konuşamıyor ve yalnız hissediyor olabilirsiniz.
Şiddet, genç ya da yetişkin çoğu kadın için kafa karıştıran ve baş edilmesi zor olan bir deneyim. Bu nedenle, şiddetin uyarı sinyallerini tanımak, şiddetin ipuçlarını yakalamak büyük önem taşıyor. Bu sinyalleri tanıyarak, kendinizi şiddetten koruyabilirsiniz. Unutma, şiddet “geliyorum” der…
Bu listede hayatınızı paylaşacağınız erkeği seçerken dikkat etmeniz gerekenleri liste haline getirdik.
Listede Flört şiddeti ve çeşitleri, Şiddetle karşı karşıya olup olmadığın, Şiddetle karşı karşıya olduğunu farketmeni ve Şiddete maruz kaldığında yapabileceklerini sıraladık.
1. Flört şiddeti ve çeşitleri
Flört şiddeti, sevgilinin sana karşı fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasıdır. Sevgilin, sana karşı şiddet göstererek senin üzerinde egemenlik kurmayı, seni kontrol etmeyi ve gücünü göstermeyi hedefler. Flört şiddeti, bitmiş ya da sürmekte olan heteroseksüel ya da homoseksüel ilişkilerde ortaya çıkabilir.
a. Fiziksel flört şiddeti
Fiziksel flört şiddeti, sevgilinin senin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesidir. Sevgilinin sana vurması, tokat atması, yumruk atması, bir eşya fırlatması, bıçak ya da silah çekmesi, seni itmesi, tekmelemesi, ısırması, saçını çekmesi fiziksel şiddet örnekleridir.
b. Cinsel flört şiddeti
Cinsel flört şiddeti, sevgilinin seni cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda “hayır”ı kabul etmemesidir. Sevgilinin istemediğin halde seni öpmesi ve sana dokunması, sen alkol veya madde etkisi altındayken ya da bilincin yerinde değilken seninle cinsel birliktelik kurması, cinsel birliktelik sırasında, öncesinde veya sonrasında sana karşı küçümseyici ve kaba bir tutum sergilemesi, doğum kontrol yöntemlerini kullanmaması veya senin kullanmana izin vermemesi cinsel şiddet örnekleridir.
c. Psikolojik flört şiddeti
Psikolojik flört şiddeti, sevgilinin sende korku uyandıracak, senin kendine olan güvenini ve saygını zedeleyecek biçimde konuşması ve davranmasıdır. Sevgilinin sana isim takması, bağırması, iftira, hakaret veya küfür etmesi, ne yapman ve ne giymen gerektiğini söylemesi, seni başkalarının önünde küçük düşürmesi, tehdit etmesi, kötülemesi ve ismini karalaması, suçlaması, yıkıcı bir biçimde eleştirmesi, “koruma altına alma” bahanesiyle yönlendirmesi, sırlarını başkalarına söylemesi psikolojik şiddet örnekleridir.
d. Sosyal flört şiddeti
Sosyal flört şiddeti, sevgilinin senin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kontrol etmesi ve senin sosyal çevrenden soyutlanmana, yalnızlaşmana neden olacak şekilde davranmasıdır. Sevgilinin ailen veya arkadaşlarınla görüşmene izin vermemesi, kimlerle arkadaş olduğunu kontrol etmesi, “namusunu koruduğunu” söyleyerek erkek arkadaşlarınla konuşmanı yasaklaması, kıskançlık yaparak sosyal ilişkilerini kısıtlamaya çalışması ve kıskançlığı sevgisinin dışavurumu gibi göstermesi, arkadaşlarına zaman ayırdığında seni suçlaması, eleştirmesi veya sana küsmesi, sürekli başkalarıyla flört edip etmediğini araştırması, toplum, aile veya okul karşısında seni “utandırmak” ya da “rezil etmekle” tehdit etmesi sosyal şiddet örnekleridir.
e. Dijital flört şiddeti
Dijital flört şiddeti, sevgilinin teknolojik araçları seni kontrol etmek için kullanması, bu araçlar aracılığıyla seni tehdit etmesidir. Sevgilinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemesi ve kontrol etmesi, sosyal medyada kimlerle arkadaş olabileceğine karar vermesi, resim ya da video göndermek için seni zorlaması, telefonunu veya bilgisayarını karıştırması, sürekli mesaj atması ve hızlı bir yanıt beklemesi dijital şiddet örnekleridir.
f. Israrlı takip (Stalking)
Israrlı takip, ayrıldığın ya da halen birlikte olduğun sevgilinin seni sürekli izlemesi ve takip etmesidir. Takip davranışı, sende korku uyandırmayı, sana gözdağı vermeyi ve güvencesiz hissettirmeyi hedefler. Eski sevgilinin haber vermeden veya davet edilmeden evine ya da okuluna gelmesi, gittiğin yerlerde karşına çıkması, sürekli hediye veya çiçek alması veya göndermesi, arkadaş çevrenle iletişim kurması ve seninle ilgili bilgi almaya çalışması, senin eşyalarına zarar vermesi ısrarlı takip davranışı örnekleridir.
2. Şiddetle karşı karşıya kalabileceğin gerçeği
Bunu anlayabilmenin en iyi yolu gözlem: Sevgilin toplumsal cinsiyetle ilgili ne düşünüyor?
Sevgilin erkeklerin kadınlardan daha üstün, daha güçlü, daha mantıklı, daha zeki vb. olduğunu düşünüyorsa,
Sevgilin kadın ve erkeklerin birbirinden farklı işler yapması gerektiğini düşünüyorsa,
Sevgilin şiddetin normal ve doğal bir şey olduğuna inanıyorsa,
Sevgilin “kadınlar bazen dayak yemeyi hak ediyor” düşüncesine katılıyorsa,
Sevgilin “bazı sorunları çözmek için şiddet işe yarar” düşüncesine katılıyorsa,
Sevgilin “bir erkek sevgilisini korumalı ve kıskanmalıdır” düşüncesine katılıyorsa,
Sevgilin “kız gibi”, “karı gibi”, “saçı uzun aklı kısa” gibi kadınları küçümseyen ifadeler kullanıyorsa,
Sevgilin “adam gibi iş yapmak”, “erkek işi”, “namus korumak” gibi erkekleri yücelten ifadeler kullanıyorsa,
Sevgilin kadınlıkla ve kadın bedeniyle ilgili küfürler (örn. orospu, yosma) kullanıyorsa,
Sevgilin LGBTİ (Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) bireylere karşı saldırgan ve ayrımcı bir tutum sergiliyorsa,
Sevgilin çevresindekilere birden öfkelenip fevri davranıyorsa, ani öfke patlamaları yaşıyorsa,
Sevgilin okulda, mahallede, evde arkadaşlarıyla ya da ailesiyle sık sık kavga ediyorsa,
Sevgilin bir sorunla karşılaştığında başkalarını suçlama eğilimi gösteriyorsa, davranışlarının ve duygularının sorumluluğunu almaktan kaçınıyorsa (örn. “hoca damarıma bastı”, “annem insanı delirtir”),
Sevgilinin senden önceki kız arkadaşlarına zarar verdiğini duyduysan,
Sevgilinin arkadaşlarıyla arası sık sık bozuluyorsa ve yeni arkadaşlar edinmeye çalışıyorsa,
Şiddete maruz kalabilirsin demek oluyor.
3. Şiddetle karşı karşıya olduğun gerçeği
İçinde bulunduğun durumun şiddet hali olup olmadığını anlamanın da en iyi yolu yine gözlem: Sevgilin sana karşı nasıl davranıyor?
Sevgilinin duygu durumunda ani değişimler oluyorsa, sana birden öfkelenip fevri davranıyorsa,
Sevgilin seni aşırı kıskanıyorsa ve sahipleniyorsa; kıskançlık yaparak sevgisini gösterdiğini düşünüyorsa,
Sevgilin sana sürekli yapman gerekenleri söylüyorsa,
Sevgilin günün her saati sana ulaşmak istiyor, ulaşamadığında öfkeleniyor ya da küsüyorsa,
Arkadaşların ya da ailenle vakit geçirdiğinde sevgilin sana öfkeleniyor ya da küsüyorsa,
Sevgilin her konuda onu haklı bulman gerektiğini düşünüyorsa,
Herhangi bir konuda sevgilinden farklı düşündüğünü söylediğinde öfkeleniyorsa,
Sevgilin senden her an onun yanında olmanı, onunla ilgilenmeni bekliyorsa,
Sevgilin seni aşırı yüceltiyorsa, dünya üzerinde onu en iyi anlayan kişinin sen olduğunu düşünüyor ve çok “özel” olduğunu söylüyorsa (örn. “bugüne kadar hiçbir kadın beni senin anladığın gibi anlamadı”),
Sevgilin senin fikirlerini dikkate almıyor, önemsemiyor ve küçümsüyorsa,
Sevgilin sana ait sırları başkalarına söylemekle tehdit ediyorsa,
Sevgilin senden izin almadan telefon ya da bilgisayarını karıştırıyorsa,
Sevgilin eşyalarına herhangi bir şekilde zarar veriyorsa,
Sevgilin bedenine herhangi bir şekilde zarar veriyorsa,
Aklından sık sık “acaba sevgilim buna kızar mı?” sorusu geçiyorsa,
Kendini sık sık sevgilini yatıştırmaya çalışırken buluyorsan,
Kendi isteklerinden ve önceliklerinden sık sık ödün verdiğini hissediyorsan,
İlişki içinde kendini suçlu ve bir şeyleri gizlemek zorunda hissediyorsan,
Kendini sosyal çevrenden izole etmeye başladıysan,
Sevgilinle birlikteyken güvende olmadığını hissediyorsan,
Şiddetle karşı karışasın demektir.
Bu ipuçlarının birkaçını bir arada görüyor olabilirsin. Öyleyse ilişkinde şiddetle karşı karşıyasın.
4. Bu durumda aklından çıkarmaman gerekenler:
Şiddetli ilişki güvensizdir.
Şiddetli ilişki yalnızlaştırır.
Şiddetli ilişki güçsüzleştirir, çaresiz hissettirir.
Şiddetli ilişkiye devam etmeye mecbur değilsin. Şiddete katlanmak zorunda değilsin.
Şiddet varsa, sevgi yoktur.
5. Şiddete maruz kaldığında yapabileceklerin
Sevgilinden farklı fikirlere, isteklere, önceliklere sahip olabilirsin. Her ilişkide farklılıkların ortaya çıkması, anlaşmazlıkların olması doğaldır. Önemli olan bunları nasıl çözdüğünüzdür. Eğer bir farklılık ya da anlaşmazlık karşısında herhangi bir şiddet türüyle karşılaşıyorsan, güvenli ve eşit bir ilişki kurmak için şunları yapmayı deneyebilirsin:
Şiddeti tanıman ve şiddet için kendini sorumlu görmemen çok önemli. Şiddetin sorumlusu sen değilsin!
Şiddeti normal bir davranış olarak kabul etmemen çok önemli. Aklından “bunu hak ettim”, “herkesin sevgilisi böyle davranıyor” gibi düşünceler geçebilir. Kendinden şüphe etme! Unutma, haklı şiddet yoktur!
Sevgilinin, şiddeti bir problem olarak görüp görmediğini araştır. Sevgilin seninle güvenli ve eşit bir ilişki kurmak için çabalıyor mu? Şiddetsiz bir ilişki kurmak için işbirliği yapıyor mu?
Güvenli ve eşit bir ilişki kurmak için kurallar koyarak sınırlarını koruyabilirsin. Kuralları koymak, hangi tür davranışları kabul etmeyeceğini söylemek ve bu kurallara uymadığında ondan uzaklaşmak ya da ayrılmak senin güvende olmanı sağlayacak bir adımdır. Bu sayede şiddetsiz, güvenli, eşit ilişkiler kurabilirsin.
Herhangi bir şiddet türüyle karşı karşıya kalıyorsan, şiddet durmadan güvende olamazsın. Sevgilin şiddeti bir problem olarak görmüyorsa ve şiddeti durdurmak için herhangi bir adım atmıyorsa, ilişkiden uzaklaşmalısın. Onu değiştirmeye çalışma. Unutma, şiddeti durdurmak onun sorumluluğu. Eğer o şiddeti durdurmazsa, şiddet artarak devam edecektir. Kendini korumalı ve ilişkiden çıkmalısın.
Sevgilinden ayrılmayı düşündüğünde “Bana çok iyi davrandığı oluyor”, “Her zaman böyle sinirli değil”, “Aslında beni çok seviyor” gibi düşüncelere kapılabilirsin. Yalnız kalmaktan korkuyor olabilirsin. Daha önce ayrılmayı deneyip onu affetmiş olabilirsin. Onun istediği gibi biri olmaya çabalıyor olabilirsin. Onunla ileride çok iyi bir ilişki kurabileceğini umut ediyor olabilirsin. Bu durumda şiddet döngüsüne girmişsin demektir. Şiddet döngüsünü tanımalısın.
Yakın gördüğün, seni yargılamayacağını düşündüğün bir yetişkinden yardım isteyebilirsin. Yaşadıklarını paylaşmak ve konuşmak, seni güçlendirir.
Unutma, şiddet varsa, sevgi yoktur.
6. Başvurabileceğin Yerler:
Kadın örgütleri*
Sığınaksız Bir Dünya* (Adını söylemeden bilgi alabilirsin.)
Kadının İnsan Hakları* (Adını söylemeden bilgi alabilirsin.)
Polis 155/Jandarma 156
Hürriyet Alo Şiddet Hattı* (2) 0212 656 96 96 (Adını söylemeden bilgi alabilirsin.)
Alo 183 Kadın, Çocuk, Özürlü, Aile Danışma Hattı
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) – İstanbul 0212 465 21 96 – 97
Alo Baro 444 26 18
(*) Sosyal hizmet, psikolojik ve hukuksal danışmanlık konularında destek olur. Acil durumlar için yönlendirme yapar.
7. Bir Arkadaşın Güvenli Olmayan Bir İlişki İçindeyse Ne Yapabilirsin?
Bir arkadaşının sevgilisiyle ilişkisinde flört şiddetiyle karşı karşıya kaldığına şahit olmuş ya da gözlemlemiş olabilirsin. Aklından “bu, kendi aralarında olan bir sorun”, “karışırsam aramız bozulur”, “bu beni ilgilendirmez” gibi düşünceler geçiyor olabilir. Ne yapabileceğinle ilgili kafan karışmış olabilir ya da korkmuş olabilirsin. Bizim önerilerimiz şöyle:
Arkadaşının yaşadığı şiddete müdahale etmen ve ona destek olman çok önemli.
Arkadaşınla konuşmayı dene. Nasıl hissettiğini anlamaya çalış. Yargılamadan, suçlamadan dinlemek çok önemlidir. Anlayışın, desteğin ve dayanışman ona güç verecek, yalnız olmadığını hissettirecektir.
Arkadaşını başvurabileceği, destek alabileceği yerlerle ilgili bilgilendirebilirsin. Örneğin, bu yazıyı onunla paylaşarak, onu kırmadan farkına varmasını sağlayabilirsin.
Şiddeti tanıması için şiddetle ilgili bildiklerini onunla paylaşabilirsin.
Arkadaşının deneyimlerine ve tercihlerine saygı duyman çok önemli. Unutma, arkadaşın ancak hazır olduğunda şiddet yaşadığı ilişkisinden çıkabilir. Ne zaman ve nasıl ayrılacağına sadece kendisi karar verebilir.
Kaynaklar: Bianet, Mor Çatı, Kadın Cinayetleri
Kadınları görünür kılmak adına hazırladığımız bu listelere de bakabilirsiniz:
►Felsefe tarihinde ‘erkekliğin’ gölgesinde kalmış 19 kadın filozof
►Ataerkil bir toplumda 4 maddeyle kadınların giyimine göre takılan isimler
►Erkekler için 7 maddelik “eril düzene katılmama” rehberi
►Dildeki cinsiyetçilikten kurtulmak için 14 maddelik imtihan
►Hannah Price ve ‘tacizcileri taciz etme aracı’ olarak fotoğrafçılık
►Erkeğin dünyasında zincirlerini kırmış 20 kadına adanmış 20 film
►Tarihteki 15 mucit kadın
►Uğruna şiirler yazılan değil, şiir yazan 11 ‘kadın’ şair
son derece yararlı buldum. ancak . İnsan Hakları Derneği Raporuna göre 2005-2011 yılları arasında öldürülen kadın sayısı 4.194. yıllar yanlış yazılmış düzeltilebilirse iyi olur. bunları da eklemek yanlış olmaz çünkü ancak bu sayılar bilinen ve kayıtlı olanlar bir yılı çıkarıp 1.100 eklesek sayı 5.294 olur. bu sayı ancak savaşlarda ölenlerin sayısına denk düşer.