Ana SayfaHaberlerDünyadanABD’de Apple’ın ‘cinsiyetçi’ olduğu...

ABD’de Apple’ın ‘cinsiyetçi’ olduğu iddia edilen kredi kartına soruşturma açıldı

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple’ın, kredi kartı uygulamasında kadın ve erkeklere farklı kredi kartı limitleri sunarak ‘cinsiyetçilik’ yaptığı iddiaları üzerine, New York Finansal Hizmetler Departmanı (DFS) şirkete soruşturma açtı.

hakkında ABD’de Apple’in ‘cinsiyetci’ oldugu iddia edilen kredi kartina sorusturma acildi Appleın
Apple’ın titanyum kaplama kredi kartı. (Fotoğraf: Apple)

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs işbirliğiyle ağustos ayında piyasaya sürülen ‘Apple Card’da limit belirlemek için kullanılan algoritmanın, kadın ve erkeklere farklı kart limitleri sunacak şekilde programlandığı iddia edildi.


‘Şikayet eder etmez eşimin limitini artırdılar’

Danimarkalı yazılım uzmanı ve teknoloji girişimcisi David Heinemeier Hansson, Twitter hesabı aracılığıyla, eşinin kendisinden çok daha iyi bir kredi puanı olmasına rağmen, Apple’ın kendisine eşinden 20 kat daha fazla kredi kartı limiti verdiğini iddia etti.

Hansson paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Apple Card cinsiyetçi bir yazılım. Apple’ın kendi niyeti çok da önemli değil; sonuna kadar arkasında durdukları algoritmanın yazılımının yapısı neleri gözetiyor ve ayırıyor, önemli olan bu.”

Hansson, ayrıca, Twitter’dan şikayetini paylaşır paylaşmaz eşinin Apple kredi kartı limitinin artırıldığını iddia etti.

Steve Jobs ile Apple’ı kuran Steven Wozniak da benzer bir paylaşımda bulunarak, eşi ile aynı kredi kartı hesabını ve bankayı kullansa bile, kendi Apple kredi kartı limitinin eşininkinden 10 kat daha fazla olduğunu öne sürdü.

DFS ise New York yasalarına göre tüketicilere cinsiyetlerine göre ayrımcılık yapılmasının ‘yasa dışı’ olduğunu belirterek, Apple’la ilgili iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Apple, henüz bir açıklama yapmadı.

Harcamalar kategorize edilerek kaydediliyor

Apple’ın kredi kartında Apple Pay uygulaması üzerinden yapılan her alışverişte yüzde 2 oranında geri ödeme yapılıyor. Bu geri ödeme oranı, Apple’dan satın alınan ürünlerde yüzde 3’e çıkarken, Apple Pay uygulamasını kullanmadan sadece Apple Card kullanıldığında ise yüzde 1’e düşüyor.

Kartın bir diğer dikkat çeken özelliği ise makine öğrenmesi teknolojisini kullanması. Söz konusu teknoloji sayesinde Apple’ın kredi kartı üzerinden harcamaların ağırlıklı olarak hangi ürünlere yapıldığı kategorize edilerek bir veri tabanında kaydediliyor.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Alkol Oranı En Yüksek 10 İçki

10. OLMECA TEKİLASon sırada %38 alkol oranıyla Olmeca Tekila yer...

Dünya liderlerinin maaşları

CNNMoney sitesi, dünyanın önde gelen liderlerinin maaşlarını açıkladı. Dünya liderlerinin aldıkları...

13 fotoğrafla mesafeleri anlamsız kılan Koreli çiftin hikayesi

Uzak mesafeli ilişkilerin kuşkusuz en sinir bozucu tarafı aradaki uzun mesafelerdir....

Reuters’ın seçimiyle son 30 yıla damga vuran 56 fotoğraf!

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters'ın fotoğrafçılarının çektiği fotoğraflardan derlenen 56...

Tartışı-Yorum

Kolektif şiddet bilinci

Seçim beyannamelerinin yayınlandığı şu günlerde, partilerin, tıkanan ana damarımız olan “birlik beraberlik şuuru” bahsini, vaad metinlerine dahi almamalarına şaşmamak elde değil. “Birlik şuuru” deyince aklınıza saadece “kürt sorunu” geliyorsa,...

Sınırlar ve rahatça uyunamayan ülkeye dair: Ordu, yeniden…

Levent Ünsaldı Devlet ve milletin yüksek çıkarlarını ait olduğu kurumun çıkarlarıyla eş gören, dolayısıyla bunları yorumlama tekelini de kendisine veren Türk subayı, kışladaki eriyle kurduğu paternalist ilişkisini (“oğlum” ifadesiyle çağrılan...

Zannımın kıpırtıları

Kendi öz farklılığı insanı değerli kılan en önemli unsurdur. Farklı bakış açıları, farklı soluk alış-verişler ve hayatı farklı yudumlayışlar hayat tuvalinde manzarayı ısıtan en canlı renklerdir. Bütün bu farklılıkları...