Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin ardından ekonomik yaptırımları devreye koyan Rusya, geçen Nisan ayında temeli atılan %100 Rusya kaynaklı Akkuyu Nükleer Santrali’nin de askıya alındığı açıklandı.
Reuters’a konuşan Türkiye’den üst düzey yetkililer, inşaatın fiilen durduğunu, ancak iki ülke arasındaki uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleri nedeniyle Rusya’nın anlaşmayı fesihten kaçındığını belirtti.
İlgili haberler:
Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’ya tanınan kapitülasyonlar
Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili dehşet verici 25 bilgi
Projeye yakın bir kaynak, Rus jetinin düşürülmesinden sonra projenin bir belirsizliğe girdiğini belirterek, “Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor” dedi.
2022 hedefi zora girdi
Projenin bir belirsizliğe girdiğini ve beklenen gecikmenin artık daha da ileri bir tarihi kapsayabileceğini kaydeden üst düzey bir yetkili, “Kriz ne kadar sürer bilemiyoruz. Rusya projeden çekilmek de isteyebilir. Ama 2022’de santralin devreye alınması artık kolay olmayabilir” dedi.
Rusya’nın projeyi devam ettirmemesi halinde diğer seçeneklerin değerlendirileceğini dile getiren yetkili, “Bu projeyi isteyen ve dünyanın önde gelen başka aday ülkeleri var. Türkiye’nin üçüncü nükleer santral için çalışmaları sürüyor. Bu ortam elbette bu konuda ısrarlı olan Rusya’yı artık seçenek olmaktan uzaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Yaşam savunucularının ve uzmanların tam bir ‘yıkım’ projesi olarak nitelendirdiği, sahte imzalı ÇED raporlarıyla hayata geçirilen, yüzde 100 Rusya kaynaklı Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli geçen nisan ayında atılmıştı.