Ana SayfaHaberlerBilimSavaş teknolojisinde yeni dönem,...

Savaş teknolojisinde yeni dönem, roketli uçak motoru SABRE

Google Haberler'de takip et!

Savaş uçaklarında yeni döneme geçiliyor. Savaş uçağı jetler için üretilen yeni sinerjik hava soluyan roket motorlu Amerika Hava Kuvvetleri’nin testini geçti.

Bir İngiliz şirketi Reaction Engines Limited tarafından geliştirilen ve devrim yaratacak bir motor konsepti Amerikan Hava kuvvetleri araştırma laboratuarının uygunluk testini geçti. Motor SABRE adıyla biliniyor. İnce uzun kılıç anlamına da gelen bu isim aslında Synergetic Air Breathing Rocket Engine (Sinerjik Hava soluyan roket motoru) kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Bu motor uçağın havaalanından kalkış yapıp uzaydaki yörüngeye çıkmasını sağlıyor.

Motor atmosferik hava soluyan modundayken 5.5 Mach süratine yani saatte 8000 km sürate ulaşmaya göre dizayn edilmiş (bu sürat jet motorundan iki kat daha fazla) ve roket moduna geçtiğinde ise yörüngesel hız olarak 25 Mach süratine ulaşacak.

uçak motoru amerika hava kuvvetleri

Motorun anahtar bileşeni ısı değiştiren teknoloji, ki bu teknoloji sayesinde emdiği havayı 1000 derece sıcaklıktan eksi 150 derece sıcaklığa dondurmadan saniyenin yüzde biri kadar bir sürede soğutabiliyor. Reaction Engines’deki ekibin lideri şef mühendis Alan Bond bu teknolojiyi geliştirmek için 20 yıldan biraz daha fazla bir zaman harcamış. Motor hava soluduğu için ağır yakıtla yüklenmeye ihtiyacı yok. Ağırlıktan yapılan tasarruf aracın fırlatma yeteneğini geliştirmiş ve bu motorlar aracı, uçak pistinden kalkıp çok daha ucuza fırlatılabilecek bir yeniden kullanılabilir uzay aracına dönüştürmüş.

Reaction Engines şirketi Ocak 2014’de Amerikan hava kuvvetlerinin uzay sistemleri müdürlüğü (AFRL) ile birleşik araştırma ve geliştirme anlaşması yapmış. Ve SABRE itiş sistemlerini kullanan bir araç geliştirmek üzerinde çalışmaya başlamışlar.

Örnek olarak motor yatay kalkan tek aşamalı yada iki aşamada yörüngeye ulaşan bir uzaygemisine güç sağlayabilir. Aynı şekilde ses hızından 5 kat hızlı bir şekilde hipersonik süratlerde seyahat ederek Dünya’nın bir ucundan öbür ucuna 4 saatten kısa bir sürede ulaşabilecek bir yolcu uçağı yapımında kullanılabilir. Reaction Engines bununla beraber herhangi bir uzay gemisi yada yolcu uçağı geliştirmeyi düşünmüyor, ancak motoru geliştirip bu teknolojiyi kullanacak olan uçak şirketlerine temin etmeyi tercih ediyor.

uçak motoru

 

Amerikan hava kuvvetlerinden önce İngiliz hükümetinin isteği ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) SABRE teknolojisini test etmiş. Bununla beraber motorun bitirilebilmesi için 4 ila 5 yıl zamana ihtiyaç var. Bunun için öncelikle gerekli testler bitmeli. Test sonucunda yakıt tüketimi, ve itişin ağırlığına oranı ortaya çıkacak. Eğer testler başarılı olursa ikinci aşama motorun bir araca monte edilip denenmesi olacak. Eğer bu başarılırsa 2030 yılında Uzay bizim için bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi olacak. Bildiğiniz gündelik araçlar yörüngeye çıkıp daha sonra geri inebilecekler ve yararlı birçok malzemeyi taşıyıp, birçok önemli işi gerçekleştirebilecekler.

Reaction Engines şirketi özel bir şirket olmasına rağmen Avrupa Uzay Ajansı ve İngiliz hükümeti tarafından fonlanıyor. Yakın zamanda firmanın duyurusuna göre Rolls Royce şirketinde teknoloji ve gelecek programında şef mühendis olan Mark Thomas bu şirkete yönetici direktör olarak katılıyor.

[vimeo id=”45371849″ align=”center” maxwidth=”800″]

Kaynak: Superileri.com

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

14 örnekle Sovyet sanatçılarından uzaydaki komünist yaşam

Sovyetler Birliği 1917'deki Büyük Ekim Devrimi'yle yıkılan Rusya İmparatorluğu'ndan sonra aynı topraklar üzerinde kuruldu...

9 maddeyle İspanya’da bir sosyalist ütopya: Marinaleda kasabası

Polisin, suçun ve işsizliğin olmadığı; "sosyalist ütopya" olarak nitelendirilen İspanyol kasabası...

Brad Pitt’in objektifinden Angelina Jolie fotoğrafları

Angelina Jolie, dünyada en takip edilen kadınlardan birisi. Jolie, şimdiye kadar...

Ahmet Kaya albümlerinden alternatif bir siyasi tarih

Halk ozanı Ahmet Kaya, 16 yıl önce aramızdan ayrıldı. Adıyaman'a bağlı Çelikhan'da,...

Tartışı-Yorum

Kadim Süryanilerin Akitu Bayramı

Yerinden yurdundan edilen, sürgün halkların derdini en içten şairler dillendirir. Bu sebeple Yuhanna Bar Madeni der ki: “Ey sağduyulu! Ana vatanında kalman, Saygınlığını korur. Hakareti ve acı dolu gurbeti hor gör. Saç, başta oldukça...

İttihat ve Terakki’nin Alevilik ve Bektaşilik üzerine araştırması

Neden İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC), Alevilik ve Bektaşilik üzerine bir araştırma yaptı? Kitabı ilk elime aldığımda kafamda bu soru ve içerisinde nasıl bir yaklaşım olacağı düşüncesi vardı. Günümüzde dahi yayınlanan...

Şiddete Davet

Rıza Yalçın Koçak Tamam, ölümün dondurucu ayazını buz kesme tehlikesine rağmen düşürmeyelim dilimizden. Kan kokusunun karşısına dikiverelim baharın buğusunu. Envai çeşit çiçekten, yağmuru çekiverince içine buram buram eden topraktan ilham...