Son dönemlerdeki fiyat artışlarıyla birlikte bir ailenin yeme içme, giyim kuşam gibi temel ihtiyaçları dışında kalan ve sadece ev içi aylık asgari sabit giderin 3200 TL’ye yükseldiği belirtiliyor.
Avantajix sitesinin, yeme içme, giyim kuşam gibi temel ihtiyaçların bile dahil olmadığı, 4 kişilik ailenin “sağlıklı bir ortamda” yaşayabileceği konutun asgari sabit giderlerine ilişkin kullanıcıları arasında bir anket düzenledi.
3+1 BİR KONUT KİRASI 1750 TL’DEN BAŞLIYOR
Yapılan ankete göre, aile ekonomisinde en büyük gider kalemini kira oluşturuyor. Kiralar merkeze yakınlık, lüks ve büyüklüğüne göre çok büyük değişkenlik gösterse de sağlıklı bir ortamda yaşanabilecek kombili 3+1 konutların asgari kirası 1750 TL’den başlıyor.
Sabit giderler arasında ikinci büyük kalem ise ısınma ve mutfakta kullanılan doğalgaz. Ankete göre doğalgaza ödenen paranın aylık ortalaması 450 TL’yi buluyor. Sırasıyla diğer sabit giderlerin asgari miktarları da şöyle:
Elektrik: 300 TL, Telefon (4 hat): 250 TL, Apartman Aidatı: 200 TL, Su: 150 TL, İnternet: 100 TL.
OTOMOBİLİN GİDERİ PARK HALİNDE 500 TL
Toplam tutarı 3200 TL’ye ulaşan konutların aylık sabit giderlerinin dışında aile bütçelerini zorlayan bir başka kalemi ise ulaşım masrafları oluşturuyor.
Otomobili olmayan ailelerde, ebeveynlerin işe, çocukların da okula gidiş geliş için toplu ulaşıma harcadıkları aylık para 900 TL’yi buluyor.
Otomobil varsa bütçeler iyice zorlanıyor. Hiç kullanılmayan, kapı önünde bekletilen otomobilin bile kasko, trafik sigortası, yıllık bakım, muayene gibi sabit giderlerinin aylara bölünmüş gideri en az 500 TL.
Her gün 10 kilometrelik işyerine aracıyla düzenli gidip gelen bir kişinin akaryakıt harcaması ise 1000 TL’ye yaklaşıyor.
TASARRUFTA EN ETKİN YOL İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ
Avantajix Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, sabit gider kalemlerinde son aylarda üst üste yapılan zamların birçok aileyi “çok sıkı tasarruflara” yönelttiğini söyledi.
Kayral, “Eve iki asgari ücret giren ailelerin kazançlarının yüzde 40-50’si sabit giderlere harcanıyor. Yemek, giyim kuşam, okul, iş, sosyal yaşam harcamaları için ailenin eline son derece kısıtlı para kalıyor. Sıradan bir market alışverişi bile artık 500 TL’yi aşıyor. Aileler ancak çok sıkı tasarruf tedbirleri uygulayarak aşırı borçlanmadan aybaşını getirebiliyor” dedi.