Ana SayfaHaberlerBilimAvustralya'da araştırma: Covid-19 cam...

Avustralya'da araştırma: Covid-19 cam yüzeylerde ve banknotlarda 28 gün bulaşıcı kalabiliyor  

[ad_1]

DUVAR – Avustralya Ulusal Bilim Ajansı CSIRO’nun bulgularına göre, Covid-19 yüzeylerde sanıldığından daha uzun süre enfekte etme özelliğini kaybetmeden aktif kalabiliyor. 

CSIRO’nun araştırması, yeni tip korona virüsünün “oldukça güçlü” olduğunu, cep telefonu ekranları gibi cam yüzeylerde ve kağıt para üzerinde, neredeyse oda sıcaklığı olan 20 derecede 28 gün kalabildiğini gösterdi. 

Sonuçları “Virology Journal” dergisinde yayımlanan araştırmada, virüsün daha yüksek sıcaklıklara daha kısa süre dayandığı, bazı yüzeylerde 40 derecenin üzerinde 24 saatte bulaşıcılık özelliğini yitirdiği gözlendi. 

Covid-19’un ayrıca pürüzsüz yüzeylerde daha uzun süre kaldığı, kumaş gibi pürüzlü yüzeylerde 14 gün geçtikten sonra bulaşıcılık özelliğine sahip virüse rastlanmadığı görüldü. 

CSIRO Başkanı Dr Larry Marshall, “Virüsün gerçekte yüzeylerde ne kadar uzun süre kaldığını belirlemek, yayılımını daha doğru öngörmemizi ve azaltmamızı, halkımızı korumakta daha iyi iş çıkarmamızı sağlar” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ IŞIĞI VİRÜSÜ ETKİLİYOR

Araştırma kapsamında yürütülen deneylerin, ultraviyole ışının etkisini ortadan kaldırmak amacıyla karanlıkta yürütüldüğü belirtildi. Güneş ışığının virüsü hızla etkisiz hale getirdiği belirtiliyor. 

Daha önce yapılan laboratuvar çalışmaları, Covid-19’un, banknotlar ve cam yüzeylerde 2 ila 3 gün, plastikte ve paslanmaz çelikte 6 güne kadar kalabildiğini ortaya koymuştu. (AA)

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[ad_2]

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Sinemanın şefi Fatih Akın’dan lezzetli filmler

Fatih Akın filmlerini neden severiz sorusuna verilebilecek birçok cevap verilebilir. Hikayeleri...

Rus Fotoğrafçıdan bebek bekleyen çiftler!

Rus fotoğrafçı Jana Romanova, bir kaç yıl önce arkadaşlarının bebek beklemesi...

Ricardo Bofill, çimento fabrikasından büyülü bir ev yaptı

İspanyol mimar Ricardo Bofill, 1. Dünya Savaşı’ndan kalma terkedilmiş bir çimento...

Başkentte sanat eseri gecekondu müze olmayı bekliyor

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir gecekonduda oturan, yüzde 70 engelli olan ressam...

Tartışı-Yorum

Sınırlar ve rahatça uyunamayan ülkeye dair: Ordu, yeniden…

Levent Ünsaldı Devlet ve milletin yüksek çıkarlarını ait olduğu kurumun çıkarlarıyla eş gören, dolayısıyla bunları yorumlama tekelini de kendisine veren Türk subayı, kışladaki eriyle kurduğu paternalist ilişkisini (“oğlum” ifadesiyle çağrılan...

Levent Ünsaldı “Melezim ben, köksüzüm… ve bundan gayet memnunum!”

2 göbek öncesinden nenemin o gün, samanlıkta kiminle seviştiğini bilmiyorum ki!Melezim ben, köksüzüm… ve bundan gayet memnunum!Bizim peder eski asker, emekli albay, Kıbrıs gazisi kendisi. İyi bir askermiş… Pederin...

Türkiye’de katliamlar hangi kültürden besleniyor?

Bugün Kürt illerinde yaşanan katliamlar hangi kültürel gelenekten besleniyor ve yaşananlara sessiz kalan vicdansızlık referanslarını nereden alıyor? Sendika.org yazarı Önder Özdemir, tarihten verdiği birkaç örnekle yaşadığımız güne kadarki katliamlar...