Ana SayfaHaberlerBilimAy ‘büzülüyor’: 46 metre...

Ay ‘büzülüyor’: 46 metre kaybetti

Ay ‘büzülüyor’: 46 metre yitirdi

Ay, iç kısmındaki soğuma sebebiyle ‘büzülüyor’. Bu durum da Dünya’nın uydusunda yüzeyin çatlamasına ve fay hatları oluşmasına yol açıyor. 

hakkında Ay ‘buzuluyor’ 46 metre kaybetti büzülüyor

Presshaber– Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafınca finanse edilen ve Nature Geoscience dergisinde piyasaya çıkan araştırmaya gore, Ay’ın iç kısmı soğudukça büzülme görülüyor, bu da katı yüzeyin çatlamasına ve fay hatları oluşmasına yol açıyor. Araştırma, son birkaç milyon yılda ortalama 46 metre yüzey kaybetmiş olduğu belirtiliyor.

NASA, Twitter hesabından bir video paylaşarak Ay yüzeyindeki fay hatlarını gösterdi. Durumu, üzümün kuruyarak kuru üzüme dönüşmesine benzeten NASA, “Ay, iç kısmı soğudukça küçülüyor, bu da kolayca kırılabilen yüzeyde pürüzleri ve fayları meydana getiriyor. Yetersizce baskı oluşunca depremler özgür bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Smithsonian Enstitüsü’ne bağlı Dünya ve Gezegen Emekleri Merkezi’nden bilim insanı Thomas Watters, yaptıkları çalışmaya dair, “Analizlerimiz Ay’ın aşamalı soğuması ve büzülmesi devam ederken, bu fayların hâlâ etken olduğuna ve Ay depremleri yaratmaya yatkın olduğuna dair ilk kanıtları sunuyor” dedi.

Watters, depremlerin Richter ölçeğine gore ortalama 5 şiddetinde olacak kadar kuvvetli hissedilebileceğini söylemiş oldu. Son Ay görevlerinde astronotlar uydunun yüzeyine zelzele ölçer cihazlar yerleştirmişti. (Kaynak: Sputnik)

 

 

 


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

20 maddede Kaypakkaya Kemalizm’i niye eleştirdi?

1949 yılında Çorum’da dünyaya gelen Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) kurucusu...

Sosyal medyada günün konusu TRT: #trthabering

TRT Haber'in resmi Twitter hesabından paylaşılan zam haberi, günün sosyal medya...

Düzenli cinsel hayatın 10 faydası

Batı ülkelerinde 16 yaşlarına kadar inen cinsellikle tanışma yaşı Türkiye’de de...

Mardin’de Mutlaka Gezilmesi Gereken 10 Yer

Anadolu’da birçok kültüre ev sahipliği yapan Mardin, yedi bin yıllık...

Tartışı-Yorum

Müslümanı şeytanlaştıran Kürt sorunu!

Her şey apaçık ortadayken, gerçekleri anlatmanın bu kadar zor olması nasıl bir sancıdır? Hâlbuki bir tokat yese en fazla ikincisinde kendisi de karşıdakine elini kaldırıp vuracak ve bunu da...

Kerbelâ’ya Giderken İmam Hasan

Hz Ali, Harici İbni Mülcem tarafından şehit edildiğinde, ikinci İmam Hasan otuz yedi yaşındaydı. Al Müctaba (seçkin, seçilmiş) sıfatın erişmişti ve Ehlibeyt’in başına geçmişti. İmam Hasan, babası Hz. Ali’nin defin işlemlerini yaptıktan sonra,  bütün halkı topladı. Ramazan ayının 21....

Kolektif şiddet bilinci

Seçim beyannamelerinin yayınlandığı şu günlerde, partilerin, tıkanan ana damarımız olan “birlik beraberlik şuuru” bahsini, vaad metinlerine dahi almamalarına şaşmamak elde değil. “Birlik şuuru” deyince aklınıza saadece “kürt sorunu” geliyorsa,...