Ana SayfaHaberlerBilimAztek’lerden Sümerler’e 14 eski...

Aztek’lerden Sümerler’e 14 eski uygarlığın dilline ait sesler

Google Haberler'de takip et!

Dünya üzerinde milyonlarca yıl birçok medeniyet kurulup yıkılmıştır.Bir çoğumuz bu medeniyetlerin dillerini ise sadece tarih kitaplarında anlatılanlar kadarıyla biliyoruz. Peki tarihte iz bırakmış medeniyetlerin dillerini keşfetmek, hatta bu dilleri seslendirilmiş halleriyle dinlemeye ne dersiniz?

İnsanların arasında anlaşmayı sağlayan dil, aynı zamanda toplumun kültürüyle en sıkı bağ içerisinde bulunan bir araçtır. İnsanlık tarihinde var olmuş bütün medeniyetlerinde anlaşmak ve tarihlerini,kültürlerini yazmaları için kullandıkları dilleri vardır. Bu diller günümüz modern dünya dillerinin temelini oluşturan bir öneme sahiptir.

İşte sizler için hazırladığımız bu liste içerisinde bulunan ses kayıtlarıyla tarihin en önemli medeniyetlerinin dillerini dinleme şansına vakıf olacaksınız. Bu dil seslendirmelerinin içinde; müziğin, edebiyatın, tiyatro’nun, felsefenin doğduğu Antik Yunan dilinden, Orta Amerika’nın asıl yerlisi olarak kabul edilen ve hep merak edilen Aztek ve Maya dillerine, Türkçe’nin temellerini Göktürk diline kadar bir çok örnek bulunmaktadır.

Tarih kitaplarıyla sınırlı kalmamak adına sizler için hazırladığımız eski medeniyetlerin seslendirilmiş halleriyle dillerini listeledik;

1.

Hitit Dili

Ön Asya’nın tüm bölgelerine hakim olan bu dil sayesinde ulaşılması zor geçmişe ışık tutuldu. Otuz bini aşan çivi yazısından kil tabletlerde genelde hitit dili kullanılmıştır. İlginçtir ama İngilizce’de su ‘‘water’’ anlamına gelirken, Hititçe’de de su ‘‘vatar’’ anlamına gelmektedir.

 

2.

Antik Maya Dili

Orta Amerika medeniyeti olan Mayaların kullandığı bu dil, 68 dili içermektedir. Fonetik bir yapıya sahip olan bu dil ile dünyanın sonuna dair kehanetler tartışılmıştır. Meksika’nın belirli bölgelerinde yaşayan Mayalar’ın torunları olarak kabul görülen 6,5 milyon insan hala bu dili konuşarak yaşatmaya çalışmaktadır.

 

3.

 

Aztek Dili

Bugünkü Meksika bölgesinde yaşamış, zengin bir kültürel mirasa sahip Azteklerin, dilleri de çok garip bir yapıya sahiptir.Antik Maya dili gibi Fonetik sembollerin karışımından oluşan bu dil, bazı resimler nesneleri ve düşünceleri ifade ederken, bazılarıda sesleri ifade etmektedir.

 

4.

Antik Mısır Dili

Mısır yazısı, 700’den fazla işaretten oluşan bir yapıya sahiptir. Dünya’nın en önemli medeniyetlerinden sayılan Antik Mısır’da insanlar Memphis’e bu kelimelerle şükrediyorlardı.

 

 

5.

 

Sümer Dili

Yıllarca yapılan araştırmalar sonucu hiçbir dil ailesinin içine dahil edilemeyen Sümer Dili, ilk yazının kelimelere döküldüğü dil olma özelliğini taşımaktadır. Mezopotamya’nın bir diğer köklü medeniyeti ve dilidir.

 

6.

Antik Yunan Dili

Bugünkü Yunanca dilinin atası sayılmasına rağmen farklı harfler ve telaffuz farkları içermektedir. Felsefenin,bilimin,edebiyatın,müziğin temelleri bu dille atılmıştır.

 

7.

Asur Dili

Antik Mezopatamya dili olarakta kabul edilen bu dil binlerce yıldır konuşulmuyor. Mezopotamya’da bu dille anlatılan hikayelerin tabletleri ve taş yazıtları son dönem de bilim adamlarınca deşifre ediliyor.

 

8.

Viking Dili

Hayatlarını denize adapte olarak yaşayan bu deniz savaşçılarının dili ise düşmanlarını korku salacak cinsten bir ahenge sahiptir.

 

9.

Göktürk Dili

Orta Asya’nın kurak steplerindeki sessizliğe karşı haykırış bu dille oluşmuştur.

 

10.

Urartu Dili

Özellikle Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde bir dönem var olmuş Urartulular, seslerini ve dillerini taşlara harflerle döktükleri şekilde günümüze kadar ulaşmıştır.

 

11.

Roma Dili

Büyük Roma İmparatorluğu’nun inişli çıkışlı uzun dönemleri ancak bu kadar kudretli bir dille betimlenebilirdi.

 

12.

Akad Dili

Asur ve Babil İmparatorluklarında yaygın olarak kullanılan bu dilin önemi ise, dünya üzerinde kurulan ilk imparatorluklar bu dille hükümler vermiştir.

 

13.

Ahameniş Dili

Pers İmparatorluğu’ndan, İsa dönemine kadar pek çok hikaye ve dua bu dille okunmuştur. Günümüzde de okunmaya devam etmektedir.

 

14.

Kelt Dili

Galler, İskoçya, İrlanda gibi ülkelerin coğrafyasında yaşayan Avrupa kavimlerinden Keltlerin dili, bir dönem Britanya’nın en yaygın dillerinden biriydi. Savaşçılıklarıyla ün salmış Kelt klanları bu dilin nidalarıyla bir dönem Avrupa’yı derinden sarsmış ve birbirleriyle savaşmışlardır.

 

Şunlara da bakmalısınız:

Arkeolojik kazıda buldukları 800 yıllık tohumu ektiler ve sonuç

Dünyanın en eski ikinci şarkısı Seikilos’a Ağıt’ı dinlediniz mi?

Atalarımızın çağdaşımız olduğunu kanıtlayan 15 arkeolojik buluş

Tarihin bilinen en eski aşk şiiri

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

7 madde ile Film seçiminde IMDb’den yararlanmak

İnternetin yaygınlaşmasıyla sinema severlerin sinema salonlarına veya DVD/VCD oynatıcılarına ihtiyacı kalmadan...

13 fotoğrafla mesafeleri anlamsız kılan Koreli çiftin hikayesi

Uzak mesafeli ilişkilerin kuşkusuz en sinir bozucu tarafı aradaki uzun mesafelerdir....

Her sosyal bilimcinin okuması gereken 10 akademik kitap

Akademi dünyasına adım atmak isteyen her öğrencinin yapması gereken ilk işlerden...

42 vuruşta Bernard Pras ve harika ötesi anamorfik resim çalışmaları

Fransız sanatçı Bernard Pras yaptığı anamorfik çalışmalarıyla tam anlamıyla herkesi kendine...

Tartışı-Yorum

Ümit Kıvanç yazdı “Savaştan buraya insanlık macerası”

Ümit Kıvanç Radikal'in bugünkü köşesinde "Savaştan buraya insanlık macerası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Ümit Kıvanç'ın bugünkü yazısı: Belki de bir kısmı eşimiz dostumuz ahbabımız arkadaşımız olan yeni milletvekilleri hepimiz adına...

Kerbelâ’ya Giderken 1

Muharrem ayı içerisinde olduğumuz bu günler de Kerbelâ katliamını, ve bu katliama giden yolu konu almak istedim. Üç parçaya ayırdığım bu yazıda Ehlibeyte ve Ehlibeyt yoldaşlarına yapılan haksızlıkları kaleme...

Direniş Suflesi: Hayır

‘Oku’ diye başlıyor olmasına rağmen kutsal sayılan kelam; ilk maraza mevzunun başında ortaya çıkıyor. Taraflaşmanın daha kolay belirlendiği, hudutların keskin olduğu süreçler elbette yaşandı. Her konuya dair yaklaşımlar farklı idi...