Ana SayfaHaberlerBilimBilim dünyasına iz bırakan...

Bilim dünyasına iz bırakan 5 kadın!

İş hayatında cinsiyet eşitliği en çok tartışılan konulardan biri. Tüm dünyada yapılan düzenlemeler iş hayatında kadın istihdamını artırmayı hedeflese de ülkemizde iş hayatında istenilen seviyeye ulaştığını söylemek mümkün değil.

Kadınların bilim, sanat ve iş dünyasında maruz kaldıkları ayrımcılığa rağmen çok başarılı işler ortaya koydukları da bilinen bir gerçek. Ancak erkeğin yazdığı tarihte bu başarılara pek yer verilmediği de aynı yalınlıkta başka bir gerçek. Güncel örneklerin dışında tarih de kadınların başarılarıyla dolu.

Albert Einstein’ın  Marie Curie’ya yazdığı yeni keşfedilen mektuplarda bilim dünyasındaki cinsiyetçi yaklaşımların, 1900’lü yılların başında da görüldüğü ortaya çıkıyor. Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla fizik ve kimya alanında Nobel Ödülü kazanmış olan Curie, Einstein’a yazmış olduğu mektupta; kadın olduğu için bilim dünyasında dışlandığını belirtiyor. Einstein ise cinsiyetçi yaklaşımları görmezden gelmesi gerektiğini, Curie’nin başarılarıyla gurur duyduğunu, bilim dünyasının erkekler kulübü olmadığını belirtiyor.

Diğer listelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

İşte bilim dünyasına iz bırakan kadınlar…

 

1. Hypatia

Tarihte bilinen ilk kadın matematikçi olan Hypatia, İskenderiye’li matematikçi Theon’un kızıdır. Tıp ve astronomi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinir. Ayrıca felsefe üzerine yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu görüşlerle tarihin ilk kadın filozofu olarak da tanınır. Pagan inançlara sahip olduğu için kilise tarafından öldürülmüştür.

 

Hypatia

 

2. Rosalind Franklin

İngiliz bilim insanı Rosalind Franklin moleküler biyolojinin önde gelen isimlerinden biriydi. Franklin DNA’nın yapısının çözülmesi üzerine yaptığı araştırmalarla biliniyor.

Rosalind-Franklin

 

 

3. Hedy Lamarr

Clark Gable ile rol aldığı filmlerle tanınan aktrist Hedy Lamarr aynı zamanda fen deneyleri yapan bir bilim insanıydı. Patenti kendine ait olan “spread-spectrum” radyo buluşunu ABD ordusuna sunmuştur. Buluşun bugünkü wireless teknolojisinin geliştirilmesinde rol oynadığı belirtiliyor.

Hedy-Lamarr

 

 

 

4. Marie Curie

İki farklı dalda Nobel kazanan tek insan ve bu ödülü alan ilk kadın olan Marie Curie, uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfeden, bugün tıpta kullanılan radyoloji ekipmanlarının geliştirilmesini sağlayan bir bilim insanı. Çalışmaları sonucu maruz kaldığı radyoaktive nedeniyle kansere yakalanan ve hayatını kaybeden Curie “bilim için ölen kadın” olarak anılıyor.

 

mariecurie

 

5. Ada Lovelace

Şair Lord Byron’ın kızı olan ve 1815 yılında doğan  Ada Lovelace matematik, fizik ve kimya öğrenimi aldıktan sonra 18 yaşında uçan bir makine icat etmiştir. Daha sonra hesap makinesi üzerinde çalışmış ve sayıları hesaplama üzerine makaleler yazmıştır. Bu planı geliştirerek ilk bilgisayar programını yazmanın adımlarını atmıştır. Charles Babbage’ın yardımıyla belli ve sonlu sayıda adımdan oluşan bir plan kullanarak Bernoulli sayılarını nasıl hesaplayabileceğini tarif etmesi nedeniyle somut bir makineye uygulanabilecek ilk bilgisayar programının yaratıcısı kabul edilmiştir. Bu çalışmaları nedeniyle Ada programlama dili Lovelace’a ithaf edilmiştir.

Ada-Lovelace

 

Kadınları görünür kılmak adına hazırladığımız bu listelere de bakabilirsiniz:

Felsefe tarihinde ‘erkekliğin’ gölgesinde kalmış 19 kadın filozof
Ataerkil bir toplumda 4 maddeyle kadınların giyimine göre takılan isimler
Erkekler için 7 maddelik “eril düzene katılmama” rehberi
Dildeki cinsiyetçilikten kurtulmak için 14 maddelik imtihan
Hannah Price ve ‘tacizcileri taciz etme aracı’ olarak fotoğrafçılık
Erkeğin dünyasında zincirlerini kırmış 20 kadına adanmış 20 film
Tarihteki 15 mucit kadın

Uğruna şiirler yazılan değil, şiir yazan 11 ‘kadın’ şair

Kaynak: Sosyalmedya.co / Nazlı Alan

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Araç bahar bakımı nasıl olmalı?

Araçlarda bahar bakımı nasıl olmalı? Kış aylarında artan yağışlar, zorlaşan yol koşulları, hava kirliliği ve nem oranlarının artması araçların yıpranmasına ve performansının düşmesine neden oluyor. Bu durum bahar aylarında araçların birtakım bakım, onarım ve kontrollerini beraberinde getiriyor.

Dahi olmak için hasta olmanın şart olduğunu kanıtlayan 17 şahsiyet

Dahi olmak bazen deli olmaktan geçer. Ya da hayatın büyük bir...

Yurt Dışında Balayı İçin Gidilebilecek En İyi 10 Mekan

Yeni evlenenler için balayı yeri seçimi oldukça zor ve kararsızlıkların...

Mutlu olmanın formülü

Ünlü blog yazarı Svetlana Pokrevskaya mutlu olmak için bir yol gösteriyor....

Tartışı-Yorum

İşini hakkıyla yapmak seküler bir namus yeminidir

Barış Ünlü’nün bugün davası vardı, Ankara Adliyesinde, DTCF’nin tam karşısı; çok farklı dönemlerin mimari anlayışını yansıtmakla beraber her ikisi de olabildiğince “çatık kaşlı”. Sosyoloji bölümünün eski dersliği, 433 diye...

Ortadoğu`nun Panaroma Denemesi – Tartışı-Yorum

Tartışı-Yorum / Yakup Emrah Şüphesiz ki zulmün egemen olması ile birlikte birçok kavram, gücü ellerinde bulunduran totaliter sistemlerin kendi fikriyatlarını muhafaza etmek adına ürettikleri büyülü sözlerdir. Örneğin İnsan Hakları Bildirgesi...

Ölümü öldürmek, sonsuz bir umudun baharıdır…

“Evîn Biharek e…”* - Arjen Arî   Bir acılar sarmalıdır sancı, zamanın derinliklerinde gezinen ve hayatın kıyılarına vurur hafızalarının unutulmayacak sesleri. “Lal bû zimanê xwezayê, Girî herikî, jan bû banî” (“Dilsizdi...