Ana SayfaPolitikaBin TL lik küfür...

Bin TL lik küfür trolleri ‘Ak Troller’

Sosyal medya üzerinde muhaliflere küfür, tehdit ve hakretlerle sanal saldırı gerçekleştiren ‘Ak Troll’ diye tabir edilen kişilerin en az bin TL ücret karşılığında bu işi yaptıkları belirtildi.

Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre, sosyal medya üzerinden muhalif kişileri taciz, küfür ve tehdit yağdıran ‘Ak Troll’ ler 6 bin kişi, 30 yöneticinin belirlediği kişilerden oluşuyor. Organize bir suç örgütü gibi çalışan troller en az bin tl maaş alıyorlar.

NE ZAMAN OLUŞTURULDU

Son dönemde, asker yakınlarına yönelik ettikleri küfürlerle tüm Türkiye’nin tepkisini çeken Ak Troller, Gezi Parkı Eylemleri’nin ardından oluşturuldu. AKP’nin sosyal medyadaki “yıkım ekibi”olarak görev alan ekibin kuruluşu, bir AKP Genel Başkan Yardımcısı tarafından gerçekleştirildi. İlk etapta, partinin gençlik kollarından yararlanıldı. Daha sonra ise kadro genişletilerek, 6 bine kadar yükseldi.

ÇEKİRDEK EKİPTE 30 KİŞİ VAR

Sahte Twitter hesapları üzerinden, AKP’nin tüm muhaliflerine hakaretler eden Ak Troller, çekirdek ve yönetici olmak üzere iki ayrı ekip tarafından yönetiliyor veya yönlendiriliyor. Çekirdek olarak tabir edilen ekipte 30 kişi bulunuyor. Kimlere saldırılacağına ve kimlere küfür edileceğini bu ekip belirliyor. Ak Trollerin bir anlamda beyin takımını oluşturuyor. Bir de 250 kişilik kanaat önderleri var. Bu kişiler ise AKP’nin gençlik kolları ve iletişim birimlerinde görev yapan personelden oluştu.

‘KÜFÜR MEKANİZMASI’ NASIL ÇALIŞIYOR?

6 bin kişilik Ak Trol ordusu, kendi başlarına hareket etmiyor. Hakaret edilecek veya saldırılacak kişileri, 30 kişilik çekirdek ekip belirliyor. Ve bu kişilerin sahte hesapları üzerinden, hakaret edilecek kişi hakkında tweet atılıyor. Bu işaret fişeği olarak alınıyor ve tüm ekipler, aynı kişiye küfür bombardımanına tutuyor. Ekipler genelde haberleşmede telefon kullanmıyorlar. Daha çok Twitter üzerinden kısa mesajlaşma yöntemiyle iletişim sağlanıyor.

20 YAŞINDAKİ GENÇLERDEN OLUŞUYOR

Ak trol ekibinde yer alan kişiler ise daha çok AKP’nin gençlik kollarında görevli partililerden oluşuyor. Ak Trollerin büyük kısmı ise güvenlik amacıyla AKP’li yöneticilerinin yakından toplanması dikkat çekti. Yaş ortalamasa ise 20 ile 25 arasında değişiyor. Çekirdek ve yönetici ekibinde ise 30 yaşın üzerinde kişiler bulunuyor. Ekipte yer alanların yine büyük kısmını İmam Hatip Lisesi mezunu gençlerden oluşması dikkat çekti. Saray, AKP’deki danışmanlar da stratejilerin oluşturulmasında görev alıyorlar. Ve söz konusu kişilerin de sahte hesapları bulunuyor.

‘BİZE BİR ŞEY OLMAZ DİYORLAR’

AKP karşıtı herkese küfür eden Ak Trollerin cesareti, Twitter yönetiminin Gezi Parkı Eylemleri sonrasında Türkiye’nin kimlik tespiti taleplerine olumlu yanıt vermemesinden kaynaklanıyor. Ancak, Saray ve AKP içinden, Ak Trollerle ilgili çok sayıda“ihbar” geldi. Bu ihbarlarda, Ak trol olarak görev alan AKP yandaşlarının kimlik bilgileri bulunuyor. Yani devletin elinde, ak trol olarak görev alanların listeleri, kullandıkları bilgilerin tamamın bulunuyor. Ancak, Ak Trollerle ilgili bugüne kadar çok sayıda suç duyurusunda bulunulmasına rağmen, bir işlem yapılmadı. İleride ise, gerçek anlamda bir soruşturma açılması halinde, Ak trol olarak görev alanlarının tamamının deşifre edilmesi söz konusu olacak.

BİN LİRAYA KÜFÜR EDİYORLAR

Ak trol olarak anılan ekipte yer alanlara ise, değişik tutarlarda “kayıt dışı” ödeme yapılıyor. Ödemeler genelde AKP’li belediyelerden iş alan firmalar üzerinden gerçekleştiriliyor. En düşük ücret ise bin liradan başlıyor. Başarılı olan Ak Troller ise bazı ihalelerle ödüllendiriliyor. Kamu bankaları, Turkcell ve TRT gibi kurumlardan, reklam tanıtım işi alan Ak Troller bulunuyor.

trol

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

30 çalışmasıyla fotoğraf çekmek için evsiz gibi yaşayan Lee Jeffries

Amatör fotoğrafçı Lee Jeffries, ABD'deki evsizlerin hayatlarını gözler önüne sermek için ilginç...

İTÜ’de kendi alanında ilk birçok teknolojik tarihi eser yeşiller giydi

İstanbul Teknik Üniversite’sinde (İTÜ) emektar eserleri doğa ile buluşturan sergi açıldı....

Tok tutan 4 besin

Yemek sonrası fazla zaman geçmeden acıkıyor musunuz? Ne kadar yemek yerseniz...

42 vuruşta Bernard Pras ve harika ötesi anamorfik resim çalışmaları

Fransız sanatçı Bernard Pras yaptığı anamorfik çalışmalarıyla tam anlamıyla herkesi kendine...

Tartışı-Yorum

Oruç nedir?

Oruç, insanın bedenini kontrol etmek, disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek için yaptığı bir ibadettir. Oruç ibadeti belirli zamanlarda yeme, içme, cinsellikve eğlenmekten mahrum bırakma gibi; istekleri/duyguları  terk ederek, zihinsel/ruhsal yapıya...

Şiddete Davet

Rıza Yalçın Koçak Tamam, ölümün dondurucu ayazını buz kesme tehlikesine rağmen düşürmeyelim dilimizden. Kan kokusunun karşısına dikiverelim baharın buğusunu. Envai çeşit çiçekten, yağmuru çekiverince içine buram buram eden topraktan ilham...

Enflasyon nedire birde böyle bakmak! (Tolga Yumrukaya)

Yazı/ Tolga Yumrukaya   Tolga Yumrukaya'nın kaleminden ekonomi-enflasyon nasıl yazısı. ‘Sefagiller ile Cefagiller’ Eşit topraklara ve eşit işgücüne sahip birbirinden bağımsız iki ayrı ada da yaşayan iki toplum düşünelim. Sefagiller ve Cefagiller. Her ikisi...