Ana SayfaHaberlerEkonomiBrent’te yeni zirve, ABD...

Brent’te yeni zirve, ABD İran istisnalarına son veriyor

 

Reuters’in Washington’dan bildirdiğine nazaran,  ABD’nin İran’ın petrol ithal eden ülkelere tanımış olduğu yaptırım muafiyetine son verdiğini bugün açıklaması planlanıyor. Buna nazaran aralarında Türkiye’nin de bulunmuş olduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

 

ABD’nin Kasım ayında yine başlatmış olduğu İran yaptırımlarından altı ay süreyle muafiyet alan sekiz ülke içinde Türkiye de bulunuyordu. ABD’nin muafiyet süresini bazı ülkeler için uzatacağı tahmin ediliyordu.

 

ABD’de piyasaya çıkan Washington Post gazetesinin bir köşe yazarı, geçen yıl verilen muafiyetlerin uzatılmayacağını bildirdi. Mevzu hakkında informasyon sahibi bir kaynak da haberi teyit etti.

 

Adı açıklanmayan iki ABD dışişleri kaynağının verdiği bilgiye atıfta bulunan haberde Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, bugün bir izahat yaparak, “Dışişleri Bakanlığı’nın şu anda İran ham petrolü yada kondensat ithali için verilen muafiyetler 2 Mayıs itibarıyla verilmeyecek” diyeceği ifade edildi.

 

ABD Başkanı Donald Trump 2015 senesinde İran ile altı büyük devlet içinde meydana getirilen nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş, bunun kısa süre peşinden anlaşmayla yürürlükten kalkan ABD’nin Tahran’a yönelik yaptırımları Kasım ayında yine başlamıştı.

 

Asya’da TSİ 08:00’de Brent petrol 84 dolar/varilin birazcık altında.

 

Petrolde ikinci bir sorun da Libya ve Venezuela benzer biçimde iç karmaşa yaşayan ülkelerde  arz sıkıntısı yaşanması olasılığı. OPEC  ise kota anlaşmalarına harfiyen uyuyor.  Bloomberg haberine nazaran, petrol vadeli işlemlerinde açık pozisyonlar, doğrusu fiyatın değişeceğine dair bahisler 16 Nisan itibarıyla 6 aylık zirve yaparak finansal yatırımcıların bir kez daha emtiaya ilgisinin coştuğunu düşündürdü.   Net uzun açık pozisyonların yükselmesi, doğrusu daha çok sayıda katılımcının fiyatın yükseleceğine dair bahse girmesi  de WTI ve Brent’te rallinin süreceğine  dair bir işaret.

Trump’ın İran yaptırımlarından muafiyet sonucu kadar, Cuma açıklanacak ABD GSYİH verisi de yakından takip edilmeli. Çin ve ABD dünyada en fazlaca enerji tüketen ekonomiler. Çin’de dirilme başladı. Buna ABD’nin  de eşlik etmesi halinde,  Brent 75 dolar/varili sınayabilir.  Yazları 80 dolar zirvesi artık olasılık dahilinde.

 

Ankara yükselen petrol tutarları ve doların enflasyona yansımasını engellemek için bir kez daha akaryakıtta eşelmobile geçti. Fakat, bu uygulamanın bütçeye bedeli ağır.  Senenin ilk çeyreğinde seçim harcamaları ile geçen senenin ayı dönemine gire iki misline çıkan bütçe açığı yükselen petrolün faturasını kaldıramaz.

 

hakkında Brent’te yeni zirve ABD Iran istisnalarina son veriyor ABD


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Türkiye siyasal hayatında kapatılan Kürt partileri

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının tutuklanmasıyla...

Daha önce hiç görmediğiniz 27 tarihi fotoğraf

Tarihin derinliklerinden çıkan fotoğraflar bazı zamanlar tarih kitaplarından bile daha değerli...

38 fotoğrafla heykellerin insanla imtihanı!

Bu listemizde heykellerin insanlarla imtihanını konu edindik. İnsanlar çeşitli şekillerde yapılmış heykellerle...

Tartışı-Yorum

Alice’ten zuhur eden Distopya mukaddimesine!

Kadir Yıldırım Sevgili gündüz; Dünya hayal ettiğim kadar harika değil. Senin gölgenin altında günah işliyorlar. Baş ucunda, beyaz pamuktan bir sehpa gibi uzanan bulutların altı karanlık.  Sevgili gündüz;Dünya hayal ettiğim kadar harika değil.Senin gölgenin...

İsmail Beşikçi: Ahmet Ümit’in yeni kitabı Elveda Güzel Vatanım’da İttihatçılar…

15 Haziran 1926’da, Mustafa Kemal’e karşı gerçekleşen İzmir suikast teşebbüsü, eski İttihatçılara yönelik bir politikanın yaşama geçmesini gündeme getirir. Eski ittihatçılar, izlenmekte, tutuklanmakta, kaçırılmakta, yok edilmektedir. İstanbul’da bu politika...

TUZAKLARDA BUGÜN….

Yakın zamanda, ülke gündemine oturan "profilime neden bakıyorsun?" başlığı ile hashtag ile dolandırıcılar X uygulaması ile  birçok platform kullanıcısını mağdur etti