Ana SayfaHaberlerEkonomiÖzlem Derici Şengül: “Tamamlayıcı...

Özlem Derici Şengül: “Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili çalışmalar devam ediyor”

GÜNÜN NOTLARI

Tamamlayıcı emeklilik sistemi

Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili çalışmaların devam ettiğine dair haberler yayınlanıyor. Buna göre yeni sistem BES sisteminin yenilenmiş hali olarak sunulacak. Sözcü Gazetesi’nin haberine göre gündemde, çalışanların emeklilik hesabına iş verenlerin de katkıda bulunması var. Yeni sisteme geçişin öncelikli amacı tasarrufların artmasını sağlamak. Artan tasarruf da sermaye piyasalarının derinleşmesine ve finansal istikrarın güçlenmesine katkıda bulunacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a göre yeni emeklilik sisteminin 60 ile 100 milyar TL arasında bir büyüklüğe ulaşması ve sosyal tarafların mutabakatıyla kurularak, özellikle sermaye piyasalarını derinleştirecek kapsamlı bir reform paketi olarak sunulması bekleniyor. Henüz detayları paylaşmak için erken ancak plan aşamasındaki sisteme göre işverenlerin peşin olarak her ay işçinin fon hesabına para aktarması öngörülüyor. Şu anda çalışanlar her çalıştıkları yıl için 30 günlük son brüt ücretleri üzerinden işten çıktıklarında tazminat alıyor. Her yıl için 30 günlük maaş tutarında tazminat kabul görürse aylık olarak brüt maaşın %8.33’ü fona aktarılacak. Çalışanın brüt ücretinin %3’ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Bu yıllık bazda 11 günlük kıdem tazminatı anlamına geliyor. 19 günlük kıdem tazminatına denk gelen %5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak.

TCMB konut fiyat istatistiklerini açıklayacak

TCMB bugün Nisan ayı konut fiyat istatistiklerini yayınlayacak. Pandeminin en sert etkilediği ay olarak Nisan ayında konut fiyatlarının nasıl geliştiği sektör açısından önemli olacak. Mart ayında tüm Türkiye bazında konut fiyatları yıllık %6.2 artmış, 3 büyük şehirden Ankara’da konut fiyatları %10.4 artış göstermişti. İzmir ve İstanbul’da ise fiyat artışları sırasıyla %6.3 ve %4.4 oldu.

DÜNÜN NOTLARI

Bütçe açığı salgının etkisini taşıyor

Mayıs ayında merkezi yönetim bütçesi geçen sene aynı ayda görülen 12 milyar TL’lik açığa karşılık 17.3 milyar TL açık verdi. Faiz dışı açık ise 4.1 milyar TL’den 7.6 milyar TL’ye yükseldi. Böylece 12 aylık toplam bazda bütçe açığı Nisan ayındaki 142.0 milyar TL seviyesinden 147.2 milyar TL’ye yükselirken faiz dışı açık da 25.2 milyar TL’den 28.7 milyar TL’ye yükseldi. Mayıs ayında yurtiçi KDV gelirlerinde reel yani enflasyon etkisinden arındırılmış bazda geçen seneye göre %48.7 düşüş görülürken ÖTV gelirlerinde %14.3’lük düşüş yaşandı. ÖTV’deki düşüş alkollü içkiler ve tütünden kaynaklanırken motorlu taşıtlar vergisinde reel 59.7’lik artış görüldü. Öte yandan düşen ithalat nedeniyle yurtdışı KDV gelirleri %36.1 azaldı. Toplamda vergi gelirlerindeki %17.0’lik düşüşe karşılık faiz dışı giderler %10.0 azaldı; faiz giderlerinde ise %9.3’lük bir artış görüldü. Mayıs ayında cari transferler %16.3 düşüş gösterirken sermaye transferlerinde %108’lik artış yaşandı. Önümüzdeki dönemde transfer harcamalarının artmasını ve GSYH’ye oran olarak yaklaşık %3.4’e karşılık geçen 12 aylık toplam bütçe açığının yılsonunda %5.0’in üzerine çıkmasını bekliyoruz.

Konut satışlarında keskin düşüş devam ediyor

Mayıs ayında toplam konut satışları Nisan ayındaki %55.5’lik daralmanın ardından Mayıs ayında önceki senenin aynı ayına göre  %44.6 düştü. Pandeminin etkilerinin Mayıs ayında da şiddetli bir şekilde hissedildiği konut sektöründe ilk satışlar %54.7 geriledi. Nisan ayında düşüş %60.7’ydi. Mayıs ayında aylık ortlama konut kredisi faizlerinin %11.65’ten %11.20’ye gerilemesine paralel şekilde ipotekli konut satışlarında önceki yıla göre %18.5’lik artış yaşandı. Bu oran Nisan ayında görülen %17.1’lik artışın hafif üzerinde olmakla birlikte Nisan ayı öncesindeki yedi ayda görülen %40 üzeri büyümelerden çok uzak.

 

Özlem Derici Şengül

The post Özlem Derici Şengül: “Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili çalışmalar devam ediyor” appeared first on ParaAnaliz.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Bülent Kılıç’tan başarının 40 fotoğrafı

Bülent Kılıç, çektiği fotoğraflarla birçok uluslararası fotoğraf ödülü aldı. Kılıç,Time Dergisi,...

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili dehşet verici 25 bilgi

Nükleer santrallere neden karşı çıkmalıyız? Mersin'de yapılan Akkuyu Nükleer santrali nedir,...

Brad Pitt’in objektifinden Angelina Jolie fotoğrafları

Angelina Jolie, dünyada en takip edilen kadınlardan birisi. Jolie, şimdiye kadar...

Yüksek Lisans eğitiminde en çok tercih edilen 13 ülke ve kabul şartları

Yıllardır çalışıp didindiniz ve nihayet ülkemizde “kapı gibi” diye tabir edilen...

Tartışı-Yorum

Ümit Kıvanç yazdı “Savaştan buraya insanlık macerası”

Ümit Kıvanç Radikal'in bugünkü köşesinde "Savaştan buraya insanlık macerası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Ümit Kıvanç'ın bugünkü yazısı: Belki de bir kısmı eşimiz dostumuz ahbabımız arkadaşımız olan yeni milletvekilleri hepimiz adına...

Müslümanı şeytanlaştıran Kürt sorunu!

Her şey apaçık ortadayken, gerçekleri anlatmanın bu kadar zor olması nasıl bir sancıdır? Hâlbuki bir tokat yese en fazla ikincisinde kendisi de karşıdakine elini kaldırıp vuracak ve bunu da...

Halkın vicdanı; “Gelemem” diyorsun, peki sen bizdeki “öf öf” ü duyuyor musun?

Ne desek, ne etsek, nasıl yapsak bilemiyoruz… Az şey mi yaşadık? Yok, bir şeyler anlatabilmek için yeterli yaşadıklarımız. Çok şey mi yaşadık? Yok, bir şeyler yapabilmek için çok şey...