Ana SayfaYaşamCorona Virüsü Artık Türkiye’de:...

Corona Virüsü Artık Türkiye’de: Corona ile İlgili Son Gelişmeler

Yeni tip corona virüsü olarak adlandırılan Covid-19 salgını , 117 ülkeden sonra ülkemizde de görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 11 Mart 2020 00.30’de basın açıklaması yapacağını belirtmesi konunun nereye gideceğini de gösterdi. Yeni tip corona virüsü Covid-19 testinin yapıldığı bir erkek hastanın sonuçları pozitif çıktı. Ve Corona virüsü Türkiye’de de ilk kez tespit edilmiş oldu.

Bakan Koca’nın açıklamaları ve corona virüsü salgınıyla ilgili son gelişmeleri yazdık.

Bakan Koca süreç içinde birçok açıklamada bulundu

Geçen yılın Aralık ayından itibaren Çin’den önce ülke geneline ardından onlarca ülkeye yayıldı. Şu an için 118 ülkede görülen corona virüsü (Covid-19) salgınına ilişkin en çok Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘yı gördük. Twitter üzerinde yer alan paylaşımlarıyla hastalık ile ilgili bilgi veren, duyurular yapan Bakan Koca’nın 10 Mart tarihinde gerçekleştirdiği açıklama, sürecin son düzlüğüne ışık tutması açısından önem taşıyor. Bakan, o açıklamasında görüldüğü yerler açısından sınırlarını hızla genişleten corona virüs salgınının ülkemizde görülmesi riskine karşın hazırlıkların tamamlandığına işaret etmişti.

Bakan Koca: İran’a karşı konulan katı kurallar corona virüsünün ülkemizde görülmesini geciktirdi

Yine Twitter hesabından dün yaptığı açıklama ile dikkat çeken Koca, Türkiye’nin İran’a karşı konulan katı kurallar sayesinde corona virüsü salgınının ülkemizde görülme olasılığının düşük olduğunu belirtmişti.

Gün içindeki gelişmeler ve emareler “corona virüsü” şüphesini artırdı

Sağlık Bakanı Koca’nın dün gün içinde yaptığı; “Corona virüsü ülkemizde de görülebilir” bilgilendirmesinin dışında üniversitelere gönderilen “corona virüsü” uyarısı ve sağlık personellerinin yıllık izinlerinin iptal edilmesi hastalığın ülkemizde görüldüğünün emareleri olarak değerlendirildi.

Ardından Bakan Koca tarafından “00.30’da basın açıklamasının yapılacağının” bildirilmesi şüpheleri en üst düzeye yükseltti.

Bakan Koca kameralar karşısına geçti ve corona virüsü hastalığının Türkiye’de de görüldüğünü belirtti

Açıklamasının başında gerekli tüm önlemlerin çok öncelerden alındığını ifade eden Bakan, Avrupa’nın bu konuda Türkiye’den geri kaldığını ve bu nedenle de kaçınılmaz sonuçların doğduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Koca, bir Türk vatandaşın Avrupa’dan kaptığı corona virüsü ile ülkemize döndüğünü ve kişinin yüksek ateş ile öksürme şikayetlerinin artması üzerine hastaneye gittiğini açıkladı. Hasta üzerinde gerçekleştirilen testlerin sonuçlarının pozitif olduğunu ve böylece corona virüsünün ülkemize geldiğini söyledi. Korkulacak ve panik yapılacak bir durum olmadığının altını çizen Bakan Koca, hastanın ailesinin de gözlem altında tutulduğunu ve hasta ile birlikte ailesnin de durumlarının iyi olduğunu vurguladı.

Bakan Koca hastanın hangi şehirde olduğunu söylemedi

Corona virüsüHasta mahremiyeti gerekçesiyle hastanın hangi şehirde olduğunu açıklamayan Bakan Koca’nın sık sık “şeffaflık” vurgusu yapması gözden kaçmazken hastanın ismi de açıklanmadı.

CNNTürk sunucusu enfekte olan hastanın İstanbul’da olduğunu belirtti

Bakan Koca’nın açıklamaları anbean takip edilirken birçok televizyon kanalı da canlı yayınla açıklamaları yayımladı. CNNTürk sunucusu Duygu Kaya ise haberi verirken; “Evet, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca beklenen açıklamayı yaptı; İstanbul’da bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı.” ifadelerini kullandı. Bu ifadeler çok kısa süre içinde sosyal medyada Bakan’ın vakanın görüldüğü şehri açıklamamasına karşın Kaya’nın “İstanbul” demesiyle pot kırdığı ve bilgiyi ağzından kaçırdığı şeklinde yorumlandı.

Corona virüsü hakkında son sayısal veriler

corona virüsüAntarktika hariç tüm kıtalarda görüldüğü tespit edilen coronavirüs (Covid-19) salgınında Gisanddata’nın dijital haritasına göre vaka sayısı 118 bin 596’ya ulaştı. Öte yandan virüs nedeniyle hayatını kaybeden hasta sayısı ise 4 bin 262 olarak belirtiliyor. Tedavi sonrası sağlığına kavuşan hasta sayısı ise 64 bin 408. Virüsün ölüm oranı yaklaşık yüzde 3 olarak hesaplanıyor.

Hastalık birçok üst düzey ismi de etkiledi

Corona virüsü türkiye'deÇin’in ardından yanı başımızda, İran’da da kaygı yaratan kayıplara sebep olan corona virüsü, ülkenin birçok siyasetçisi ve bürokratında görüldü.

Corona virüsüne yakalanan üst düzey isimler arasında ülkenin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume Ebtekar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi ve 23 milletvekilinin olduğu bilgisi verilmişti. Virüsün bulaştığı milletvekillerinden Muhammed Rıza Rahçemeni, hayatını kaybedenler arasında.

Diğer taraftan İran Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgınında hayatını kaybeden hasta sayısını 291 olarak açıklasa da kulislerde bu sayının doğruluğu noktasında şüphelerin olduğu konuşuluyor. Ülkede açıklanan toplam vaka sayısı 8 bin 42.

İran dışında Fransa’da da etkisini gösteren corona virüsü, Fransa Kültür Bakanı Franck Riester’e ve İngiltere Hasta Güvenliğinden Sorumlu Bakan Nadine Dorries’e de bulaştı. Tüm bu isimlerin yanında Polonya Genelkurmay Başkanı General Jaroslaw Mika’nın da hastalığa yakalandığı anlaşıldı.

Bilim insanı Prof. Lessler: “Corona virüsü hastalığının kuluçka süresi 5 gün”

corona virüsüDünya’nın birçok ülkesinde kırmızı alarm durumu sürerken ABD’li olduğu belirtilen bir uzman heyetin yaptığı araştırmayı aktaran BBC Türkçe, virüsün kuluçka süresinin açıklandığını belirtti. Habere göre virüsün kuluçka süresi beş gün olarak tespit edildi.

Araştırmayı gerçekleştiren heyetin başında gelen Profesör Justin Lessler, araştırma süreci boyunca kapsamlı bilgiler edindiğini belirtse de; “Virüsle ilgili bilmediğimiz çok şey var!” uyarısında bulunmayı ihmal etmiyor.

Virüsle ilgili araştırmalarını sürdüren bir başka isim Nottingham Üniversitesinden virolog Profesör Jonathan Ball. Ball, karantina süresi için uygulanan üst sınırın 14 gün olmasını doğru buluyor ve ekliyor; “İnsanların hastalanma belirtisi göstermedikleri sürelerde de sürekli virüsü yaydıklarına dair bir kanıt da görünmüyor”.

Virüs ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

hakkında 1583908293 255 Corona Virusu Artik Turkiye’de Corona ile Ilgili Son Gelismeler artık

Üç ayı aşkın bir süredir küresel gündem maddeleri arasında başı çeken corona virüsü ile ilgili birçok yanlış bilginin yayıldığı görülüyor. Ancak bu konuda dikkatli olunmasını tavsiye eden bilim insanları, hızlı yayılma ve yüksek sayıdaki ölümlere karşın panik havasının durumu daha da kötüleştireceğini belirtiyorlar.

Öte yandan kedi, köpek gibi evcil dostlarımızda da corona virüsünün bulunması korkuya sebep olmuş ve aslı astarı olmayan dedikolara yol açmıştı. Konuyla ilgili açıklama yaparak hayvanseverlerin yüreğine su serpen Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, kedi ve köpekteki virüsün daha çok sindirim sistemindeki hastalıklara yol açtığını söyledi. Karabayoğlu’na göre insanlar arasında yayılan corona virüsü ise solunum yolu hastalıkları belirtileriyle kendini gösteriyor. Karabayoğlu net bir şekilde;“Kedi ve köpekteki corona virüsü insanlara bulaşmaz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: 1 2


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Son 10 yılın en iyi 10 Türk filmi

Son 10 yılın en iyi Türk filmleri diye bir liste yapmaya kalkışsaydık,...

Mekan ve insanın Bellek Kayması, 6-7 Eylül olayları, Kanlı 1 Mayıs, 12 Eylül

Sanatçı Fusun Turcan Elmasoğlu, "Bugün aynı yerden geçenler ise, tarihle olan...

Doğanın ele geçerdiği dünyanın en güzel balıkçı köyünden 20 fotoğraf

Çin’in Shengsi Adaları olarak bilinen ve 400 adadan oluşan bölgede yer...

Akıllara ziyan 24 hatalı mühendislik harikası!

Akıllara ziyan dedirten 20 hatalı mühendislik harikası yapı diyoruz, çünkü bunları...

Tartışı-Yorum

Bir seçim klasiğine “Ünlemsel Merhabalar”

Tartışı-Yorum / Nihat Duru Seçimi seçim şarkısı ve bolca benzin israfı sanıp iğrenç şarkılarını baslı hoparlörlerle milletin kulaklarına dayayan iyi gün dostu siyasetçilerimize merhaba! ‘Çalıyor ama çalışıyor da’ diyecek kadar zihniyeti...

Kerbelâ’ya Giderken İmam Hüseyin’e Veda

Muharrem ayının 10.  Gününde (10 Ekim 680) şafakla birlikte saldırı başladı. Bir tarafta 5 bine yakın Halife Yezid’in ordusu, diğer tarafta 72 savaşçı. Adil olmayan, eşit şartlarda gerçekleşmeyen bir...

Marksist ve sosyalist bir siyasetçi olarak Yaşar Kemal

Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015’te direne direne ölümünün ardından değişik yönleriyle tanıtıldı. Romancılığı, hikâyeciliği, şairliği, gazeteciliği, doğaya olan tutkunluğu, insana olan aşkı, neşeli kişiliği onu tanıyanlar tarafından anlatıldı. Ancak...