Ana SayfaKültür SanatSinemaDerviş Zaim’den Suriye savaşını...

Derviş Zaim’den Suriye savaşını anlatan yeni film

[ad_1]

Yönetmen, senarist ve yazar Derviş Zaim’in Suriye savaşı ile ilgili yeni filmi “Flaşbellek”in çekimleri tamamlandı.

AA‘dan aktarılan haberlere göre, yönetmenliğini ve senaristliğini Zaim’in yaptığı “Flaşbellek” Konya ve Gaziantep’te çekildi.

“Flaşbellek”, Suriye’de yarım milyondan fazla insanın kaybına rağmen halen devam eden savaşı hikâye ediyor. Gerçek bir olaydan yola çıkan hikâyenin kahramanları derin çelişkilerinden sıyrılıp gerilim ve bilinmezlerle dolu geleceklerine adım atıyorlar. Filmde savaş esnasında aldığı yara nedeniyle konuşmakta zorlanan Ahmet’in başından geçenler ironik hikâyenin temelini oluşturuyor. Ahmet hayatını korumak için ya susmalı, ya da ölümü göze alıp şahit olduğu berbat şeyleri kamuoyuna aktarmalıdır.

Filmde uluslararası kariyerleriyle dikkat çeken Filistin ve Suriyeli oyuncular Saleh Bakri, Ali Süleyman, Sara El Debuch ve Husam Chadat’ın yanı sıra Suriye savaşında yurtlarını, ailelerini kaybeden genç oyuncular rol aldı.

Şeza rolünü üstlenen Hanin Abaji ile Hedi (İsmail karakteri), Bisen (vurulan küçük kız karakteri), Favaz Ömer (Taksici karakteri) kardeşler, filmde rol alarak hikâyelerini anlatma fırsatını yakalamış oldu.

Marathon Film’in yapımcılığını üstlendiği filmin müziklerini Marios Takoushis yaptı. “Flaşbellek”in görüntü yönetmenliğini ise uzun ve önemli uluslararası kariyeriyle tanınan usta görüntü yönetmeni Andreas Sinanos üstlendi.

‘Flaşbellek’ insan onurunu öne çıkarma amaçlı bir proje’

Yönetmen Zaim filmle ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti:

“Suriye’deki insanlık dramı yarım milyonu geçen ölüme rağmen, hala şiddetini koruyarak devam ediyor. Bu proje, ülkede akan kanı durdurmak için kendi hayatını riske atan bir adamı, kurtulmak için çabalayan masumları, şiddetin tutsağı olan zalimleri konu ediniyor. ‘Flaşbellek’ filminin ana kahramanı, vicdanının sesi ve yerine getirmesi gereken insanlık borcu ile kendi hayatını korumak arasında seçim yapmak zorundadır. Yunan tragedyalarına benzeyen bir ikilemde kalan kahraman, seçimini insanlık onurunu korumak yönünde yapar ve şahit olduğu suçu kamuoyuna duyuracak eylemini gerçekleştirir. Başlangıçta hareketinin sonucundan ne çıkacağını bilememektedir. Ama niyetinin ahlaki saflığı, dilediği sonuç hemen belirmese dahi ruhunun azaptan kurtulmasına yardım edecektir.

“Ahmet karakterinin karşı karşıya kaldığı ve Yunan tragedyalarını andıran bu keskin ikilemin sadece Suriye halkının değil, insanlığın meselelerinden biri olmaya devam ettiğini düşünüyorum. ‘Flaşbellek’ bu manada evrensel bir hikâye anlatmakta, insanlık onurunu korumaya çalışmanın bedelini göstermektedir. Hikâye gerçek bir olaydan esinlenmiş ama esinlenilen olay, başka gerçek hikâyeler ve kurgusal ögeler zenginleştirilmiştir.
‘Flaşbellek’te Suriye’de yaşananlar ele alınırken konuya olabildiğince soğukkanlı ve mesafeli biçimde yaklaşılmaya gayret edilmiştir. Tüm bu nedenlerle ‘Flaşbellek’ insan onurunu öne çıkarma amaçlı, derin, taze, olayları geniş bir perspektiften ele alan kuşatıcı bir projedir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ad_2]

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Paris Moda Haftası’ndan ‘Yeter ilerlediğimiz, artık geri dönebiliriz’ dedirten defile

Kimisi modaya göre hayatını şekillendirir kimisinin uzaktan yakından ilgisi yoktur ya...

Mücadeleleriyle tarihte yer edinen Ortadoğu’nun 3 leylası

 Dünyanın mazlum halkları bir yandan var olma mücadelesi verirken bir yandan...

Dahi olmak için hasta olmanın şart olduğunu kanıtlayan 17 şahsiyet

Dahi olmak bazen deli olmaktan geçer. Ya da hayatın büyük bir...

Dünyadaki En Garip Düğün Örf ve Adetleri!

Çeviri/Günel Abdullayeva Tekcan Ah bu düğün var ya bu düğün! Bu seremoni...

Tartışı-Yorum

Cumartesi Anneleri: Gözaltındaki kayıpların hikayesi

Kadir Gürhan“Kayıplar” ve “yargısız infazlar” denilince akla ilk gelen Latin Amerika ülkeleridir. Bu ülkelerde askeri cunta yönetimleri “gözaltında kayıplar” ve “yargısız infazlarla” kendisine muhalif olan tüm kesimlere karşı bir...

Türkiye’de katliamlar hangi kültürden besleniyor?

Bugün Kürt illerinde yaşanan katliamlar hangi kültürel gelenekten besleniyor ve yaşananlara sessiz kalan vicdansızlık referanslarını nereden alıyor? Sendika.org yazarı Önder Özdemir, tarihten verdiği birkaç örnekle yaşadığımız güne kadarki katliamlar...

Lale Devri ne zaman bitecek?

Ghislaine de Busbecq Kanuni Sultan Süleyman’ın armağanı olan ilk lale soğanlarını Avrupa’ya tanıttığında belli ki tarihin ilk büyük spekülasyon balonuna neden olacağını tahmin edememişti. Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya 1600’de LALE 2015’te...