Ana SayfaKültür SanatSinemaSendika ve derneklerden dizi-film...

Sendika ve derneklerden dizi-film sektörü çalışanları için koronavirüsten korunma kılavuzu

Sinema ve dizi sektöründeki dernek ve sendikalar ortak bir basın açıklaması yayımlayarak, koronavirüs salgını sürecinde sektör çalışanlarının sağlığını korumak için bir rehber kılavuz hazırladıklarını duyurdu.

Oyuncular Birliği, Sinema Televizyon Sendikası başta olmak üzere sektördeki diğer dernek ve sendikalar tarafından hazırlanan kılavuzda “Film setlerinde yeniden hangi koşullarda çalışılabilir?” sorusuna yanıt aranıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın yönergelerinden yararlanılarak, Türk Tabipler Birliği ve İş Güvenliği uzmanlarının destekleriyle hazırlanan “Covid-19 Sürecinde; Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Önlemler” başlıklı kılavuzda sektör çalışanlarının ve yakın çevrelerinin sağlının korunması için yapılması gerekenler yer alıyor.

“Temel çıkış noktamızdan ödün vermeden, setlerde uzun çalışma sürelerine son verilmesi ve iş kanununda belirtilen günlük en fazla 11 saatin aşılmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz” denilen açıklama metni şöyle:

“Ülkemizde Covid-19 virüsünün görüldüğü ilk gün itibarı ile Sinema TV Sendikası, Oyuncular Sendikası ve sektördeki farklı birimleri temsil eden dernek ve platformlarla birlikte; acil çözümler üretebilmek hedefiyle bir yürütücü heyet oluşturduk. Temel ortak paydamız; pandemi tehlikesi altında film sektörü çalışanlarının sağlığını ve can güvenliğini korumak için acilen harekete geçmekti. İlk olarak; pandemi yayılımının en yoğun olduğu dönemde yaptığımız girişimlerle, #setleridurdurun diyerek devam eden ve yeni başlayacak reklam/dizi/sinema çekimlerinin %98’inin çalışmasını durdurmayı başardık.

“Salgının çok uzun bir zaman diliminde yok olmayacağı bilgisiyle; tehlikenin tamamen geçmediği ama alarm seviyesinin düşürüldüğü ‘yeni normal’ diye ifade edilen bu dönemde; ‘film setlerinde yeniden hangi koşullarda çalışılabilir?’ sorusu bizleri kapsamlı bir arayışa ve kaçınılmaz olarak çalışanı kollayan, koruyan bir rehber/kılavuz hazırlamaya yönlendirdi.

“Bizden önce küresel salgınla tanışan yurt dışındaki meslektaşlarımızın tecrübeleri yol gösterici oldu. Sağlık Bakanlığının yönergelerinden yararlandık. Türk Tabipler Birliği ve İş Güvenliği uzmanlarının desteklerini aldık. Yapım temsilcileriyle görüşmeler yaptık. Her şeyden önemlisi sektördeki tüm birimlerde çalışan meslektaşlarımızın taleplerinin karşılık bulması için çalıştık.

“Hazırladığımız ‘Covid-19 Sürecinde; Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Önlemler’ isimli kılavuzumuzu yayınladık. Kılavuza Sinema TV Sendikası’nın web sayfasından (https://www.sinematvsendikasi.org/covid-19/) erişilebilir.

“Sahada fiilen yaşananın, yaşanacak olanın tüm bilgilerimizi, öngörülerimizi tekrar tekrar gözden geçirmemize yol açacağını biliyoruz. Sağlık Bakanlığının yönergeleri, danıştığımız kurumların yönlendirmeleri ışığında gerekli oldukça bu kılavuzumuzu güncelleyeceğiz. Temel çıkış noktamızdan ödün vermeden, setlerde uzun çalışma sürelerine son verilmesi; ve iş kanununda belirtilen günlük en fazla 11 saatin aşılmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu kararlılıkla ‘ÖNCE SAĞLIK’ diyoruz. Günlerce süren, binlerce sektör çalışanının ve ailelerinin sağlığını önemseyerek hazırladığımız bu çalışmada emeğini ve desteğini esirgemeyen tüm meslektaşlarımıza, bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaşan Türk Tabipler Birliği‘ne, İş Güvenliği uzmanlarımıza ve bizlerle aynı duyguları paylaşan sektör paydaşlarına içten teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

İmzacılar:

-Sinema Televizyon Sendikası,

-Görüntü Yönetmenleri Derneği

-Oyuncular Sendikası

-Sanat Yönetmenleri Derneği

-Kamera Asistanları Derneği

-Boom Operatörleri Platformu

-Reji Asistanları Platformu

-Çağdaş Sinema Oyuncuları

-Sinema Oyuncuları Meslek Birliği

-Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği

-Yönetmenler Birliği Platformu

-DIT Birliği

-SenaristBir

-Türk Tabipleri Birliği

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Dünyanın en çok Bitcoin sahibi 10 hesap

Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'dan Grayscale'e, ABD Hükümetinden Winklevoss İkizleri'ne, en çok...

Tüm zamanların en şahane kitapları 125 yazar tarafından seçildi!

125 yazar tarafından İngiliz ve Amerikan Çağdaş Edebiyatı'nın 10 şahane kitabı...

Marion Fayolle’un 8 illüstrasyonuyla seksle ilgili ‘dile yerleşmiş klişeler’

Fayolle, Les Coquins adlı çalışmasında insanların kafasında oluşan seksle ilgili klişeleri...

Frida Kahlo’nun ölümünden 60 yıl sonra ortaya çıkan özel eşyaları

Frida Kahlo, mücadeleci ruhu, feminist dünya görüşü, portreleri ve aşklarıyla yirminci...

Tartışı-Yorum

Evrim Alataş: Nevroz, Nevruz ve Newroz

12 Nisan 2010’da aramızdan ayrılan yazar, gazeteci, eleştirmen, insan hakları savunucusu gibi hak edilmiş birçok sıfatın sahibi Evrim Alataş’ın Mayoz Bölünme Hikayeleri adlı eserinden bir pasajla Newroz bir bakalım.   Evrim...

Türkiye’de katliamlar hangi kültürden besleniyor?

Bugün Kürt illerinde yaşanan katliamlar hangi kültürel gelenekten besleniyor ve yaşananlara sessiz kalan vicdansızlık referanslarını nereden alıyor? Sendika.org yazarı Önder Özdemir, tarihten verdiği birkaç örnekle yaşadığımız güne kadarki katliamlar...

Ölümü öldürmek, sonsuz bir umudun baharıdır…

“Evîn Biharek e…”* - Arjen Arî   Bir acılar sarmalıdır sancı, zamanın derinliklerinde gezinen ve hayatın kıyılarına vurur hafızalarının unutulmayacak sesleri. “Lal bû zimanê xwezayê, Girî herikî, jan bû banî” (“Dilsizdi...