[ad_1]
Pazartesi akşamı Covid-19 salgının manşete çıktığı Mart’tan bu yana kayıplarını geri alan S&P500 ve Morgan Stanley’in Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) hisselerini kapsayan MSCI ACWI Endeksi, Salı akşamından itibaren tökezlemeye başladılar. Bugün yatırımcıların gözü akşam FOMC kararını açıklayacak Fed’in üstünde. Fakat, biraz daha ileriye bakarsak, yatırımcılar 2 kritik soruya cevap vermek zorunda. Covid-19 pandemisi sona eriyor mu? Mayıs verilerinde ilk işaretleri gözlenen küresel toparlanma sürecek mi?
Fed bu akşam önemli bir para politikası kararı almayacak. Fakat, Mart ayında salgın dolayısıyla ötelediği yeni ekonomik tahminlerini açıklayacak. Yatırımcılar ayırca “Operation Twist” benzeri uzun vadeli DİBS getirilerini baskılayacak bir aksiyon ve “rehberlik” ya da “yol gösterme” (forward guidance) olarak tecüme ettiğimiz en olası para politikası patikası hakkında da güvence istiyor. Bir başka deyişle, yatırımcılar daha fazla hisse almadan önce, Fed’in çok uzun süre tüm getiri eğrisi boyunca faizleri düşük tutacağına dair bir işaret vermesi istiyorlar.
Fed’in para politikasında yeni genişleme işaretleri vermesi sırf portföydeki likiditeyi plase etmek isteyen, getiri için her türlü riski kabullenen bir takım fonlara cazip gelebilir. Velakin, MSCI ACWI Endeksi’nin 2020 sonu karlarıyla hesaplanan F/K’sı 20’ye yükseldi ki bu değerleme 2002’den bu yana en pahalısı. Ayrıca, Sundial Capital Research Inc’e göre spekülatif pozisyonlar son 20 yılın zirvesine yükseldi. Ralli kar beklentilerinin yukarı revize edilmesini değil, F/K’ların yükselmesini yansıtıyor. Tüm bunlar borsaların bir “ayı dönüşü” sergilmesini ihtimalini güçlendiriyor.
Bu ortamda “kötü haber” satış getirebilir. BNP Paribas Asset Management Asya kantitatif strateji direktörü Paul Sandhu Bloomberg’e “Bu ralli devletlerin tüm güçleriyle ekonomiyi ayakta tutma çabasını yansıtıyor” dedi. “Önümüzdeki günlerde bir çok vaka nedeniyle oynaklık artabilir. Bu yüzden bir yanda ucuz kalmış varlıkları portföyümüze dahil ederken, öte yanda da olası düzeltmelere karşı sigorta (hedge) satın alıyoruz”.
JPMorgan Asset Management Asya baş stratejisti Tai Hui “Yatırımcılar global ekonomide hızlı toparlanmayı fiyatlamaya devam ederse, sert düzeltme riski de yükselir” yorumunu yaptı. “Özellikle Covid-19 salgınının tekrarlamasına hassas ülke ve sektörler satışa maruz kalabilir”.
Bu yorum piyasaların yönünü kestirmeye çalışırken çok önemli olacak. Eğer DSÖ’ün öngördüğü gibi, pandemi ikinci dalga yaparsa, ya da salgın esnasında üretim ve tüketim davranışlarının bozulduğu algısı yerleşirse, borsalar yeniden ayı pazarına girebilir.
Halihazırda, virüsü temizleyen ülkeler arasında sadece ABD’de yeni vaka sayıları ikinci dalgayı anımsatıyor. Eğer salgın yeniden patlak vermezse, yatırımcılar endeksleri daha yukarı taşımasalar da, sabırla ekonomilerin ağır-aksak toparlanmasını bekleyebilir. Özellikle, Fed’in çok uzun süre faizleri düşük tutacağına inanıyorlarsa.
Öte yanda, ABD ve Çin ekonomilerinin ilk starttan sonra tökezleyeceğine dair çok sayıda yorum var. Dün, Dünya Bankası 2020-2021 global büyüme tahminlerini olumsuz yönde revize ederken, uzmanların çoğu ekonomik durgunluğun yatırımcıların öngördüğünden daha uzun sürebileceği yönünde uyarılar yapıyor.
Gelecek hakkında en akılcı yorumu Rabobank yapmış olabilir: “Herkes hisseleri ‘benden daha aptal birine satacağım’ diye alıyorsa, ve en büyük aptal da Merkez Bankaları’ysa, evet bu ralli sürebilir”.
Bakalım Fed piyasaların aldığı tüm risklerin faturasını cömertçe ödemeye devam edecek mi?
ABD: Ekonomik risklerin merkezi oldu!
Gelişen Piyasalar: Ekonomide düzelme beklentisi ile hisseler 3 aylık zirvede – ANALİZ
YKY Strateji Notu: Güzelliği Görmeyi Seçmek
FT: Hedge fonları ikinci dipten çekiniyor
[ad_2]