Ana SayfaListelerİnsanlık tarihinin gelmiş geçmiş...

İnsanlık tarihinin gelmiş geçmiş en zengin 20 insanı

İnsanlık tarihine gelmiş geçmiş en zengin insanların kimler olduğunu bilmek istediğinizi düşünerek sizlere ilgili çeviriyi sunuyorum. Dünya tecrübesinde görüldüğü üzere zenginlerin çoğu petrol, sanayi ve elbetteki savaşlar sayesinde servet sahibi olmuşlar. Son zamanlarda buna IT de eklendi tabi ki.
Listenin sonundan başlamaya karar verdim.

 

20. Marshal Field

Field Chicago’da iç savaş döneminde kurulmuş Marshal Field and Co perakende mağazalar zincirinin gelişmesi sonucu zenginleşmiştir. Bu ‘müşteri her zaman haklıdır’ düşüncesine sahip ilk mağazalardan biriydi. Forbes dergisine göre Field’in serveti enflasyon dahil 66.1 mlrd dolar olarak değerlendirilmiştir. Parasının büyük kısmını 2 torununa bırakan Field’in vasiyeti mahkemede okunmuş ve tarihe en uzun vasiyet olarak geçmiştir (22.000 kelime)

Marshall_Field

 

19. Stephen Van Rensselaer

Servetini miras yolu ile elde eden Rensselaer New York’ta zengin Hollandalı aillenin son üyesiydi. Bu aile 1630 yılından itibaren Albany şehrinde Rensellersvik özel mülkünün sahibiydi.
Rensselaer eyalet senatörü, daha sonra ise vali yardımcısı vazifelerinde çalışmıştır. 1824 yılında Rensselaer Politeknik Üniversitesini kurdu. Servetini The New York Times 68.5 mlrd dolar olarak açıkladı.

Stephen Van Rensselaer

 

 

18. James Gould

James ‘soyguncu baron’ olarak tanınıyordu. New York Times’ın bilgilerine istinaden mal varlığı 71.2 mlrd dolardı ve servetini demiryollarında altın ile spekülasyonlardan aldığı iddia ediliyordu. Gould 19. Yüzyıl ABD taşımacılık sektöründe devrim etmişti. Finansör James Fisk ile beraber piyasaya hükmetmek için yeteri kadar altın satın almıştı.

James Gould

 

 

17. Warren Buffett

Buffet ABD’li işadamı, dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olmuş mal varlığı 72.7 mlrd dolar olarak değerlendirilmiştir.“Kahin” ve “Omaha sihirbazı” adları ile meşhurdur. Insanlık tarihinde en büyük hayırsever olarak bilinmektedir. Yatırımcı mal varlığının %99nu dağıtacağına söz vermiştir.

Warren Buffett

 

 

16. Carlos Slim

Lübnan kökenli Meksikalı iş adamı Forbes dergisine istinaden 2010,2011,2012 ve 2013 yıllarında dünyanın en zengin adamı seçilmiştir. 2008 yılında mal varlığı 61.8 mlrd dolar, 2013 yılında ise 73 mlrd dolara ulaşmıştır. Slim’in en büyük gelir yeri telekomunikasyon merkezleri sayılmaktadır.

Carlos Slim

 

 

15. Henry Lancaster

Ingiliz asilzade ve diplomatı, Düzbaşı nişanının kurucusu olan Lancaster’e serveti miras olarak geçmiştir. Uzmanlar tarafından bu miras 77.5 mlrd dolar olarak gösterilmiştir. 1390-1392 yıllarında kendisi göçebe şövalye olarak Avrupa’da hayatını sürdürmüş, aynı zamanda iç savaşa katılmıştır.

Henry Lancaster

 

 

14. Frederick Verhauzer

Peter Bronshtain (Forbes) mal varlığını 79.4 mlrd dolar olarak değerlendirmiştir. Onu “Orman kralı” adlandıra biliriz. Almanya’dan ABD’ye taşındıktan sonra orman ürünleri üretimi yapan şirket kurmuş ve 20. Yüzyılın evvellerinde ülkenin en zengin toprak sahibine dönüşmüştür.

Frederick Verhauzer

 

 

13. Alexander Turney Stewart

Stewart servetini perakende satışından kazanmıştır. Ekonomist Peter Bronshtain Stuartın servetini 88.9 mlrd dolar olarak değerlendirmiştir. İlk marketini Manhattanda açmış ve zaman geçtikçe bu işi daha da büyütmüştür.

Alexander Turney Stewart

 

 

12. John of Gaunt

Krallar 4., 5. ve 6. Henri’lere ait olan Lancaster evinin kurucusudur. Gaunt Shakespeare kahramanı, aynı zamanda 2. Richard’ın naibi olan Gaunt servetini (101 mlrd dolar) miras olarak almıştır.

John of Gaunt

 

 

11. Stephen Girard

Fransız kökenli tüccar ve bankacı, aynı zamanda ABD ekonomisinin iflastan kurtulması için elinden geleni yapmış ABD zenginlerindendi. Uzmanlara göre kendisi ABD’nin gelmiş geçmiş 4. Zengini olmuştur. Serveti 105 mlrd olarak değerlendiriliyor. Girar ABD « Girard’s Bank» banka sahibi olmuştur.

Stephen Girard

 

 

10. Richard Fitz Alan, Arundel’in 10. Kontu

Uzmanlarca serveti 108 mlrd olarak değerlendirilmiştir. Gelir sebebi savaşlardır. Yüzyıl ve İskoçya bağımsızlık savaşlarına katılmıştır.

Richard Fitz Alan, Arundel’in 10. Kontu

 

 

9. John Jakob Astor

Harvard mezunu servetini (121 mlrd dolar) ticaret ve yatırımla kazanmıştır. Kürk satışı ile başlayarak 1900. Yılda tamamen ilgili işte monopoli kurmuş, sonradan taşınmaz emlak yatırımına dönerek ilk New York’a yatırım yapmıştır. Aynı zamanda yazar ve kaşif olarak da tanınmaktadır. Titanik’in enkazında hayatını kaybedenlerin içerisinde olmuştur.

John Jakob Astor

 

 

8. William De Warrenne

Normandiyalı William kahramanlık yaparak zengin olmuştur. Gastings savaşına katılmış, bu sebeple Essex, Norfolk ve Yorkshire eyaletlerinde mülkler kazanmıştr.
Uzmanlarca serveti 134 mlrd dolar olarak değerlendirilmiştir.

William De Warrenne

 

 

7. Bill Gates

Serveti 1999 yılında maksimuma ulaşarak 136 mlrd dolar olmuştur. 1996-2007 ve 2009-2015 yılları arası Forbes dergisine göre dünyanın en zengini seçilmiş, serveti 2015 martında 79.2 mlrd dolar olarak gösterilmştir.

Bill Gates

 

 

6. Alan Rufus

Rubinsteyn’a (Forbes) göre Alan’ın serveti enflasyon hesaba alınırsa 149 mlrd dolar olmuştur. Servetini işgaller sonucu, aynı zamanda hizmeti sebebiyle çoğaltmıştır. Alan kısa süre içerisinde Yorkshire’den Londra’ya kadar 100.000 ha kadar araziyi yönetmekle beraber Kuzey Yorkshire Richmond kalesi de onun mülküne dahil edilmiştir.

Alan Rufus

 

 

5. Cornelius Vanderbilt

Demiryolcu magnat – patron Cornelius’un servetini uzmanlar 185 mlrd dolar olarak değerlendirmişler. 1862. yıldan itibaren demiryolu hatlarını satın almaya başlayan Cornelius aynı zamanda gemicilikten de büyük gelir elde ediyordu. Iç savaş zamanı hatta devlete bile gemi kiralıyordu. Vanderbilt 19. Yüzyılın en başarılı iş adamlarından olup plutokratik Vanderbilt soyunun kurucusu olmuştur. Plutokratik sistem- tüm halkın kararına değil, sadece zengin kesimin kararına dayalı bir sistem olup kesinlikle kendisinde eşitsizlik bulundurmaktadır.

Cornelius Vanderbilt

 

 

4. II Nikolay

2012 yılında Amerikan portalı Celebrity Net Worth bin yılın en zenginleri listesini yapmış ve bu listede Nikolay 5. Yere yerleşmiştir. Portal Nikolay’ın servetini günümüz parayla 300 mlrd dolar olarak değerlendirmiştir. Tsar ailesi aziz oldukları için Nikolay en zengin kutsal adam adını almıştır.

II Nikolay

 

 

3. Andrew Carnegie

Forbes dergisi servetini 309 mlrd dolar olarak değerlendirmiştir. Kendisi çelik döküm kralı olarak United States steel şirketinin başında yer almıştır.

Andrew Carnegie

 

 

2. John Rockefeller

Forbes dergisi servetini 336 mlrd dolar olarak değerlendirmiştir. En önemli gelir kaynağı petroldü. 1870 yılında 31 yaşındayken « Standart Oil » şirketini kurarak daha sonra ABD’deki petrol üretimi yapan çoğu fabrikaları satın aldı. Günümüzde Rockefeller ailesi ABD petrol işinin %90 kısmına sahipler.

John Rockefeller

 

 

1.Natan Rothschild

Kendisi zamanının en zengin adamı olmuş ve Napolyon savaşlarında hem Napolyon hem de Napolyon düşmanlarına destek vermiştir. Söylentilere göre Waterloo savaşını Napolyon’un kazanması ile alakalı yalan haberi kendisine 40 mln sterlin kazandırmıştır. 1816 yılında ABD’de gümüşün değer kaybedip altının değerlenmesi kendisine büyük avantaj sağlamıştır. O zamana kadar Rothschild ailesi altın stoklarının çoğuna sahiplerdi ve fiyatı sabit tutuyorlardı.
Uzmanlarca serveti 350mlrd dolar olarak değerlendirilmiştir. Bazı uzmanlar ise 1 tlrd olduğunu iddia ediyorlar.

Natan Rothschild

Kaynak: Russian7.ru Çeviri: Günel Abdullayeva Tekcan

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Tutkunun kadını Frida Kahlo’yu anlatan 5 film

Frida Kahlo; ressamlık, sosyalizm, feminizm, şairlik ve yazarlığın vücut bulmuş halidir. Tutkunun ve...

10 adımda canlı bombayı tanıma rehberi!

Son birkaç ayda yüzlerce yurttaş canlı bomba eylemlerinde hayatını kaybetti. Canlı...

17 Fotoğrafla bitmeyen savaşların muhabiri Robert Capa kimdir?

Savaşın fotoğrafı dendiğinde kaçınılmaz olarak ilk akla gelen isin Robert Capa...

Kendinizle yüzleşmenize sebep olabilecek 14 film

İçsel yolculuk yapmak, kendimizi keşfetmek, geçmişimizdeki talihsizlikleri görmek ve kendimizi kabul...

Tartışı-Yorum

İleri gitmek için “geriye doğru yoldaşlar”

Araştırma Görevlisi -/Can Irmak Özinanır- Tartışı-Yorum İngiltere’de radikal solcu milletvekili Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi’nin liderliğine seçilmesi ezilenlere umut verdiği kadar, egemen sınıflarda bir korku da yarattı. İngiltere sağı Corbyn’i hedefine...

Kara cumartesi; 95 ölü, 246 yaralı

Bu sabah uyandığımda hafta sonu tatili ve çiseleyen yağmurun gölgesinde daha düşünsel bir içeriği olan “zannımın kıpırtıları 2” başlıklı yazımı kaleme almayı düşünüyordum. Ancak öğle saatlerinde Ankara'dan gelen yürekleri...

Fikirsiz fikir sahipleri

Mehmet Uzun* - Tartışı-Yorum “Ustalık” dönemiyle kendini belli eden otokratik yönetimin neşter vurduğu sahalardan biride hiç şüpehiz akademi olmuştur. Ülkemiz üniversitelerinde öteden beri endişe verici düzeyde olan bilimsel kaygı yerini...