Düşünürken

Sevgili okur bu atmosferde yazı yazmak hiç olmadığı kadar zor, öyle ki ciğerden kaleme kan çekmek kalemden kağıda mürekkep akıtmaktan daha kolay. Neden mi? Öyle bir iklim yaşıyoruz ki ara renklere hiç yer yok. İki renk var, siyah ve beyaz. Yazılanı değerli ya da geçersiz yapan “kimci” sorusunun anlamsız cevabında. Evet, maalesef ölçü kriterlerimiz değişti. Muhakeme tembelliği, “kim, kimi nasıl yazmış” yaklaşımı Top 10 da. Hal böyle olunca düşünce yazılarına rağbet etmeyen düşünce fakiri bir toplum olduk. Böyle bir ortamda okunmak istiyorsanız çok derin olmayan hafif siklet analizlerle okura istediğini verin. Ancak bildiğinizi yazmak istiyorsanız muhatapsız sayfalar arasında sıkışıp kalma ihtimaline karşılık şimdiden kendinizi hazırlayın.

 

İnsanın en zor alıştığı şeydir çalışmak. Bir ömür fütursuz çalışanlar için bile bir kaç günlük tembellik geçmiş alışkanlıklarını gömmeye yetebilir. Ancak tarih sayfalarına baktığınızda en efsanevi bilim insanlarını unutulmaz yapan ortaya koyduklarından çok bunu yapma uğrunda aştıkları zorlukların, engellerin büyüklüğüdür. Örneğin, Galileo’yu Galileo yapan seksen yaşında iki gözüde görmez halde ev hapsine rağmen bilimsel çalışmalarından vazgeçmemiş olmasıdır.

 

Günümüz insanının düşünme tembeli olmasında sayılamayacak kadar çok faktör rol oynar. Fizyolojik atalet bunlardan bir tanesi. Düşünmek bünye için maliyetlidir, beyinin ekstra zahmete katlanmasını gerektirir. Dolayısıyla tabiatı gereği eğitilmemiş beyinler düşünme sürecinden kaçınma eğilimidedir. Ancak günümüz eğitilmiş beyinlerinde durum daha da vahim; asrın vebası “yanlı düşünme” eğilimi söz konusu. “Yanlı düşünme” birçok psikiyatrik hastalıklarda hastanın tedavi ile arasına aşılmaz duvarlar ören patolojik bir bozukluktur. Düşünmek, yazmak üretmektir ancak böyle bir düşünce bataklığında patinaj çekerek kendine yer bulmaya çalışan düşünür üretmekten uzak kalem-parmak egzersizi yapmadan öte gidemez.

 

Beyin sanılanın aksine toplumsal bir organdır. Onun dışında bütün organlarımız bireyseldir. O toplumu değiştirirken, şöyle ya da böyle toplum da onu eğip büker. Farkında olarak veya olmayarak her an alışveriş içerisindedir. Fakat gelin görün ki, mutluluklarımızı paylaşmakta zorlanırız ancak mutsuzluklarımızı çabuk al-ver yaparız. Eğer düşünce tembelliği virüsü bu milletin bağrına atılıyor ve filiz veriyorsa yakın bir zamanda tüm sinir sistemini tutar ve giderek o toplumun karakteristiği olmaya başlar. Bu vebanın ilacı yine tarihte. İnsan düşünce tarihinde bir çok defa fetret devri yaşamıştır. Savaşlarla, yıkımlarla karakterize bu dönemlere bakıldığında kendi marazını tedavi eden insan, ilacı yine okumanın merkezkaçıyla düşünmekte bulmuş. Ancak insanlığın dönem dönem yaşadığı bu medcezir sürekli olagelmiş, bundan sonrada olmaya devam edecektir. O paklanmak istedikçe çamura çekilecek, çamura battıkça çıkma dürtüsü büyüyecek. Bu kısır döngü dünyanın sonuna kadar devam edecektir. Çünkü musluğun kontrollünü elegeçiren otorite sahiplerinin tarih boyunca en korkuğı insan eli silah tutan değil düşünen insan olmuştur.

 

Modern dünyada gelişen teknolojiyle insan bilgiye çok daha kolay ulaşabiliyor ve okuyabiliyor. Dolayısıyla şimdilerde modern taktik okuduğunu düşünmeme zemininde kendine yer bulmaya çalışıyor. Bununla hedeflenen insan modelimi ? Bilgi yüklü merkep.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Nietzsche’nin ruhuna üflediği 15 film

Felsefe her zaman kültür, sanat ve bilimi etkilemiştir. Felsefe tarihinin en...

Türkiye siyasal hayatında kapatılan Kürt partileri

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının tutuklanmasıyla...

Sosyal Medyadan 20 maddeyle Beşiktaş yenilgisi

UEFA Avrupa Ligi'nde Clup Brugge ile kendi evinde oynayan Beşiktaş 3-1...

Sanatçı Aydın Büyüktaş’tan bir istanbul parodisi: Flatland

Aydın Büyüktaş'ın "Flatland-Düzülke" adlı fotoğraf serisi, alışık olduğumuzun dışında bir İstanbul'un hikayesini...

Tartışı-Yorum

Ölümü öldürmek, sonsuz bir umudun baharıdır…

“Evîn Biharek e…”* - Arjen Arî   Bir acılar sarmalıdır sancı, zamanın derinliklerinde gezinen ve hayatın kıyılarına vurur hafızalarının unutulmayacak sesleri. “Lal bû zimanê xwezayê, Girî herikî, jan bû banî” (“Dilsizdi...

Kara cumartesi; 95 ölü, 246 yaralı

Bu sabah uyandığımda hafta sonu tatili ve çiseleyen yağmurun gölgesinde daha düşünsel bir içeriği olan “zannımın kıpırtıları 2” başlıklı yazımı kaleme almayı düşünüyordum. Ancak öğle saatlerinde Ankara'dan gelen yürekleri...

Rütbelerin Er’leri

Rıza Yalçın Koçak ‘Türk halkı sessiz kalarak onayladığı bu savaşın mağduru olmaya mahkumdur.’ (TAK-Haziran 2016) Erleri çekin rütbeliler gelsin! Erleri çekmeyecek rütbeliler ordusu. Ere göre tanımlı omuzlardaki apoletler. Kaç erin başı olduğunu bildiriyor...