[ad_1]
Kasım 2020 Döneminde ENAGrup Pandemi Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda %4.03 arttı
Ekim/2020 döneminde %3.60 artan fiyatlar genel seviyesinin arkasından oranın yükselerek devam etmesi, pandemi sepetinde fiyat baskısının sürekli olacağını gösteren bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Grubumuz, özellikle Covid-19 sağlık salgını döneminde değişen tüketici davranışlarını en iyi yansıttığı varsayımı ile akademik ölçütlerin ışığında, yine 418 madde içeren enflasyon sepeti ağırlıklarını oluşturarak doğal sepet ağırlıkları ile karşılaştırma olanağı bulmuştur.
Bu yeni sepet ağırlıkları ile elde ettiğimiz verilere göre fiyatlarda en büyük aylık artış gösteren madde grubu çeşitli mal ve hizmetlerden sonra, giyim ve ayakkabıda oldu. Aylık olarak %9.37 artışı, %6.18 ile ulaştırma, %5.44 ile bilgisayar ürünlerini de kapsayan eğlence ve kültür
grubu takip etti.
Bir kamu ürünü olan sağlık ürünlerinde fiyat artışları tüketiciye yansıtılmadığı için bu grupta bir fiyat artışı gerçekleşmedi (öte yandan, bunun bütçe açığı baskısıyla dolaylı olarak tüketiciye yansıdığını belirtmek faydalı olur).
Gıda ve alkolsüz İçeceklerde fiyat artışı pandemi sepet ağırlığı dışındaki fiyat hareketlerine benzer bir yapıda oluşmuş ve artış %4.22 olarak gerçekleşmiştir.
Yönetilen ürün grubundaki sağlık, eğitim, gıdanın belirli bir kısmı ile alkolsüz içeceklerdeki baskılanmış, enflasyonun daha yükseklerde gerçekleşmesini engelleyen madde grupları olmuştur.
Konutta ve ev eşyası gruplarındaki deflasyonist etki de talep yetersizliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
ENAGrup Pandemi Tüketici Fiyat Endeksi (EP-TÜFE) ayrıntılı harcama grup enflasyon oranları
ENAGrup’un farklı tüketici gruplarının gelir seviyesi, coğrafik konum, harcama alışkanlığı ve benzeri davranışları daha iyi yansıtabilmek için daha ayrıntılı ürün kategorisinde hesapladığı fiyat endekslerindeki değişim aşağıdaki grafikte verilmiştir.
Buna göre, diğer mal ve hizmetler grubundaki artışın aylık %46.28 olarak gerçekleştiğini görüyoruz.
Çalışmanın devamı burada.
[ad_2]