Ana SayfaHaberlerEkonomiEnflasyon nedire birde böyle...

Enflasyon nedire birde böyle bakmak! (Tolga Yumrukaya)

Yazı/ Tolga Yumrukaya

 

Tolga Yumrukaya’nın kaleminden ekonomi-enflasyon nasıl yazısı.

‘Sefagiller ile Cefagiller’

Eşit topraklara ve eşit işgücüne sahip birbirinden bağımsız iki ayrı ada da yaşayan iki toplum düşünelim. Sefagiller ve Cefagiller.

Her ikisi de günde 8 saat çalışıyor,ve toplamda elde etmiş oldukları ürünler ile hayatlarını idame ettiriyor.

******BİRAZ SONRA

Sefagiller günde 8 saat çalışırken,Cefagillergünde 12 saat çalışmaya başlıyor ve fazladan 4 saat çalışmalarından ellerinde üretim fazlası yiyecek stoğu oluşmaya başlıyor.Cefagiller oluşturmuş oldukları stoğu sonra; Sefagillere toprak karşılığında satmaya başlar.Zamanlasefagiller aslında günde 8 saat çalışmalarına gerek olmadığını 6 saat çalışarak da ve toprak karşılığı cefagillerden ürün alarak daha rahat hayat sürebileceklerini anlarlar.

**************DAHA SONRA

Sefagillerin toprakları azalmış,cefagillerin ise sahip oldukları mal varlığı artmıştır.Sefagil toplumunda rahatlık en üst düzeye çıkmış çalışmak gerekli bir durumolmamıştır.Artık insanlar borçlanarak ve dışarıdan alım ile daha rahat bir hayat sürebileceği gerçeğini benimsemişlerdir.

*************************************EN SONRA

Borçlar artmış; sefagillerin elinde borcu karşılayacak toprak kalmamıştır.Sefagiller kendilerini bu durumdan kurtarabilmek için hemen Sefagil hükümetini kurar.Sefagillerin hükümeti borcu karşılayabilmek için Sefa Lira basacak ve borcu ödeyecektir.Toplum üretime değil tüketime yönelip cefagillerden ürün almaya devam ettikçe dış boş artacak ve üretim azalacaktır.Sefagiller hükümeti borçları ödemek için daha fazla para basacak ve enflasyona yol açacaktır.

Enflasyon kısaca dolaşımdaki para miktarı arttıkça paranın değerinin düşmesidir.

Toplumumuzda tarım arazileri terk edildiği sürece,tarım arazileri verimli kullanılamayıp,ihtiyaçtan daha fazla üretim yapılmadıkça ve firmalar katma değeri olan yatırımlar yapmadıkça ne yazık ki ülkemiz para birimi ve refah olarak ilerleyemecektir.Biz her ne kadar mesafe katettiğimiz yanılgısına düşsekte…

Presshaber.com

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Avrupa Yakası ve Yalan Dünya dizilerinin karakterleri hangi partiye oy verdi

Avrupa Yakası ve Yalan Dünya gibi dizilere imza atan senarist ve...

Dünyanın En Havalı Otelleri!

Dünyanın En Havalı Otellerini görmek için resme tıklayınız;

Aztek’lerden Sümerler’e 14 eski uygarlığın dilline ait sesler

Dünya üzerinde milyonlarca yıl birçok medeniyet kurulup yıkılmıştır.Bir çoğumuz bu medeniyetlerin...

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili dehşet verici 25 bilgi

Nükleer santrallere neden karşı çıkmalıyız? Mersin'de yapılan Akkuyu Nükleer santrali nedir,...

Tartışı-Yorum

Ne garip bir muamma ‘Ene’

Ne garip bir muamma “Ene”. İnsanı daha süslü yapan bir ziynetmi yoksa defektimi? İster doğal seleksiyona inanın ister tecelliyata, kabul edersiniz iç dünyamızda ruhumuzu yoğuran bu aletin bir faydası/anlamı...

7 Haziran yapbozundaki Kılıçdaroğlu

Ben Türkiye'de ana muhalefet partisinin genel başkanı olsaydım, şu an söylenenleri söylerdim. Kılıçdaroğlu'nu Kılıçdaroğlu yapan bir fark göremiyorum ne kadar arasamda bulamıyorum.     7 Haziran seçimlerine yaklaşırken her geçen gün durum...

Evrim Alataş: Nevroz, Nevruz ve Newroz

12 Nisan 2010’da aramızdan ayrılan yazar, gazeteci, eleştirmen, insan hakları savunucusu gibi hak edilmiş birçok sıfatın sahibi Evrim Alataş’ın Mayoz Bölünme Hikayeleri adlı eserinden bir pasajla Newroz bir bakalım.   Evrim...