Ana SayfaHaberlerEkonomiErkan Öz:  Tarihin en...

Erkan Öz:  Tarihin en çılgın dünya borsa balonu

Fransa, Türkiye’nin Akdeniz’deki bir Fransız fırkateynine yönelik ‘aşırı agresif’ yaklaşımını kınadığını, NATO üyesi Ankara’nın davranışlarının Libya’daki ateşkes çabalarına zarar verdiğini açıkladı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly video konferans yoluyla yapılan NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye’nin Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik itirazlarını gündeme getirdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg iddiaların incelendiğini söyledi.

“Ciddi bir olay”

NATO misyonu çerçevesinde Akdeniz’de görev yapan bir Fransız fırkateyninin Türk gemileri tarafından ‘oldukça agresif’ bir önleme maruz kaldığını belirten Fransa Savunma Bakanlığı, söz konusu olayı NATO üyeleri arasında yaşanan ‘çok ciddi bir olay’ olarak niteledi.

Fransız yetkililer Fransa’ya ait fırkateynin Libya’ya silah taşıdığından şüphelenilen bir kargo gemisini incelemek istediği ancak gemiye eşlik eden Türk savaş gemilerinin Courbet adlı Fransız fırkateynini ‘radar kilitleriyle’ üç kez ikaz ettiğini açıkladı.

Radar kilidiyle uyarı yapılması denizde iki savaş gemisi arasında olası bir çatışma öncesi yapılan son uyarı olarak biliniyor.

AFP haber ajansının ulaştığı kaynaklara göre Fransa Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye yönelik sözlerine NATO’ya üye birçok ülkenin bakanlarından destek geldi.

Fransa Savunma Bakanlığı sözcüsü ise Paris’in Libya’da herhangi bir tarafın tutmadığını ve askeri bir müdahalenin Libya’daki soruna çözüm getirmeyeceğini açıkladı.

Paris ile Ankara arasında uzun bir süredir Libya konusunda tansiyonu yükselten açıklamalar geliyor.

Dün de Fransa Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili “Türkiye sorunu göz ardı edilmemeli, mücadele etmeli” açıklamasını yapmıştı.

Türkiye Fransa’nın iddialarını yalanladı

Fransa Savunma Bakanlığı’nın açıklaması üzerine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, Paris’in dile getirdiği ifadelerin ‘yersiz’ olduğunu söyledi.

AFP haber ajansına konuşan Türk yetkili, “Fransa’nın iddiaları yersiz, Fransız donanması tehlikeli manevralarda bulundu” dedi.

NATO inceliyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa’nın, Türkiye’nin Akdeniz’deki “saldırgan” eylemlerine tepki vermesini talep eden başvurusu üzerine, NATO askeri otoritelerinin olayla ilgili inceleme başlattığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 17-18 Haziran günlerinde video konferans yöntemiyle bir araya gelen NATO Savunma Bakanları toplantısının ardından, sanal basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, bir soru üzerine, BM’nin silah ambargosunu kontrol etme operasyonu sırasında, Fransız fırkateyni Courbet’ye, Türk gemileri tarafından, “aşırı saldırgan bir müdahalede bulunulduğu” iddiasını değerlendirdi. Stoltenberg, “Sanırım, bu konuda bir karar almanın en iyi yolu, olayın nasıl olduğunu gerçekten açıklığa kavuşturmak. NATO askeri yetkilileri durumu açıklığa kavuşturmak ve olayın nasıl gerçekleştiği sorusuna ışık tutmak için olayı inceleyecek” dedi.

Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin Birleşmiş Milletler tarafından alınan Libya’ya silah ambargosu uygulanmasına ilişkin karara uyulmasını ise önemsediklerini belirtti. “NATO olarak, BM’nin meseleye çözüm bulma çabalarını ve bu yöndeki silah ambargosu kararını destekliyoruz” dedi.

Fransız Savunma Bakanı soruşturma istedi

NATO toplantısında söz alan Savunma Bakanı Florence Parly, Türkiye’nin bu davranışını kınadıklarını ve bir soruşturma açılması için 8 NATO ülkesinin desteğini de aldıklarını belirtti.

Fransa Savunma Bakanlığı 17 Haziran Çarşamba günü, Akdeniz’de bir NATO misyonuna katılan Courbet adlı Fransız fırkateyninin, silah taşımasından şüphelenilen bir kargo gemisini kontrol etme girişimi sırasında, NATO müttefiki Türkiye’nin, “son derece saldırgan” bir davranış sergileyerek “Ateş kontrol radarlarıyla Courbet’i üç kez aydınlattığını” öne sürdü ve bu davranışı kınadıklarını açıkladı.


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Ayın Kitabı ‘Nazım Hikmet’ oldu!

Emin Karaca tarafından kaleme alınan ''Nâzım Hikmet: Mistik Romantik Ağır Mahkûm...

Derbi sonrası sosyal medya ve caps

Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında karşılaşan Fenerbahçe - Galatasaray karşılaşmasında...

Twitter’daki en iyi 10 kar paylaşımı!

Yurt genelinde kar tatili haberleri arka arkaya gelirken sosyal paylaşım sitesi...

25 maddede #ÖSYM’nin sınavdan çıkan öğrenciyle imtihanı

İlkokul sıralarında başlayan sınav maratonu bitmek bilmiyor. Üniversiteye girişte ilk aşama olan...

Tartışı-Yorum

Lale Devri ne zaman bitecek?

Ghislaine de Busbecq Kanuni Sultan Süleyman’ın armağanı olan ilk lale soğanlarını Avrupa’ya tanıttığında belli ki tarihin ilk büyük spekülasyon balonuna neden olacağını tahmin edememişti. Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya 1600’de LALE 2015’te...

Ankara’da Gayrimenkulün Son Durumu

Ankara, bilindiği üzere memur kenti olarak da bilinmektedir. Fakat son yıllarda oluşan konut projeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarmış olduğu sosyal projeler ile   arsaların yüksek  noktada fiyatlanması aslında hiçte öyle...

Zannımın kıpırtıları

Kendi öz farklılığı insanı değerli kılan en önemli unsurdur. Farklı bakış açıları, farklı soluk alış-verişler ve hayatı farklı yudumlayışlar hayat tuvalinde manzarayı ısıtan en canlı renklerdir. Bütün bu farklılıkları...