Ana SayfaHaberlerEkonomiEuro-tahvil ve CDS rallisi...

Euro-tahvil ve CDS rallisi duruldu

Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının çıkarılması konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginliğin azaltılması için iki ülkeye çağrı yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çıkarma yetkisi üzerinden yaşanan gerginliği azaltma konusunda Türkiye ve Yunanistan’a çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Macron’a, Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki ünlü Cote d’Azur’da yer alan Cumhurbaşkanlığı yazlık rezidansında resmi bir ziyarette Başbakanı Merkel, görüşme sonrasında yapılan basın toplantısında Türkiye ile Yunanistan’a Doğu Akdeniz’deki gerginliğe diplomatik olarak masada müzakere ederek bir çözüm bulmaları yönünde çağrı yaptı.

Doğu Akdeniz’de yaşanan durumun kritik olduğunu vurgulayan Merkel, “Bölgede istikrara ihtiyacımız var, gerilime değil” dedi.  Merkel, “Biz sorunların gerilimin tırmandırılarak değil, konuşarak çözülmesinden yanayız. Bu, bütün taraflar için geçerlidir” diye konuştu. Merkel, Fransa ile Almanya’nın “Avrupa Birliği’nin (AB) üye devletlerinin egemenliklerine yapılan saldırıları kabul etmeyeceğini” vurguladı.

Cumhurbaşkanı Macron da Doğu Akdeniz’de yaşanan hadisenin AB’nin egemenliğini savunma meselesi olduğunu ifade etti. AB üyesi olan Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile dayanışma içerisinde olduklarını yineleyen Macron, sorunun ayn zamanda Akdeniz bölgesindeki istikrarla ilgili olduğunu söyledi. Almanya ile Fransa’nın her iki hedef üzerinde anlaştığını belirten Macron, “Hepimizin bir şeyler yapmak için kendi yolları var. Hepimizin kendi hikayesi var” dedi. Macron nihai hedefin bölgede gerilimi azaltması olduğunu belirtti.

Türkiye ile Yunanistan arasında Ağustos başından bu yana Doğu Akdeniz’de petrol ve gaz arama konusunda yetki alanı üzerine gerginlik yaşanıyor. Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetleri yürütüyor. Yunanistan bu faaliyetlerin kendi deniz yetki alanı içerisinde olduğunu belirtiyor ve Türkiye’nin bu faaliyetleri durdurmasını istiyor. Türkiye ise Yunanistan’ın iddiasını reddediyor ve Oruç Reis’in faaliyet gösterdiği alanların Türk deniz yetki alanı içerisinde olduğunu belirtiyor. Fransa, Yunanistan ile dayanışma göstermek adına Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını geçici olarak artırmıştı.


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

2015’in en iyi 10 fotoğrafı

Amerika'nın ünlü dergisi TIME, 2015'in en iyi 10 fotoğrafını seçti. En...

Dünyada ki En Sert İçkiler ve Yapımları!

Dünya çapında sertliği ile meşhur farklı içkiler vardır. bu yazımda en...

10 adımda canlı bombayı tanıma rehberi!

Son birkaç ayda yüzlerce yurttaş canlı bomba eylemlerinde hayatını kaybetti. Canlı...

Barışı öğretmenin 10 adımı

Dünya tarihinde barıştan çok savaşların yazılması hiçbir zaman bir tesadüf değildir....

Tartışı-Yorum

Antonio Gramsci’nin 1916’da yazdığı “Ermeni sorunu üzerine” adlı makalesi

Tartışı-Yorum / Antonio Gramsci  Bu yazı Antonio Gramsci’nin gençlik yıllarında yazdığı ve 11 Mart 1916’da Il Grido del Popolo’da (Halkın Çığlığı) yayımlanmış "Ermeni sorunu üzerine" makalesinin tam metninidir. Hep aynı hikâye....

Düşünürken

Sevgili okur bu atmosferde yazı yazmak hiç olmadığı kadar zor, öyle ki ciğerden kaleme kan çekmek kalemden kağıda mürekkep akıtmaktan daha kolay. Neden mi? Öyle bir iklim yaşıyoruz ki...

İsmail Beşikçi: Ahmet Ümit’in yeni kitabı Elveda Güzel Vatanım’da İttihatçılar…

15 Haziran 1926’da, Mustafa Kemal’e karşı gerçekleşen İzmir suikast teşebbüsü, eski İttihatçılara yönelik bir politikanın yaşama geçmesini gündeme getirir. Eski ittihatçılar, izlenmekte, tutuklanmakta, kaçırılmakta, yok edilmektedir. İstanbul’da bu politika...