Ana SayfaHaberlerDünyadanFinlandiya göçmen kadınları korumak...

Finlandiya göçmen kadınları korumak için kadın sünnetini yasaklayacak

Finlandiya, göçmenlerle birlikte artık kuzey Avrupa’da da uygulanmaya başlayan kadın sünnetinin yasaklanmasını öngören bir yasa çıkartmaya hazırlanıyor.

hakkında Finlandiya gocmen kadinlari korumak icin kadin sunnetini yasaklayacak Finlandiya
Fotoğraf: Reuters

Finlandiya devlet televizyonu Yle’de yer alan habere göre, tarihsel olarak sadece Sahra Altı Afrika ülkelerinde uygulanan kadın sünnetinin Finlandiya’da da en az 10 bin göçmen kadına uygulandığı tahmin ediliyor.

Vatandaşların inisiyatifiyle geçen ekim ayında kadın üreme organlarının kısmen veya tamamen alınmasıyla gerçekleştirilen kadın sünnetinin yasaklanması için imza kampanyası başlatıldı ve kampanya kısa sürede gerekli olan 50 bin imzayı geçerek 61 bin imzaya ulaştı.

Finlandiya kanunlarına göre genital sünnet zaten ağır cezayı gerektiren bir fiil fakat mevcut kanunlar ailelerin kendi kız çocuklarını sünnet ettirmesini engellemekte yetersiz kalıyor. Bu sebeple yetkililer ayrı bir yasa çıkartılması gerektiğini savunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şimdiye kadar 200 milyon kız çocuğu ve kadın sünnet edildi ve her yıl üç milyondan fazla kadına uygulanmaya devam ediyor. Finlandiya Ulusal Sağlık ve Refah Enstitüsü ise geçen yıl Finlandiya’da 3 bin kadar kadının sünnet edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve 10 binden fazla kadının bu uygulamaya maruz kaldığının tahmin edildiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler her yıl 6 Şubat Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü’nde ülkelere bu uygulamaya çağrısı yapıyor. Kadın sünnetinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde kalıcı etkileri var.

Unicef’in raporuna göre Afrika ve Orta Doğu’da 29 ülkede bu işlem yaygın. Öte yandan bu ülkelerden 24’ünde kadın sünneti yasaklayan bazı yasalar ya da düzenlemeler mevcut.

Unicef tarafından yapılan araştırmaya göre sünnet edilen kadın sayısının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Mısır, Etiyopya, Nijerya, Sudan ve Kenya ile Burkina Faso. Somali’deki kadın ve kız çocuklarının ise yüzde 98’i sünnet edilmiş.


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

16 fotoğrafla sosyal medyayı çalkalayan ağaçkakan gelincik hikayesi

Amatör fotoğrafçı Martin Le-May'in çektiği ve sosyal medyanın dünya gündemini meşgul...

Daha önce hiç görmediğiniz 27 tarihi fotoğraf

Tarihin derinliklerinden çıkan fotoğraflar bazı zamanlar tarih kitaplarından bile daha değerli...

Mekan ve insanın Bellek Kayması, 6-7 Eylül olayları, Kanlı 1 Mayıs, 12 Eylül

Sanatçı Fusun Turcan Elmasoğlu, "Bugün aynı yerden geçenler ise, tarihle olan...

Cristiano Ronaldo ünsüz olsaydı

Cristiano Ronaldo gibi bir yıldız olup da sokakta dolaşmak, sevenlerinin ilgisi...

Tartışı-Yorum

Direniş Suflesi: Hayır

‘Oku’ diye başlıyor olmasına rağmen kutsal sayılan kelam; ilk maraza mevzunun başında ortaya çıkıyor.Taraflaşmanın daha kolay belirlendiği, hudutların keskin olduğu süreçler elbette yaşandı. Her konuya dair yaklaşımlar farklı idi...

Kerbelâ’ya Giderken 1

Muharrem ayı içerisinde olduğumuz bu günler de Kerbelâ katliamını, ve bu katliama giden yolu konu almak istedim. Üç parçaya ayırdığım bu yazıda Ehlibeyte ve Ehlibeyt yoldaşlarına yapılan haksızlıkları kaleme...

7 Haziran yapbozundaki Kılıçdaroğlu

Ben Türkiye'de ana muhalefet partisinin genel başkanı olsaydım, şu an söylenenleri söylerdim. Kılıçdaroğlu'nu Kılıçdaroğlu yapan bir fark göremiyorum ne kadar arasamda bulamıyorum.  7 Haziran seçimlerine yaklaşırken her geçen gün durum...