Ana SayfaHaberlerEkonomiGelişmekte Olan Ülkeler:  Biden...

Gelişmekte Olan Ülkeler:  Biden “tradeleri” başladı

Bank of America’nın EPFR verilerinden derlediği rapora göre, Gelişmekte Olan Piyasa hisse senetlerine sermaye girişi 21 Ekim haftasında son 6 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Gelişmekte Olan Piyasa hisse senedi fonlarına 2,7 milyar dolar sermaye girişi olurken, borçlanma kağıtlarına da 2,2 milyar dolar sermaye girişi gerçekleşti. 21 Ekim haftasında global hisse senedi fonlarına sermaye girişi 1,8 milyar dolarda kaldı. Bunda Avrupa hisse senedi fonlarından 2,2 milyar dolar sermaye çıkışı etkili oldu.

 

Türkiye anılan dönemde net sıcak para çıkışı yaşadı.  Uzmanlara göre, global fonlar Covid-19 aşısının en çok GOÜ’de üretim ve tüketime katkı yapacağı beklentisi ve Biden’in seçimi kazanmasını satın alıyor.

Financial Times’de yayınlanan  “Emerging-market currencies diverge on expectations of Biden win” başlıklı makaleye göre, Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX de ciddi bir Biden “trade’i” yani yatırım stratejisine sahne oluyor. Kazananlar çoğunlukta, bilin bakalım kaybedenler kim?

Biden’ın kazanıp Hazine’deki son kuruşa kadar ABD ekonomisini ayakta tutmakta harcayacağı beklentisi ile Eylül başından bu yana GOÜ FX Endekdi dolara karşı %2.4 değer kazandı. Yatırımcılar yüksek dozda dış ticaret açığı vererek büyüyen ABD’nin bütçe teşvikleri gazıyla GOÜ’den daha fazla mal ve hizmet satın alacağını fiyatlıyor. Bu furyadan en fazla yarar gören Çin yuan’ı–%2 değer kazandı.  Biden’ın Çin’le olan ticaret uzlaşmazlığını “devlet adamı” zihniyeti ile çözmeye uğraşacağı kanaati yaygın.

 

hakkında Gelismekte Olan Ulkeler Biden tradeleri basladi başladı

 

 

 

 

 

 

Ticaret Savaşları temasından devam ediyoruz. ABD’nin ihtilaflı olduğu Güney Kore won’u ve Meksika pezosu da değer kazanan para birimleri arasında—her ikisi de Eylül başından bu yana %4 değer kazandı.

Ama, Rus rublesi ve hepimizin çok yakından takip ettiği gibi TL, dolara karşı yerlerde sürükleniyor.  Neden acaba?  Rusya’da Covid vakalarının artması, Azarbeycan-Ermenistan gerginliğinin bir risk olarak görülmesi gibi unsurlar satış nedeni. Türkiye’de ise neden malum. TCMB herkesi ters köşe yaptı.

Fakat, Oxford Economics  stratejisti Nafez Zouk’a göre, ruble ve TL Biden’in  Trump’a nazaran bu iki ülkeye daha az sempatiyle baktığı görüşünden dolayı da satış yiyor.

Zouk, Biden’in Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayacağını iddia ediyor. Financial Times ise Biden’in Türkiye’ye uygulanacak CAATSA yaptırımlarına karşı çıkmayacağı görüşünde. Genel Kurmay’ın S-400 denemelerinden sonra, Pentagon’dan gelen “sert şekilde kınıyoruz” açıklaması da global fonlar arasında kaygı yaratmış olabilir.

Girişte de bahsettiğimiz gibi, EPFR verisi GOP’a sıcak para girişlerinin yeni başladığını işaret ediyor.  Biden kazansa dahi, herkesin dört gözle beklediği aşının gecikmesi, GOP’tan yeniden para çıkışına neden olabilir. Çünkü, GOÜ’in kışın iyice sarpa saracak Covid-19 pandemisinin arkasından getireceği ekonomik yıkımla mücadele edecek mali ve parasal kaynakları iyice azaldı.  Özellikle, ABD DİBS faizleri ve dolar Biden’la birlikte yükselişe geçerse, çok borçlu GOÜ—Türkiye bunlardan biri– istihdam ve sabit sermaye yatırımı için nakit akımı üretmekte zorlanacak.

Öte yanda, ABD’yle çok güçlü ticari ilişkileri olan Kanada, Meksika, Asya ve kısmen Latin Amerika Fed ve Biden’ın cömertliğinden fayda görebilir.

 

FÖŞ anlattı:  Trump mı, Biden mı? Dünya ve Türkiye’ye Etkileri

 

TCMB Atilla Yeşilada’yı çok üzmüş | Dr. Artunç Kocabalkan

 

Turkish Yatırım: ABD seçimleri, Covid ve Brexit tedirginlik yaratıyor

 

ve Türkiye Karadeniz’de S-400 denemesi yaptı!

 

 

 

 

 

 


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

25 fotoğraf üstü yazıyla Tuncel Kurtiz

Tuncel Kurtiz… Türkiye sinemasının dev çınarı… Daha dün “Ben halkın sanatçısıyım”...

10 yaşına basan Twitter’da tarihi 10 paylaşım

21 Mart’ta 10 yaşına basan sosyal paylaşım sitesi Twitter, bugün en çok...

Doğanın insanlığa karşı galibiyetini kanıtlayan 19 fotoğraf

Medeniyetimizin doğa üzerindeki denetimi çok sağlam ve sarsılmazdır. Fakat yapılardaki en...

Avuç içi kadar mutluluk veren özel resimler!

Rus Sanatçı  Svetlana Kolosova tarafından avuçlara yapılan resimlerden olan çalışmalar büyük...

Tartışı-Yorum

Sınırlar ve rahatça uyunamayan ülkeye dair: Ordu, yeniden…

Levent Ünsaldı Devlet ve milletin yüksek çıkarlarını ait olduğu kurumun çıkarlarıyla eş gören, dolayısıyla bunları yorumlama tekelini de kendisine veren Türk subayı, kışladaki eriyle kurduğu paternalist ilişkisini (“oğlum” ifadesiyle çağrılan...

Levent Ünsaldı “Söz ve eylemin anlaşmalı boşanmasına dair…”

Yetkin ve seçkin akademik kadrosu ve çağın gerektirdiği tüm teknolojik olanaklarla donatılmış Üniversitemiz, bilim ışığının gençlere ulaştırılmasında ve ülkemizin aydınlık nesillerinin yetiştirilmesinde tarihi ve vazgeçilmez bir duraktır…   Öğrenci İşlerinde bir gün… -...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü mü, Dünya Emekçi Kadınlar Günü Mü?

Bu yazıda, 8 Mart'ı niçin emekçi kadınların mücadele günü olarak ele aldığımızı ayrıntılı bir şekilde irdelemeye çalışacağız.   Ama ilk önce, tüm dünyada ezilen, sömürülen kadınlarımıza ithaf edilen 8 Martımızda, bizleri...