Ana SayfaHaberlerEkonomiEkonomist Gizem Öztok Altınsaç:...

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç: “Küstürülen yabancı geri kazanılmalı”

AP Genel Kurulu’nda bugün “Akdeniz’de İstikrar ve Güvenlik ve Türkiye’nin Olumsuz Rolü” başlıklı bir oturum düzenlendi. Oturuma Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell katıldı. Borrell, yaptığı konuşmada, Akdeniz ve Ortadoğu’da yaşananlardan “Türkiye’nin de etkilendiğini”, görüş ayrılıkları olsa da Ankara ile “çıkarların birleştiği noktalar” olduğunu ifade etti.

Libya’da Türkiye ile “gerçek bir siyasi süreç için daha iyi beraber çalışmalıyız” şeklinde konuşan Borrell, Berlin sürecinin önemine değinip AB’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunun kontrolü için başlattığı Irini operasyonuna devam edeceğini bildirdi.

Türkiye’nin “önemli bir ortak, bir aday ülke ve NATO müttefiki” olduğunu hatırlatan AB Dışişleri  ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Geçenlerde Ankara’daydım ve Türk meslektaşlarımıza da söyledim, ilişkilerimizdeki olumsuz gidişat durmalı ve tersine dönmeli. Misilleme dinamiği Akdeniz’i daha güvenli ve istikrarlı bir bölge yapmaz. Bu sadece diyalog ve müzakereyle mümkündür” dedi.

Genel Kurul’da Avrupalı parlamenterlerin yaptığı konuşmalarda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Libya’da yürüttüğü politikalar eleştirildi. Türkiye’yi “otoriter rejim” olarak tanımlayan parlamenterlerin çoğu Ankara ile katılım müzakerelerine son verilmesi ve Türkiye’ye AB mali yardımlarının kesilmesi çağrısında bulundu.

Bütün bu konuşmalar sonrası yeniden söz alan Josep Borrell ise, parlamenterlerin Türkiye’ye tepkili sözlerini eleştirdi. Borell, ‘Hatta bir ara kendimi, Avrupa ordularını seferber eden Papa Pius’un Türkiye’ye karşı ‘kutsal ittifak’ çağrısı yapıyor diye düşünürken buldum” dedi.  Türkiye ile “çatışma” aramadıklarını söyleyen Borrell, “Biz çatışmayı önlemeye çalışıyoruz. Osmanlı işgaline karşı kutsal bir ittifak oluşturmaya çalışmıyoruz. Uyuşmazlık içinde olduğumuz konuları müzakere yoluyla çözmek için yapıcı bir tavır ortaya koymayı deniyoruz” şeklinde konuştu.


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

20 maddeyle Finlandiya eğitim sistemi

Finlandiya eğitim sistemi, dünya ülkeleri arasında en saygın eğitim sistemi olarak...

30 çalışmasıyla fotoğraf çekmek için evsiz gibi yaşayan Lee Jeffries

Amatör fotoğrafçı Lee Jeffries, ABD'deki evsizlerin hayatlarını gözler önüne sermek için ilginç...

Dünya liderlerinin maaşları

CNNMoney sitesi, dünyanın önde gelen liderlerinin maaşlarını açıkladı. Dünya liderlerinin aldıkları...

Tartışı-Yorum

Şiddete Davet

Rıza Yalçın Koçak Tamam, ölümün dondurucu ayazını buz kesme tehlikesine rağmen düşürmeyelim dilimizden. Kan kokusunun karşısına dikiverelim baharın buğusunu. Envai çeşit çiçekten, yağmuru çekiverince içine buram buram eden topraktan ilham...

Ne garip bir muamma ‘Ene’

Ne garip bir muamma “Ene”. İnsanı daha süslü yapan bir ziynetmi yoksa defektimi? İster doğal seleksiyona inanın ister tecelliyata, kabul edersiniz iç dünyamızda ruhumuzu yoğuran bu aletin bir faydası/anlamı...

Kadim Süryanilerin Akitu Bayramı

Yerinden yurdundan edilen, sürgün halkların derdini en içten şairler dillendirir. Bu sebeple Yuhanna Bar Madeni der ki: “Ey sağduyulu! Ana vatanında kalman, Saygınlığını korur. Hakareti ve acı dolu gurbeti hor gör. Saç, başta oldukça...