Ana SayfaHaberlerEkonomiGüçlü ABD verileri Fed...

Güçlü ABD verileri Fed senaryolarını bozabilir

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası Fed’den çok şey bekliyor. Mesela, Temmuz’da ilk faiz indiriminin geleceğine dair bahis %84. Yıl boyunca en az 2, belki 3 kez faiz indirilecek türünden rapor yazan yatırım bankaları da var. Fakat, Cuma günü açıklanan ekonomik verilerin gücü bu senaryoları tehlikeye attı.

Bloomberg.com   “Fed Cut Looks Less Urgent After Pickups at Stores, Factories” (Fed indirimleri perakende satış ve imalat sanayi verileri ardından çok da acil değil) diye başlık attı.

 

Neydi bu veriler? IKON Menkulden özetini alalım: “Diğer yandan ABD cephesinde takip  ettiğimiz Perakende satışlar mayıs ayında %0,7 artış beklentisinin  aksine %0,5 artış kaydetti. Çekirdek perakende satışlar ise %0,5 ile  beklentileri karşıladı. Mayıs ayı sanayi üretimi ise %0,4 ile  beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Sanayi üretimi bir önceki ay  -%0,5 düşüş kaydetmişti”.

Mayıs-Mayıs döneminde perakende satışlar %3.2 temposunda artarken, sanayi üretiminde yıllık artış %0.9’dan %2’ye fırladı. U of Michigan tüketici güven endeksi 97.5’la beklentilerin altında, fakat seviye olarak çok güçlü bir harcama eğilimine işaret ediyor.  Bu veriler resesyon işaret etmiyor.

 

hakkında Guclu ABD verileri Fed senaryolarini bozabilir ABD

Veriden sonra JP Morgan 2Ç2019 GSYİH tahminini %1.0’dan %1.75’e, IHS %1.4’ten %1.8’e yükseltirken, Atlanta Fed nowcast modeli 2Ç2019 GSYİH’yi  %1.4’ten %2.1’e yukarı revize etti.

 

Investing.com’a göre  “ABD hisse senedi piyasaları Cuma kapanışın ardından düştü Petrol ve Gaz, Teknoloji ve Hammadde sektörlerindeki hisselerin düşüşüyle düştü.

 

NYSE borsasının kapanışıyla Dow Jones Industrial Average 0,07% düştü,bu sırada S&P 500 endeksi 0,16% değer kaybetti, ve NASDAQ Composite endeksi 0,52% geriledi.

 

Dow Jones Industrial Average altında işlem gören ve seansın en iyi performansını sergileyen Home Depot Inc (NYSE:HD) 1,71% veya 3,47 puan yükselerek 205,82 seviyesinden işlem görüyor. Bu sırada Verizon Communications Inc (NYSE:VZ) 1,16% veya 0,67 puan artışla 58,29 seviyesinden işlem görürken UnitedHealth Group Incorporated (NYSE:UNH) 0,62% veya 1,51 puan artışla 245,39 seviyesinden işlem görüyor”.

 

Verilerin ardından Dolar Endeksi haftanın zirvesine çıkarken, Gelişen Piyasalar hisseleri %0.64 değer yitirdi. Latin Amerika’da Meksika dışında tüm majör para birimleri değer yitirdi. Dolar/TL de haftayı 5.90’nın üstünde kapattı.

 

IKON Menkul’un  döviz teknik analizi şöyle:

 

Dolar endeksi haftanın son işlem gününde  kazançlarını arttırırken USDTRY paritesi 5.93 seviyelerine kadar  yükseliş kaydetti. Teknik açıdan bakıldığında, 6.16-5.65 düşüşünün  %50.0 fibo düzeltme bölgesinin üzerinin test edene parite bu bölge  üzerinde tutunamadı.

Parite gelen kar satışlarıyla yeniden 5.9030  direnç bölgesi altına geri çekildi. Paritede 5.9030 bölgesinin kırılıp  üzerinde kalıcılık yakalanması halinde 5.9609 ve siyah alçalan trend  çizgisi bir sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Aşağıda  ise 5.8298 ve 5.7612 seviyeleri destek olarak izlenebilir.

 

Destekler: 5.8298-5.7612-5.7000

Dirençler: 5.9030-5.9609-6.0100 ”

 

Fed’den  bu ay FOMC’de faiz indirimi beklenmiyor. Ama açıklamadan “Fed sabırlı olacak” cümlesinin çıkartılması hayati önem taşıyor. Ek olarak, FOMC sonrası yapılacak basın toplantısında Başkan Powell’in faiz indirileceğine dair somut sinyaller vermesi şart. Aksi halde, bono-tahvil pazarında çok sert satışlar görebiliriz, bunlar bizim de dahil olduğumz Gelişmekte Olan Ülkeler mali varlıklarının tümünü etkisi altına alabilir.

 

Zamanında tarafsız haberler ve gündemi aydınlatan yorum ve analizlere erişmek için ParaAnaliz’i Facebook’ta takibe alın.   Sayfamız BilgeEkonomist, işte linki.

 

 

 


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Karadeniz’de Mutlaka Gidilmesi Gereken Yerler

Karadeniz kıyıları, keşfedilmeyi bekleyen zengin kültürel ve tarihi mirasıyla gizli bir...

Dünyanın en güzel 15 sokağı!

Molyvos, Midilli, YunanistanBonn, AlmanyaStockholm, İsveçWashington Dc, AmerikaValencia, İspanyaCullinan, Güney AfrikaTayvanNafplio, Mora,...

Dünya liderlerinin maaşları

CNNMoney sitesi, dünyanın önde gelen liderlerinin maaşlarını açıkladı. Dünya liderlerinin aldıkları...

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili dehşet verici 25 bilgi

Nükleer santrallere neden karşı çıkmalıyız? Mersin'de yapılan Akkuyu Nükleer santrali nedir,...

Tartışı-Yorum

Müslümanı şeytanlaştıran Kürt sorunu!

Her şey apaçık ortadayken, gerçekleri anlatmanın bu kadar zor olması nasıl bir sancıdır? Hâlbuki bir tokat yese en fazla ikincisinde kendisi de karşıdakine elini kaldırıp vuracak ve bunu da...

Düşünebildiyseniz ölün!

Dünyayı gözlerle görmeyin, kaybedersiniz. Kulaklarla işitmeyin, kaybedersiniz. Burnunuzla koklamayın, kaybedersiniz. Uyku, hayatın anlamını (varsa eğer) insana gösterebilecek en kestirme yoldur. Bir rüya gibidir yaşamak, bu cümleyi tekinsiz metnime şiirsellik...

Üşüyor bir coğrafyanın yüreği

'Eylül Mayıs'a dönüşecek...'Geo Milev Üşüyor bir şehrin yüreği,  geceler buzdan karanlık. Yan yana dizilmiş çadırlar kanıyor. Üşüyor yeryüzü ve şehrin sokaklarında geziyor soğuk. Bir çocuk gözlerinde acının izlerini taşıyor. Bir...