Ana SayfaHaberlerEkonomiGünlük Bülten: Uluslararası Piyasalar

Günlük Bülten: Uluslararası Piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

ABD tahvil piyasasında negatif seyir izlendi, 10 yıllık tahvil getirisi 1 baz puanın üzerinde yükseldi ve %1,88’in üzerine çıktı. Avrupa’da ise genel itibariyle alıcılı seyir hakim oldu. Almanya ve Fransa 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 2 baz puan gerilerken İngiltere 10 yıllık tahvil getirisi bölge ülkeleri arasında öne çıkarak 6 baz puan geriledi. Gelişmekte olan ülke tahvillerinde ise USD cinsi kıymetlerde ağırlıklı olarak değer kazancı görüldü. Türkiye 2025 vadeli eurotahvil yaklaşık $0,5 primle $109 seviyesinden, 2043 vadeli kıymet $0,5 primle $82,50 seviyesinden işlem gördü. Kurdaki yükselişe rağmen Türkiye CDS’inde gerileme izlendi. 5 yıllık CDS yaklaşık 3 baz puan gerilemeyle 285 seviyelerinde fiyatlandı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

17 Aralık Salı günü genel olarak Avrupa endekslerinde zayıf ABD tarafında ise iyi gelen ekonomik veriler eşliğinde yatay yukarı yönlü hareketler izlendi. ABD’nin hafta sonu 1.Faz anlaşma çerçevesinde Çin’e uygulayacağı $160 milyarlık gümrük vergisini iptal etmesi ve 1 Eylül’de $110 milyarlık mal için uyguladığı 15%‘lik vergiyi 7,5%’a çekmesi piyasada risk iştahında artışa ve endekslerde pozitif tepkiye yol açsa da sınırlı yükselişler izlemeye başladık. Çin, bu sene devreye sokulan $250 milyarlık mal tutarı için 25% ve $110 milyarlık kısım için ise 7,5% vergi ödemeye devam edeceği için 2. Faz’ın nasıl geçeceği şimdiden merak konusu. Yılsonuna yaklaştığımız bu günlerde risklerin azalmasıyla hacimlerin yavaş yavaş düşmeye başladığı görülüyor. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın 2% üzerinde gerçekleşti. MSCI Dünya hisselerinden oluşan endeks 2337 seviyesinde yeni bir rekora ulaşırken piyasa değeri $44 Trilyon’a ulaştı. Başkan Trump önümüzdeki yıl yapılacak olan Davos zirvesine katılacağını duyururken, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına gemi taşımacılığı ve metal sektörleri üzerinden baskılayacağı haberi öne çıkanlardı.

Bugün açıklanan verilere baktığımızda ABD tarafında Kasım ayı konut başlangıçları 1,365 bin ve İnşaat izinleri 1482 bin izin ile beklentiden yukarı geldi. Endüstriyel üretim 0,8% beklentisinin üzerinde 1,1% olarak gerçekleşti.

S&P 500 endeksinde tüketim hizmetleri sektörü öncülüğünde kazançlar görülürken, teknoloji en çok kaybettiren sektör oldu. Endekslerdeki yatay harekete karşı volatilite endeksi VIX 0,08% artarak 12,16’ya ulaştı. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook 0,33%, Apple 0,16% primlendi. Amazon 1,18% ve Netflix 4% kazanç ile en çok primlenen hisseler olurken, Google 0,38% kayıpla günü sonlandırdı. Fakat bu hisseler arasında 5 günlük en iyi ve ne kötü performans sırasıyla 4,85% artışla Apple’da ve 1,70% kayıpla Facebook’ta görüldü.
Avrupa tarafındaki endekslerde genelde satışlar görülürken işlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 12% üzerinde gerçekleşti. İngiltere tarafında seçim sonuçlarının olumlu etkisi kaybolurken 31 Ocak tarihinde AB’den çıkış gerçekleşecek ancak ticaret anlaşması için 2020 sonu olan son tarihin uzatılmaması için Johnson’ın harekete geçtiği haberleri baskı yaratıyor. FTSE 100 endeksinin 0,08% değer kazanırken enerji sektörü 2,70% kazançla endeksi yukarı taşımaya çalışırken, en çok aşağı çeken sektör ise 1,42% kayıpla tüketim malları tarafında oldu. Endekste yer alan 45 hisse artıda sonlandırırken 55 hisse değer kaybetti. Almanya DAX hisse senedi piyasası 0,89% değer kaybederken, teknoloji 2,97% kayıpla en çok aşağı çeken sektör konumundaydı.

Yarın ABD tarafında MBA Mortgage Başvuruları verisi yer alıyor olacak.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Dolar endeksinde geçen hafta ticaret anlaşmasının da etkisiyle izlenen sert düşüşten sonra toparlanma izleniyor. ABD’de açıklanan konut başlangıçları verisinin beklentiden daha pozitif açıklanmasıyla yönünü yukarı çeviren Dolar endeksi, günü 97,23 seviyelerinde sonlandırdı. EUR/USD paritesinde hafif artıda seyir izlendi. Gün içinde 1,1175 seviyesine kadar yükselen parite, bu seviyelerde kalıcı olamadı ve 200 günlük ortalamanın da bulunduğu 1,1150 seviyesinde günü sonlandırdı. Günün en sert hareketlerinden biri Pound’da izlendi. Başbakan Boris Johnson’ın Avrupa Birliği ile bir anlaşma olsun veya olmasın Aralık 2020’de Brexit’in gerçekleşeceğini belirtmesi piyasada negatif karşılandı. Geçen hafta gerçekleşen seçimlerden sonra Mayıs 2018 seviyelerine yükselen GBP/USD paritesi, bugünkü düşüşle birlikte seçim sonrası kazandığı primi geri vermiş oldu. Günün açılışını 1,3330 seviyelerinde yapan GBP/USD paritesi 1,3120 civarında kapanış yaptı.

Değerli metaller altın ve gümüşte günün ilk yarısında pozitif seyir izlendi ancak ikisi de primlerini korumayı başaramadı. ABD’de konut başlangıçları verisinin beklentinin üzerinde artış göstermesiyle altın ve gümüşte satış izlendi. Spot altın hafif ekside $1475 ve gümüş %0,3 ekside $16,99 seviyelerinde kapanış yaptı. Petrol fiyatlarında yükseliş devam ediyor. WTI petrol $61,06’ya kadar yükselerek son üç ayın zirvesini gördü. Brent petrol de benzer şekilde yükselerek üç ay önce Aramco’ya yapılan saldırı sonucu görülen zirveye yaklaştı. Günün kapanışı %1’in üzerinde primlerle, WTI petrolde $60,90 ve Brent petrolde $66,15 seviyelerinde gerçekleşti.

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İş Yatırım


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

2024’te yükselmesi beklenen 5 kripto para

Akıllı yatırımcıların kripto piyasasındaki bir sonraki büyük kazananı aradığı açık bir sır. Yatırımcıların 2024'te yükselmesini beklediği 5 coini listeledik.

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili dehşet verici 25 bilgi

Nükleer santrallere neden karşı çıkmalıyız? Mersin'de yapılan Akkuyu Nükleer santrali nedir,...

Evlenmeden önce bir daha düşünmeniz için 10 evlilik filmi

Evlilikle ilgili filmler ya da evlilik filmleri demeden önce "evlilik kurumu"...

9 maddeyle İspanya’da bir sosyalist ütopya: Marinaleda kasabası

Polisin, suçun ve işsizliğin olmadığı; "sosyalist ütopya" olarak nitelendirilen İspanyol kasabası...

Tartışı-Yorum

Nasıl Daha Fazla Satış Yaparsınız?

Meslektaşlarınızın çoğu kendilerinin satış işinde olduklarından habersizdir ve sadece bunu anlamanız bile sizi onlardan kilometrelerce öne geçirir.Nasıl Daha Fazla Satış Yaparsınız?Satış bir meslekten fazlasıdır; o bir yaşam tarzıdır. Zig...

Ahlâksız modernite – Hamdi Şekeroğlu yazdı

“Her yeni güne acı haberlerle uyanan, gazete manşetleri kan kırmızısı ile tektipleştirilen, acı, terör, tecavüz ve cana kıyma sıradan eşik-altı haberler olarak adledilen daha da kötüsü bütün bu olup...

Yarasa

İtiraf ediyorum ben bir kuklayım! Konuşan, tüketen, üreten, düşünen ama daima uyuyan bir kukla.                              ...