Ana SayfaHaberlerTüm HaberlerHacettepe Üniversitesi öğrenci ve...

Hacettepe Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri fişledi mi?

Sendika.org’un haberine göre Hacettepe Üniversitesi’nde özel güvenlik şirketi, Rektörlük ve polisin birlikte yürüttüğü çalışma ile öğrenci ve akademisyenlerin fişlendiği iddia edildi.

 

Hacettepe Üniversitesi’nde özel güvenlik elemanı olarak çalışırken “ideolojik öğrencilerle görüştüğü” gerekçesiyle işten atıldığını söyleyen Burak Hoşgül, akademisyen ve öğrencilerin kampüs içerisinde fişlendiğini, bilgilerinin Rektörlüğün onayıyla polise bildirildiğini iddia etti. Evrensel gazetesinden Berivan Balkay’ın haberine göre, özel güvenlik çalışanlarına dağıtılan, “Üniversitede faaliyet gösteren sol gruplar” adı altındaki belgede KESK’e bağlı Eğitim Sen’in ismi de yer alıyor. Hoşgül, özel güvenlik elemanlarının fişleme karşılığında gündüz vardiyasına alındıklarını söyledi. Haberde Rektör Murat Tuncer’e konuyu sormak için ulaşma çabasının ise sonuçsuz kaldığı belirtildi.

Öğrencileri numara ile sıralamışlar

Hoşgül, aralarında “Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Faaliyet Gösteren Sol Gruplar ve Sürekli Yayınları” adlı bir belgenin de olduğu çok sayıda dosyanın özel güvenlik elemanlarına dağıtıldığını öne sürdü. Söz konusu belgede bazı sendika, dernek ve siyasi partilerin isimleri sıralanıyor ve yanlarında söz konusu kurumlarla ilişkilendirilen gazete ve dergilerin isimleri bulunuyor. Belgede öğrenciler yakın oldukları iddia edilen politik gruba göre sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmaların içinde de öğrenciler hakkında, “Bir numara”, “İki numara”, “Üç numara” gibi tanımlar yapılıyor.

Fotoğrafları rektörlük verdi

2012 yılında hazırlanan ve 2013 yılının kasım ayında “GüvenlikMerkez” adlı bir bilgisayarda son hali verilen belgede, öğrencilerin fotoğrafları da yer alıyor. Fotoğrafların bir kısmı basın açıklaması ve çeşitli protestolarda çekilmiş. Ancak Hoşgül bazı öğrencilerin fotoğraflarının, öğrenci işlerindeki dosyalarından çekilmiş olduğunu belirterek bunu da “Rektörlüğün durumdan haberdar olduğu” şeklinde değerlendiriyor. Fotoğrafların tamamına yakınında tarih olarak Kasım 2012 tarihinin yazması dikkat çekiyor.

Bazı öğrencilerin fotoğrafları ise Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden alınmış. En ilgi çekeni ise üç öğrencinin bir arada olduğu bir fotoğrafta, her öğrenciye oklarla “bir”, “iki”, “üç” şeklinde numara verilmiş olması.

‘Muhalif öğrenciler ile görüştüm diye atıldım’

Hacettepe Üniversitesi’nde muhalif öğrencilerle arası iyi olduğu için işten atıldığını belirten Burak Hoşgül, öğrencilerin özel güvenlik şirketinde görevli amirler ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın bilgisi dahilinde fişlendiklerini iddia etti. Amirler tarafından düzenli olarak polise bilgi verildiğini ifade eden Hoşgül, amirlerin talimatıyla güvenlik elemanlarına öğrenciler hakkında tutanak tutturulduğunu belirtti. Hoşgül, çalışanların, “Vardiyalarının gündüze alınması” ya da “Vardiyalarının sabit kalması” vaadiyle tutanak tutmaya ikna edildiklerini söyledi. Toplanan bilgilerin emniyete verildiğini iddia eden Hoşgül, “Güvenlik Merkezinde dosyalar var. Bir ara, yeni gelen güvenlikçilere K Salonu’nda projeksiyon ile bu dosyayı gösterip, tek tek öğrencileri tanıtacaklardı. Ama sonrasında hem güvenlikçilerden birisi suç duyurusunda bulunur diye korktular, hem de yasal olmadığını düşünüp vazgeçtiler” dedi.

Belgeye göre profesörlerde fişlendi

Bu iddialara konu olan belgede dikkat çeken bir nokta ise Eğitim Sen’in de listeye alınması. “EĞİTİMSENLİLER” adlı başka bir belgede ise aralarında profesörler ve bölüm başkanlarının da bulunduğu akademisyenlerin isim ve fotoğrafları yer alıyor. Akademisyenlerin fotoğrafları da sosyal paylaşım sitelerinden toplanmış. İddiaları gündeme getiren Burak Hoşgül, özellikle öğrencilerle arası iyi olan akademisyenlerin kampüs içerisinde takibe alındıklarını, bilgilerinin polisle paylaşıldığını belirtiyor.

Kaynak: Sendika.org

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Araç bahar bakımı nasıl olmalı?

Araçlarda bahar bakımı nasıl olmalı? Kış aylarında artan yağışlar, zorlaşan yol koşulları, hava kirliliği ve nem oranlarının artması araçların yıpranmasına ve performansının düşmesine neden oluyor. Bu durum bahar aylarında araçların birtakım bakım, onarım ve kontrollerini beraberinde getiriyor.

Ahmet Kaya albümlerinden alternatif bir siyasi tarih

Halk ozanı Ahmet Kaya, 16 yıl önce aramızdan ayrıldı. Adıyaman'a bağlı Çelikhan'da,...

Diyarbakır’da Mutlaka Gezilip Görülmesi Gereken 10 Harika Mekan

Diyarbakır, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir....

20 Yazarın Dilinden Unutulmaya Yüz Tutmuş 20 Kelime

“Bazı kelimeler çok güzel… Tüm hikâye bunun ayırdına varmamızla başladı. Tüm...

Tartışı-Yorum

Murat Sevinç’ten Yılmaz Özdil’in “şarjör” benzetmesine dair bir yazı

Murat Sevinç'ten Yılmaz Özdil'in "kalaşnikof'a sürülen şarjör" benzetmesine göndermeli bir yazı kaleme aldı: "Kürtler mevzubahis olduğunda, gerisi teferruat ve utanç…" Sözcü yazarı Yılmaz Özdil'in HDP'ye verilecek oyları "kalaşnikof'a sürülen şarjör"e...

Antonio Gramsci’nin 1916’da yazdığı “Ermeni sorunu üzerine” adlı makalesi

Tartışı-Yorum / Antonio Gramsci  Bu yazı Antonio Gramsci’nin gençlik yıllarında yazdığı ve 11 Mart 1916’da Il Grido del Popolo’da (Halkın Çığlığı) yayımlanmış "Ermeni sorunu üzerine" makalesinin tam metninidir. Hep aynı hikâye....

Kerbelâ’ya Giderken 1

Muharrem ayı içerisinde olduğumuz bu günler de Kerbelâ katliamını, ve bu katliama giden yolu konu almak istedim. Üç parçaya ayırdığım bu yazıda Ehlibeyte ve Ehlibeyt yoldaşlarına yapılan haksızlıkları kaleme...