Ana SayfaHaberlerDünyadanIŞİD’e kara operasyonu sinyali!

IŞİD’e kara operasyonu sinyali!

NATO zirvesinde konuşan ABD Başkanı Obama, “IŞİD’e karşı daha ciddi tavır koymak için karadan da operasyona gerek var. Bu nedenle bölgedeki gruplarla daha yakın işbirliğine gitmek durumundayız.” dedi.

 

Obama, basın toplantısını Erdoğan ile yaptığı toplantının hemen arkasından gerçekleştirdi. [Fotoğraf:AA]
Obama NATO üyelerinin özellikle Ukrayna’ya yönelik saldırgan faaliyetler yürüten Rusya’ya ve Irak’ta büyük bir alanı işgal eden IŞİD’e karşı ortak tutum belirlediklerini söyledi.
Rusya’ya tatbikat gözdağı
Obama, Rusya’ya tecridin devam edeceğini ve NATO’nun bu ülkeye tatbikatlar ve hava devriyeleri ile askeri gözdağı vereceğini de belirtti:
“Ukrayna ve Rusya arasındaki ateşkesten umutluyum. Ayrılıkçılar ve Rusya’nın hükümranlığı ihlal etme durumu sona ermeli. Bunun gerçekleşmesi zaman alacaktır. Yaptırımlarla ilgili etkili bir sürece ihtiyaç var. Ateşkes anlaşmasında yaptırımların da etkisi olmaktadır. Süreç devam ederse Rusya’nın tecrit edilmesi söz konusu olabilir. Biz bu noktada yaptırımları uygulamaya ve Ukrayna’ya destek konusunda atılacak adımlar olduğuna inanıyorum. Rusya’nın bu politikaya son vermesi ve onların hükümranlığına saygı duyması gerekmektedir. NATO’nun ortaya koyacağı ilave savunma gücü için de eylem planının gerçekleşmesi konusunda ilave imkanlar sağlayacağız. Ortaklarımızın desteği ile birlikte hava devriye faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Baltık ülkelerinde ve Karadeniz’de tatbikat düzenleyeceğiz. 5. Madde ile ilgili çok önemli adımlar atıldı.”
IŞİD’e karşı kara harekatı
ABD başkanı IŞİD’e karşı düzenlenen hava operasyonlarının ardından ilk defa kara harekatından da bahsetti;
“Geçtiğimiz son iki gün içinde IŞİD’in çok önemli bir tehdit oluşturduğuna ilişkin NATO’nun ortak bir tavrı vardı. Şimdi IŞİD’e karşı eylem birliği konusunda fikir birliğine vardık. IŞİD’e karşı daha ciddi tavır koymak için karadan da operasyona gerek var. Bu nedenle bölgedeki gruplarla daha yakın işbirliğine gitme durumundayız.İlk etapta IŞİD’i gerileteceğiz sonra da ortadan kaldıracağız. Tıpkı Somali’de El Kaide’ye yaptığımız gibi. Bu türden örgütlerin ABD personelini ve ABD halkını tehdit etmesine karşı her türlü adımı atmak amacındayız.Bölgede geniş bir alana yayılmış bir örgütü çevreleme politikası ile önlemek imkansızdır. Bu örgütün öncelikle geri çekilmesini sağlamak ve sonra da bunların ellerindeki imkan ve kabiliyetlerini elinden almak, sonra da liderlerini devreden çıkarma aşamasına geçilir. “
“Suriye’de muhalefet saldırıya geçebilecek”
Obama bir soru üzerine IŞİD’in Suriye’deki faaliyetlerine yönelik de Suriye muhalefeti ile işbirliği yapılacağını şu sözlerle açıkladı:
“Suriye’de olanlara bakılacak olursa, bizler Suriye’ye ABD askeri karadan göndermek istemiyoruz. Biz bir koalisyon çerçevesinde hareket etmek istiyoruz. Aynı zamanda IŞİD’le mücadele eden hareketlerin desteklenmesi gerektiği kanatindeyiz. IŞİD’e karşı savunmada kalan pek çok kuvvet bizim desteğimiz sayesinde saldırıya geçebilecektir. IŞİD’in ABD ve diğer ülkeleri tehdit edemeyecek hale gelecektir.”

KaynakAljazeera

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

42 vuruşta Bernard Pras ve harika ötesi anamorfik resim çalışmaları

Fransız sanatçı Bernard Pras yaptığı anamorfik çalışmalarıyla tam anlamıyla herkesi kendine...

En iyi 30 Facebook sayfası

Sosyal medyanın en çok kullanılan mecralarından biri olan Facebook hayatımıza girdi...

13 fotoğrafla mesafeleri anlamsız kılan Koreli çiftin hikayesi

Uzak mesafeli ilişkilerin kuşkusuz en sinir bozucu tarafı aradaki uzun mesafelerdir....

Brad Pitt’in objektifinden Angelina Jolie fotoğrafları

Angelina Jolie, dünyada en takip edilen kadınlardan birisi. Jolie, şimdiye kadar...

Tartışı-Yorum

Robert Fisk: Türkiye iş pişirdiği IŞİD hilafetinin saldırılarıyla karşı karşıya

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk'in Independent'ta yayınlanan makalesinde, Türkiye "Petrol kaçakçılarının ürünlerini IŞİD denetimindeki bölgelerden getirmesine izin verdiğini" belirterek, "Türkiye iş pişirdiği IŞİD 'hilafetinin' Ankara ve İstanbul’a yönelik saldırıları ile karşı...

Cumartesi Anneleri: Gözaltındaki kayıpların hikayesi

Kadir Gürhan “Kayıplar” ve “yargısız infazlar” denilince akla ilk gelen Latin Amerika ülkeleridir. Bu ülkelerde askeri cunta yönetimleri “gözaltında kayıplar” ve “yargısız infazlarla” kendisine muhalif olan tüm kesimlere karşı bir...

Rütbelerin Er’leri

Rıza Yalçın Koçak ‘Türk halkı sessiz kalarak onayladığı bu savaşın mağduru olmaya mahkumdur.’ (TAK-Haziran 2016) Erleri çekin rütbeliler gelsin! Erleri çekmeyecek rütbeliler ordusu. Ere göre tanımlı omuzlardaki apoletler. Kaç erin başı olduğunu bildiriyor...