[ad_1]
Bugün 31 mart mahalli seçimlerinin üstünden geçen 8. gün. En mühim seçim olan İstanbul seçminin sonucu hâlâ bir netliğe kavuşmadı. AK Parti’nin arka arkaya itirazlarıyla uzayan seçim sürecine başta ABD ve AB olmak suretiyle çeşitli tepkiler geliyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu tepkileri daha da sert tepki vererek yanıt veriyor.
Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk heyeti bilhassa geçen haftaki Washington ziyareti onrası son aşama tehlikeli sonuç bir hale gelen Moskova zirvesine giderken Erdoğan’ın İstanbul seçimlerininde oldukca büyük ve yaygın usulsüzlükler yapıldığına ve seçimin yenilenmesi gerektiğine yönelik sözleri piyasaları da rahatsız etti.
Geçen hafta 93.500’den 99 bin seviyesine bankacılık hisselerinin öncülüğünde hızla yükselen BİST-100 endeksi pazartesi o konuşmadan derhal sonrasında düşmeye başladı ve % 2 kıymet yitirerek öğle saatleri 96.775’e kadar geriledi.
Dövizde de hareketlenme gecikmedi. Dolar/TL kuru Erdoğan’ın hitabı esnasında 5,62 seviyelerindeyken ani bir sıçramayla 5,71 buldu.
Benzer bir hareketlenme faizde de görüldü. İki senelik gösterge tahvilin faiz oranı % 21 seviyelerinden ansızın % 23,20’ye fırladı.
Hemen sonra piyasalarda hafifçe bir durulma gözlendi. BİST-100 endeksi TSİ 15.30 şeklinde kayıplarını n azca bir kısmını geri alarak 97.400’e geldi. Dolar da da benzer bir hareket oldu. Aynı saatlerde 5,67-68 arasına yerleşmeye çalıştı. Tahvil piyasasında düzelme daha netti. ‘ yılllık tahvil %21,18 ile aşağı yukarı başladığı yere geri döndü. Günün ilerleyen saatlerinde piyasalarda durum daha da kötüleşti. BİST-100 endeksi % 1,83 kayıpla 96.978’den kapanmış oldu. ABD Doları ise TSİ 19.00 civarında TL’ye karşı % 1,48 artışla 5,72’ye yaklaştı. Gösterge faiz % 21,28 ile nispeten küçük bir artış kaydetmiş oldu.
Mühim piyasa analistlerinden Timothy Ash’in Türkiye’deki siyasal durum ve piyasalar ilişkisi hakkında attığı tweet öyleki göründüğü gibi piyasanın genel kanaatini oluşturuyor. Ash, tweetinde şöyleki diyor:
“YSK’nın Ankara’da seçimin yeniden talebi YSK tarafınca reddedilmesinden sonrasında Erdoğan İstanbul’da seçimi tekrarlatmak için bastırıyor. Piyasalar için en fena senaryo.- sanki Türkiye’nin yeni bir seçime ihtiyacı varmış şeklinde! Piyasalar hükümetin ekonomik sorunları çözmeye yönelmesini istiyor.”
So looks like Erdogan pushing for repeat election in Istanbul, after repeat elections in Ankara ruled out by YSK. Worse case result for markets – as if Turkey needs yet another election. The market wants the govt to get on with solving the economic problems.
— Timothy Ash (@tashecon) April 8, 2019
GELİŞEN PİYASALARA FON AKIM BAŞLADI AMA TÜRKİYE…
Geçtiğimiz hafta Türk bankalarındaki ödenmesi gecikmiş alacakların bazılarının EBRD ve IFC şeklinde internasyonal kurumların yardımıyla satın alınabileceği türünden haberler banka hisselerinde süratli yükselmelere niçin olmuştu. Şimdi gelen rakamlar geçen haftanın tüm gelişen ülke piyasalarına para girişinin bulunduğunu gösterdi.
Yatırımcılar gelişen piyasa hisse senedi ve tahvillerine yatırım meydana getiren exchange traded fonlara (ETF) geçtiğimiz hafta ardı ardına 3. kez giriş gerçekleştirmiş oldu.
ABD’de işlem gören gelişen piyasa ETF’lerine 5 Nisan’da nihayetlenen haftada 4,28 milyon dolarlık giriş oldu; Bloomberg tarafınca derlenen verilere bakılırsa bundan önceki hafta 340,2 milyon dolarlık giriş gerçekleşmişti. Fonlara bu yılki toplam giriş 19 milyar dolar oldu.
Yatırımcılar, hisse senedi ETF’lerine 203,1 milyon dolarlık ana para girişi yapmış oldu. Tahvil fonlarından 198,8 milyon dolarlık çıkış oldu. Fonların toplam varlıkları 280,1 milyar dolardan 286,3 milyar dolara terfi etti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bundan önceki haftaya kıyasla yüzde 2,6 artıda kapanmış oldu.
Internasyonal fon akımları gelişen piyasalar için bir fırsat vermiş şeklinde görünürken Türkiye iç siyasal belirsizlik sebebiyle bu fırsattan kazandıklarını geri vermekle meşgul.
[ad_2]