Ana SayfaHaberlerEğitimİstanbul Üniversitesi'nde atanan rektörü...

İstanbul Üniversitesi’nde atanan rektörü tanımıyoruz eylemi

Google Haberler'de takip et!

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, araştırma görevlileri, öğretim üyeleri ve çalışanları rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu alan Raşit Tükel dışında bir adayın atanmasını kabul etmeyeceklerini düzenledikleri eylemle açıkladı.
İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) öğretim üyeleri, asistanlar, öğrenciler, taşeron işçiler rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu alan ancak Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) listesinde ikinci sıraya düşürülen Prof. Dr. Raşit Tükel’in atanması talebiyle bugün İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde eylem yaptı.
Eylemde Tükel’in en yüksek oyu almasının ardından atanması talebiyle başlatılan imza kampanyasına destek veren 15 bin kişinin ismi de metrelerce bir pankartla taşındı.
Eylemde konuşan Demokratik Üniversite Girişimi üyesi Prof. Dr. Hatice Kurtuluş, “Öğretim üyelerinin iradesine saygı duyulmalı, Tükel dışında bir atama kabul edilemez, YÖK’ün varlık nedenlerin başında üniversiteleri piyasaya hizmet etmesini sağlamak, üniversiteleri siyasal iktidarın hegemonya aracı haline getirmek var. Burada bunu reddeden bir üniversite var.
“Cumhurbaşkanına sesleniyorum; sandık iradesine saygı gösterin. YÖK’ün yönlendirmesine göre değil üniversitenin seçimine göre atama yapın” dedi.

istanbul üniversitesi, eylem, rektör seçimi, raşit tükel, atama, yök,

“Oylarımızla değil samimiyetimizle buradayız”
Araştırma görevlileri adına konuşan Levent Dölek, rektörlük seçimlerinde oy kullanma hakları olmadığını, Raşit Tükel’in kendileriyle birlikte öğrencilerin de oy verme hakkını savunduğunu belirtti.
Dölek, “Oylarımızla değil ama samimiyetimizle, gövdemizle buradayız. Burada üniversiteyi bilimsel, özerk kılacak bir irade var. Bunu kimse kıramayacak” dedi.

Tükel: Bu kararı reddediyoruz
Rektörlük seçimlerinde yaşadıkları bu sürecin yıllardır diğer üniversitelerde de yaşandığını belirten Raşit Tükel ise şöyle konuştu:
“Üniversitemizde yapılan antidemokratik müdahalelere karşı çıkarak, oylarımızın takipçisi olarak sürdürdüğümüz mücadele, yıllardır benzer rahatsızlığı yaşayan üniversitelerden gelen desteklerle büyümüş, güçlü bir ses olmuştur. Bu ses demokratik, özgür bir üniversite talebinin sesidir.
“YÖK’ün gerekçesini açıklamaktan kaçındığı sıralamayı değiştirme kararının bilim insanlarının iradesine karşı alındığını vurguluyor ve bu kararı reddediyoruz. Seçim sonuçlarına bağlı olmayan bir atamayı meşru kabul etmeyeceğiz.”

Ne olmuştu?
İstanbul Üniversitesi’nde 12 Mart’ta yapılan rektörlük seçimlerinde toplam 2 bin 595 oy kullanılmış, Prof. Dr. Raşit Tükel 1202 oy alarak seçimi kazanmıştı.
Seçimlerde Prof.Dr. Raşit Tükel 1202 oyla birinci, Prof. Dr. Mahmut Ak 908 oyla ikinci, Prof. Dr. Harun Cansız 382 oyla üçüncü, Prof. Dr. Faruk Erzengin 18 oyla dördüncü, Prof. Dr. Recep Seymen 17 oyla beşinci olmuştu.
Altıncı isim için, bir oy alan adaylar arasında kura seçimi yapılmış, kura seçimi sonrasında bir oy alan Prof. Dr. Muhittin Kaplan altıncı aday olarak sıralamaya girmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanmama tehlikesiyle karşı karşıya olan Prof. Dr. Raşit Tükel, imc tv’ye konuşarak “Cumhurbaşkanı ve YÖK oylamaya uygun karar almalı” demişti.

Tükel’in rektör olarak atanması talebiyle imza kampanyası başlatıldı.
Adaylığı sırasında 63 üniversiteden 257 akademisyenin destek verdiği Tükel’in atanması için de akademi içinden ve dışından örgütler basın açıklamaları yayınladı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Asistan Dayanışması ve Birleşik Haziran Hareketi (BHH) Bilim, Basın, Kültür ve Sanat Meclisi yayınladıkları açıklamalarda YÖK’e ve Cumhurbaşkanlığına seçim sonuçlarına saygı gösterme çağrısı yaptı.
Yüksek Öğretim Kurumu İstanbul Üniversitesi’ne yapılacak rektör ataması için Cumurbaşkanı Erdoğan’a, seçimi 1202 oyla kazanan Demokratik Üniversite Girişimi adayı Prof.Dr. Raşit Tükel yerine 908 oy alan Mehmet Ak’ı birinci sırada aday gösterdi.

İMC

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Türkiye sinemasında canlandırdıkları karakterlerle filmlerin önüne geçen 10 oyuncu

Bazen bir filmi muhteşem yapan yönetmenden öte oyuncudur.  Sinema tarihinde bunu başarabilen...

En iyi 30 Facebook sayfası

Sosyal medyanın en çok kullanılan mecralarından biri olan Facebook hayatımıza girdi...

13 fotoğrafla büyüleyici tarihi yerlere farklı açıdan bakmak

Gördüğümüzde büyülendiğimiz birçok tarihi yer vardır. Bununla birlikte bu tarihi yerlerin...

Sağlıklı bir gebelik için 9 öneri

Gebelik dönemi çoğu kadın için zorlu bir süreçtir. Gebelikte en çok karşılaşılan sorunların başında ruh sağlığı bozukluğu ve stres geliyor. Bu dönemi en az hasarla atlatmak ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almak için gebelik öncesinde ve gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken pek çok şey var.

Tartışı-Yorum

Sınırlar ve rahatça uyunamayan ülkeye dair: Ordu, yeniden…

Levent Ünsaldı Devlet ve milletin yüksek çıkarlarını ait olduğu kurumun çıkarlarıyla eş gören, dolayısıyla bunları yorumlama tekelini de kendisine veren Türk subayı, kışladaki eriyle kurduğu paternalist ilişkisini (“oğlum” ifadesiyle çağrılan...

Unutmayın, Affetmeyin, Delirin!

Sizlere bir ruh sağlığı uzmanı olarak, görüntüleri izlemeyin, izlettirmeyin demeyeceğim. Sizlere bu anın, bu dehşetin görüntülerini izlettirmek insanları travmatize eder, güvensiz hissettirir, katliamı yapanlara hizmet eder de demeyeceğim. İsrail’den,...

Lale Devri ne zaman bitecek?

Ghislaine de Busbecq Kanuni Sultan Süleyman’ın armağanı olan ilk lale soğanlarını Avrupa’ya tanıttığında belli ki tarihin ilk büyük spekülasyon balonuna neden olacağını tahmin edememişti. Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya 1600’de LALE 2015’te...