Ana SayfaHaberlerDünyadanİsveç’in kadın ilticacılara yönelik...

İsveç’in kadın ilticacılara yönelik tutumuna tepkiler!

Etik Komisyonu adlı sivil toplum kuruluşu, İsveç Göçmen Dairesi’ni korunmaya muhtaç olan kadınların iltica taleplerini yeterli inceleme ve araştırma yapmadan reddetmekle suçladı.

 

Hazırladığı raporu kamuoyuna açıklayan Etik Komisyonu, iltica hakkını düzenleyen yasaların erkekler tarafından hazırlandığını ve kadınları koruma altına almadığını belirtiyor. İsveç’in ilticacı kadınlara yönelik pollitikasını da “Oldukça insanlık dışı, çileden çıkartıcı ve çıkarcı” olarak tanımlıyor.

Aralarında İsveç’in tanınmış yazarlarından Agneta Pleijel ve doktorların da desteğiyle hazırlanan raporda İsveç’e iltica talebinde bulunan 12 kadının durumu ayrı ayrı ele alınıyor.

‘Kadınların hepsi tecavüz mağduru’

Kadınların ortak yanları hepsinin tecavüze uğraması ve iltica taleplerinin reddedilmesi. Etik Komisyonu, savaşlarda ve etnik çatışmalarda tecavüzün bir silah olarak kullanıldığını ve bu nedenle de tecavüze uğrayan kadınlara siyasi sığınma hakkı tanınması gerektiğini söylüyor.

İsveç’te iltica hakkını düzenleyen yasanın 1951 yılında yürürlüğe giren Cenevre Sözleşmesi temel alınarak hazırlandığı, bu sözleşmede yer alan iticacı tanımının siyasi çalışmalarından dolayı devletin baskısıyla karşılaşan hetero-seksüel erkekleri kapsadığını ve bu yüzden de kadınlara uymadığı ve kadınların apolitik olarak görüldükleri belirtiliyor.

Evlenmeye zorlanan, şiddet ve ayrımcılığa uğrayan kadınlara iltica hakkı tanınması gerektiğini belirten Etik Komisyonu, 2006 yılında Yabancılar Yasası’na eklenen ‘Cinsel nedenlerden dolayı baskı’ teriminin çok az etkili olabildiğine dikkat çekiyor.

‘Doğru sorular sorulmadığı için doğru yanıtlar alınamıyor’

Raporda Göçmen Dairesi’nde görev yapan memurların cinsel şiddet, kadın ticareti, namus ve töreden kaynaklı baskı konularında yeterli bilgilerinin bulunmadığı için iltica başvurularını sağlıklı değerlendiremediklerini de yer alıyor.

Etik Komisyonu’nun yazdığı rapora katkıda bulunanlardan Anita Dorasio, Göçmen Dairesi’ndeki memurların ilticacı kadınlara doğru sorular soramadıkları için doğru yanıt alamadıklarını söylüyor.

Raporun medyaya yansımasından sonra açıklamalar yapan Uluslararası Af Örgütü ve Kızıl Haç temsilcileri, kendilerinin de pek çok kez Göçmen Dairesi’nin yeterli araştırma yapmadan karar verdiğini tesbit ettiklerini, ancak bu durumun ne derece yaygın olduğu söylemenin güç olduğunu dile getirdiler.

İsveç, 1 Ağustos 2014 günü yürürlüğe giren kadınlara yönelik şiddetin önlenmesini öngören Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’ni bu yılın Mayıs ayında imzalamıştı. Sözleşme taraf ülkelere şiddete uğrayan kadınlara iltica hakkı tanınması yükümlülüğü getirmesine rağmen Göçmen Dairesi tecavüze uğrayan kadınların iltica taleplerini reddediyor.

Kaynak: ANF

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

17 inanılmaz çalışmasıyla Rus Fotoğrafçı Anton Belovodchenko

Rus Fotoğraf Sanatçısı Anton Belovodchenko'nun kadın vücudunun anatomik yapısını konu alan...

Türkiye sinemasından en iyi 10 yerli sanat filmi

Sanat filmleri bir çok insan için sürükleyicilikten uzak, sıkıcı ve zaman...

Çare sosyalizm diyen en zengin yoldaşımız Bill Gates’e Twitter’dan yorumlar

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in çare sosyalizm açıklamasından sonra, Twitter'dan da birçok...

Tahtadan yapılmış 53 harika ötesi sanat eseri

Çok ilginç denilebilecek yeni bir listeyle karşınızdayız. Bu listede ağaçlardan yapılmış...

Tartışı-Yorum

Düşünebildiyseniz ölün!

Dünyayı gözlerle görmeyin, kaybedersiniz. Kulaklarla işitmeyin, kaybedersiniz. Burnunuzla koklamayın, kaybedersiniz. Uyku, hayatın anlamını (varsa eğer) insana gösterebilecek en kestirme yoldur. Bir rüya gibidir yaşamak, bu cümleyi tekinsiz metnime şiirsellik...

Murat Sevinç’ten Yılmaz Özdil’in “şarjör” benzetmesine dair bir yazı

Murat Sevinç'ten Yılmaz Özdil'in "kalaşnikof'a sürülen şarjör" benzetmesine göndermeli bir yazı kaleme aldı: "Kürtler mevzubahis olduğunda, gerisi teferruat ve utanç…"Sözcü yazarı Yılmaz Özdil'in HDP'ye verilecek oyları "kalaşnikof'a sürülen şarjör"e...

Bir Halkın Futbol Tarihi: Filistin

Ulvi Koçu / Tartışı-Yorum  "Ahlaka dair bildiğim ne varsa futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi." der Nobel ödüllü edebiyatçı Albert Camus. Günümüz futbol algısının dışında olan bu...