Ana SayfaHaberlerSağlıkKani Beko, Sağlık Bakanlığı’na...

Kani Beko, Sağlık Bakanlığı’na verilen 58 milyar 876 milyon lira bütçenin akıbetini sordu



hakkında Kani Beko Saglik Bakanligina verilen 58 milyar 876 milyon lira bakanlığına

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Beko verdiği önergede; bütçe görüşmeleri çerçevesinde 2020 yılı Sağlık Bakanlığı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin 58 milyar 876 milyon lira olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Ancak tüm dünyada etkili olan COVID-19 pandemisi maalesef ülkemizde de ciddi sonuçlar yaratmakta ve öngörülen bütçe rakamlarından sapmalar yaşandığı tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Sağlık emekçilerinin haklarını ödemeyi düşünmekte misiniz?”

Beko ayrıca, Nisan ayından bu yana görevde oldukları hastanelerde Haziran-Temmuz ek ödemelerini hiç alamayan, Ağustos-Eylül ayı ek ödemelerini ise eksik alabilen sağlık çalışanı ve hekimlerin sorunlarına da değinerek, sorunların hastane yönetimlerine iletmesine rağmen çözülmediğini de belirtti. Beko, Bakan Koca’nın “Sağlık çalışanları ve hekimlerin bu pandemi döneminde hakları ödenemez” sözlerini de hatırlatarak, şu soruyu sordu:

“Sağlık çalışanı ve hekimlerin ek ödeme adaletsizliği ve belirsizliğini gidermek için bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Sağlık emekçilerinin bu sorununa bir çözüm üreterek haklarını ödemeyi düşünmekte misiniz?”

Beko’nun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

  • Pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı’na ek bütçe ayrılmış mıdır? Ayrılmış ise bu rakam ne kadardır?
  • 2 Mart 2020’den itibaren Sağlık Bakanlığı bütçesinden veya varsa ek bütçeden ne kadar harcama yapılmıştır?
  • Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi sürecinde en çok hangi alanda harcama yapılmıştır?
  • Bilim Kurulu üyeleri, grip belirtilerinin Koronavirüsle karıştırılmaması için tüm vatandaşlara Eylül ayından itibaren grip aşısı olmalarını önermekte ancak, Sağlık Bakanlığı’nın yeterli sayıda grip aşısını temin edip edemeyeceğine dair soru işaretleri bulunmaktadır. Sağlık Bakanı, çok daha fazla grip aşısı temin etmek için çalışma yürüttüklerini belirtirken, tedarikçi firmalar bunun tam tersini söylemektedir. Mutlaka aşı olması gerektiği ifade edilen; 65 yaş üzeri kişiler, böbrek yetmezliği, kalp damar sistemi rahatsızlığı, şeker, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arası aspirin kullananlar ile hamilelerin toplam sayısı bilinmekte midir? Mutlaka aşı yaptırılması istenen kişi sayısı kaçtır?
  • Mutlaka aşı yaptırılması istenen vatandaşların ihtiyacını karşılamak için ne kadar aşıya ihtiyaç vardır?
  • 2020 – 2021 dönemi için planlanan grip aşısı alım miktarı nedir? Bu aşılara bugün itibarıyla ne kadar kaynak ayrılmıştır?
  • Mart 2020’de ülkemizde ilk vakanın ortaya çıkmasından itibaren pandemi süresince tanı ve tedavi süreçlerinde kullanılan PCR ve antijen-antikor testleri için yapılan toplam harcama miktarı ne kadar olmuştur? Toplam test ücretlerinin ne kadarı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmış, ne kadarı vatandaşın cebinden karşılanmıştır?
  • Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi başta olmak üzere birçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile üniversite hastanelerinde özveriyle görev yapan asistan hekimlerin pandemi hastanelerine görevlendirilmeleri sonucu uzmanlık eğitimleri aksamaktadır. Yine Nisan ayından bu yana görevde oldukları hastanelerde Haziran-Temmuz ek ödemelerini hiç alamayan, Ağustos-Eylül ayı ek ödemelerini ise eksik alabilen sağlık çalışanı ve hekimler sorunun çözülmesi yönündeki taleplerini hastane yönetimlerine iletmesine rağmen sorunları çözülememiştir. Sağlık çalışanları ve hekimlerin bu pandemi döneminde hakları ödenemez demiştiniz. Sağlık çalışanı ve hekimlerin ek ödeme adaletsizliği ve belirsizliğini gidermek için bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Sağlık emekçilerinin bu sorununa bir çözüm üreterek haklarını ödemeyi düşünmekte misiniz?



İndigo Dergisi https://www.gazeteruzgarli.com/kani-beko-saglik-bakanligina-verilen-58-milyar-876-milyon-lira-butcenin-akibetini-sordu/

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

8 Maddeyle şiddet gören kadınların yaralarını kapatan Dövme sanatçısı Flavia Carvalho ve çalışmaları

Ataerkil bir dünyada erkeğin tahakkümü altında bulunan kadın hem eşit koşullarda...

Düzenli cinsel hayatın 10 faydası

Batı ülkelerinde 16 yaşlarına kadar inen cinsellikle tanışma yaşı Türkiye’de de...

En iyi 30 Facebook sayfası

Sosyal medyanın en çok kullanılan mecralarından biri olan Facebook hayatımıza girdi...

En iyi müzik dinleme uygulamaları

Teknolojideki sürekli gelişmeyle birlikte birçok alışkanlığımız yerini başka alışkanlıklara bırakıyor. Gramofon,...

Tartışı-Yorum

İsmail Beşikçi: Ahmet Ümit’in yeni kitabı Elveda Güzel Vatanım’da İttihatçılar…

15 Haziran 1926’da, Mustafa Kemal’e karşı gerçekleşen İzmir suikast teşebbüsü, eski İttihatçılara yönelik bir politikanın yaşama geçmesini gündeme getirir. Eski ittihatçılar, izlenmekte, tutuklanmakta, kaçırılmakta, yok edilmektedir. İstanbul’da bu politika...

Kerbelâ’ya Giderken 1

Muharrem ayı içerisinde olduğumuz bu günler de Kerbelâ katliamını, ve bu katliama giden yolu konu almak istedim. Üç parçaya ayırdığım bu yazıda Ehlibeyte ve Ehlibeyt yoldaşlarına yapılan haksızlıkları kaleme...

Cebeci öğrencisine açık mektup!

Okulumuzun öznesi olan arkadaşlara ve de onu belli hallere sokmaya çabalayanlara, herkesin kendisinde bulabileceği payı hatırlatmaya dair naçizane bir çabadır bu yazı.  Klasiktir ama “zor günler” yaşıyoruz. Bir şehrin göbeğinde...