Bu yazı serimizde katılımcı sözlükler hakkında detaylı bir inceleme yapacağız.
normal sözlük ile başlıyoruz.
23 yıllık katılımcı sözlük serüveninde geriye pek de sözlük sitesi kalmadığını da belirtmeliyiz.
Tik tok ve benzeri uygulamalara gençlerin çok daha fazla rağbet gösterdiğini düşünürsek bir yandan da okuma – yazma gerektiren, insanı geliştiren bu tür katılımcı sözlük konseptli sitelerin zamana karşı durduğunu söylemek de abes olmaz.
Katılımcı sözlük olmasına karşın küfür barındırmayan bir sözlük burası.
7 Kasım 2020’de yayın hayatına başlayan normalsozluk, aradan geçen 3 yılın ardından interaktif sözlükler sıralamasında ekşi sözlük’ten sonra en çok etkileşime ve aktif üyeye sahip katılımcı sözlük sitesi olarak göze çarpıyor.
Onu bu kadar meşhur ve popüler kılan belirli başlı özellikler var.
Bu özelliklerden bazılarını aşağıda sıralayacağız.
Normal radyo adını verdikleri, içerisinde yazarların bütün sözlüğe diledikleri zaman müzik dinlettiği, diledikleri zaman belirli konular üzerinde podcast yayınları yaptığı harikulade bir radyoları var. Katılımcı sözlükler arasında pek rastlanmayan bu internet radyosunda kimi zaman ünlü simaları da görmek mümkün.
Normalsozluk’un içerisinde sözlük kütüphanesi denen, üyelerine ücretsiz bir şekilde kitap temin eden de bir proje mevcut. Bu kütüphanede yüzlerce kitap bulunuyor. İsteyen yazarlarına seçtiği kitabı kargo ücreti karşılığında göndermekteler.
Eğer öğrenciyseniz ve bunu sözlük kütüphanesi yetkililerine ulaştırır iseniz sizlerden kargo ücreti de almıyorlar.
Sözlük, üyelerine sosyalleşebileceği alanlar da yaratmış durumda.
İçerisinde yer alan,
- Bilim sanat kulubü
- Kitap kulübü
- Edebiyat kulübü
- Radyo kulübü
- Çalışma kulübü
gibi kulüpler sayesinde, insanlar ilgi alanları dahilinde kaliteli bir sosyal alana kavuşup kendine yakın hobileri bulunan kişiler ile etkileşim haline girebiliyorlar.
Katılımcı sözlük sıralamasında ilk 2 sırayı paylaşan normalsozluk, toplam 30 bin üyeye ev sahipliği yapıyor. Yazarları ile birlikte birçok yardım organizasyonu da düzenleyen sözlük, sağduyulu bir oluşum olduğunu da bizlere göstermekte.
Normalsozluk yetkilileri ile görüştüğümüzde, 1 senedir üzerinde uğraştıkları, pek yakında çıkması planlanan hem iphone hem de android cihazlarda mağazalardan ulaşılabilecek mobil uygulamalarının da geleceğini müjdesini de verdiler.
İlerleyen yazılarımızda diğer katılımcı sözlükler hakkında da inceleme yazısı yayımlamaya çalışacağız. Kamu oyunda bu aralar en popüler olan ve en çok rağbet gören sözlük olarak bilinen normalsozluk için, kayıt olmak isterseniz, yalnızca bir mahlas (takma ad) ve mail adresine ihtiyacınız var.
Kısa bir çaylaklık döneminden sonra sizler de hızlı bir şekilde yazar olup bu sözlüğün gelişimini yakından takip edebilir, serüvenlerine ortak olabilirsiniz.