KESK, 7 Ocak 2015 tarihinden itibaren emekli aylığı bağlananların hiçbir başvuruya gerek olmaksızın hizmet sürelerinin tamamı için emekli ikramiyesi almaya hak kazandığını duyurarak, hükümetten gerekli yasal düzenlemeler için talepte bulundu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), hükümetten 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekliye ayrılan kamu emekçilerine dava açmaya gerek kalmaksızın 30 fiili hizmet yılından fazla süreleri için de emekli ikramiyesi verilmesi hakkında düzenleme yapmasını istedi.
ANAYASA’YA AYKIRI BULUNMUŞTU
KESK‘e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) üyesi iken emekli olan bir kamu emekçisinin açtığı dava sonucunda Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 89. maddesinin 4. fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “… verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler (dikkate alınmaz)” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurulmuş ve bu başvuru sonucunda ilgili yasa kuralı Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmişti.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
HİZMET SÜRELERİNİN TAMAMI İÇİN İKRAMİYE HAKKI
Kararın yürürlüğe girmesi ile birlikte, 7 Ocak 2015 tarihinden itibaren emekli aylığı bağlananlar hiçbir başvuruya gerek olmaksızın hizmet sürelerinin tamamı için emekli ikramiyesi almaya hak kazandı.
Anayasa Mahkemesi kararları geriye dönük uygulanmadığından 30 yıl sınırı kalkmasına rağmen, 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekliye ayrılanlara 30 fiili hizmet yılından fazla süreleri için emekli ikramiyesi verilemeyecek. Bu durumda olanlar ya idari yargıya başvurarak 30 yılı aşan hizmetleri için ikramiye ödenmesini talep edecek ya da hükümet bir yasal düzenleme yaparak yeni mağduriyetlere yol açmadan sorunu çözecek.
KESK, Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bir yazı yazarak, gerekli idari ve yasal düzenleme yapılmasını talep etti.
Kaynak: ANF