Ana SayfaHaberlerEkonomiKıbrıs İktisat Bankası: ‘En...

Kıbrıs İktisat Bankası: ‘En iyi 10 numaralar; Alex, Hagi, Sneijder, Okocha, ve Sterlin/TL’

Dağlık Karabağ’da Azeri ordusu ile Ermeni milisler arasında yoğun çatışmalar yaşandığı bildirildi. Türkiye Azerbaycan’a “tam destek” açıklarken, Ermenistan sıkıyönetim ilan ederek seferberlik çağrısı yaptı.

Azerbaycan toprakları içinde bulunan tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ordusu ile Ermenistan’ın desteklediği Ermeni milisler arasında sabahın erken saatlerinden bu yana yoğun çatışmalar yaşandığı bildirildi. Taraflar, bölgede tansiyonun yükselmesinden birbirlerini sorumlu tuttu ve karşılıklı suçlamalarda bulundu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Ermenistan’ın bölgedeki askeri faaliyetlerini durdurmak ve halkın güvenliğini korumak için Azerbaycan ordusunun karşı taarruza geçtiği” belirtildi. Açıklamaya göre, Ermenistan ordusu saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı.Ermenistan sıkıyönetim ilan etti

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada ilk ateş açan tarafın Azerbaycan olduğunu belirterek, “Devletimizin ve ordumuzun arkasında sıkı bir biçimde duralım ve kazanalım. Yaşasın şanlı Ermeni ordusu” ifadelerini kullandı. Vatandaşlara “kutsal vatanın savunulmasına hazır olunması” mesajı veren Başbakan, hükümetin “sıkıyönetim” ilan ettiğini ve “seferberlik çağrısı” yapma kararı aldığını duyurdu.

Ermeni milisler şu ana dek Azeri ordusuna yoğun kayıplar yaşattıklarını öne sürerken; Ermenistan Savunma Bakanlığı da Azerbaycan ordusuna ait iki helikopter ile üç insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu. Bakanlık açıklamasında, “Azerbaycan’ın, nüfusun çoğunluğunu Ermenilerin oluşturduğu Dağlık Karabağ’ı sabahın erken saatlerinden itibaren bombaladığı ve bu esnada çok sayıda sivil hedefin ateş altına alındığı” iddia edildi.

Tarafların yaptığı açıklamalara göre, çatışmalarda siviller de hayatını kaybetti. Ancak ölü sayısı konusunda henüz bir bilgi verilmedi. Komşu ülke Rusya tarafları “derhal ateşkes ilan etmeye” çağırdı.

Türkiye’den destek açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Erdoğan, “Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşim İlham Aliyev’e ifade ettiğim gibi, Türkiye “tek millet, iki devlet” anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşleriyle dayanışmasını güçlendirerek sürdürecektir” dedi.

Dağlık Karabağ Sorunu'nun Çözümü ve Tirol Modeli – ANKASAM | Ankara Kriz ve  Siyaset Araştırmaları Merkezi

Tartışmalı statü

Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki egemenlik hakları konusunda yaklaşık 30 yıldır yer yer çatışmalara varan sert görüş ayrılıkları yaşanıyor. Nüfusun çoğunluğunu Ermenilerin oluşturduğu bölge, dönemin Sovyetler Birliği devleti tarafından Azerbaycan’a verilmiş ancak Ermenistan yanlısı milisler 1990’lı yılların başında, yaklaşık 30 bin kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların ardından bölgede kontrolü ele geçirmişti.

Ermeni milisler her ne kadar 1991 yılında, Dağlık Karabağ’ın özgürlüğünü ilan etmiş olsa da uluslararası toplum bugüne dek bunu kabul etmiş değil. Azerbaycan ise bölgeyi gerekirse askeri güç kullanarak tamamen kendi kontrolü altına almayı hedefliyor.

 


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

2014 Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması’ndan derlediğimiz 18 fotoğraf

Presshaber.com -  2014 Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması'nın ödüllü fotoğraflarını sizin için...

Türkiye’nin ilk kadın stüdyo fotoğrafçısı Maryam Şahinyan

Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi fotoğrafçılık sanatında da kadının adına pek...

Arkeolojik kazıda buldukları 800 yıllık tohumu ektiler ve sonuç

Arkeolojik kazılarda ne bulunmadı ki bugüne kadar? Tarak, ayna, çanak, çömlek,...

13 madde ile turist ile gezgin arasındaki fark

İnsanların tatil veya bir ülkeyi ziyaret etme algısı farklıdır. Kimisi gezgindir,...

Tartışı-Yorum

Ümit Kıvanç, ‘Burası sizin vatanınız değil’ denirken Türkler nerede?

Ümit Kıvanç Radikal'de yer alan bugünkü yazısında 'Devletin doğuda yaptığı, kamu düzeni sağlamak değil. Bir sindirme harekâtı, teslim alma operasyonu. 7 Haziran öncesinden beri nereden nereye gelindiğini idrak edebilmeliyiz'...

Ümit Kıvanç yazdı “Savaştan buraya insanlık macerası”

Ümit Kıvanç Radikal'in bugünkü köşesinde "Savaştan buraya insanlık macerası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Ümit Kıvanç'ın bugünkü yazısı: Belki de bir kısmı eşimiz dostumuz ahbabımız arkadaşımız olan yeni milletvekilleri hepimiz adına...

Rütbelerin Er’leri

Rıza Yalçın Koçak ‘Türk halkı sessiz kalarak onayladığı bu savaşın mağduru olmaya mahkumdur.’ (TAK-Haziran 2016) Erleri çekin rütbeliler gelsin! Erleri çekmeyecek rütbeliler ordusu. Ere göre tanımlı omuzlardaki apoletler. Kaç erin başı olduğunu bildiriyor...