Birbirinden farklı rengârenk kuklalar İstanbul’da buluşuyor. Kuklaseverlerin merakla beklediği 17. Kukla Festivali başladı. Festivalde geleneksel gösterilere ve değişik disiplinlerle işbirliği yapan kukla formlarına yer veriliyor.
Bu yıl 15 ülkeden 30 gösteri festivalde perdelerini 70 kez İstanbul seyircisi için açacak. Karagöz kukla oyunlarıyla tanınan Cengiz Özek festivalin sanat yönetmenliğini üstleniyor. Özek, “Polonya- Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yılı olması nedeniyle Polonya’dan iki tiyatro konuğumuz olacak. Festivaldeki gösterileri birbirinden ayırt etmek pek mümkün değil, hepsi birbirinden farklı teknik ve özelliklerde”diyor.
Rusya’nın “Çirkin Ördek Yavrusu”, Hollanda’nın “Antigone”, Polonya’nın “Tarçın Dükkânları”, Belarus’un “At” adlı gösterilerden etkilendiğini söyleyen Özek bu yıl festivalde yeniliklerin olduğunu belirtiyor. “Tacettin Diker, UNESCO tarafından Karagöz sanatına yaptığı katkılarından dolayı ‘yaşayan insan hazinesi’ olarak kabul edilmişti. Klasik Karagöz sanatının son temsilcilerinden olan bu ustayı birkaç ay evvel 82 yaşında kaybettik. Bu yıl kendisini anıyoruz. Ayrıca bu yıl dünya prömiyerini festivalde gerçekleştirecek olan, İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ve Polonya’dan ‘Puppet and Actor Theatre Kubus’ ortak projesi, Bruno Schulz’un hikâyelerinden hareketle hazırlanan ‘Tarçın Dükkânları’ Polonya ile Türkiye arasındaki 600 yıllık dostluk şerefine altı kez ücretsiz olarak seyircisiyle buluşacak.”