Ana SayfaHaberlerKültür SanatMEHMET PESEN “BİR ÖMRÜN...

MEHMET PESEN “BİR ÖMRÜN ÖZETİ” SERGİSİ AÇILDI

Google Haberler'de takip et!

Çağdaş minyatürün ustası Ressam Mehmet Pesen’in “Bir Ömrün Özeti” isimli retrospektif resim sergisi, Next Level AVM’de yer alan Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde sanatseverleri ağırlamaya başladı.

JLL Türkiye tarafından yönetilen, Başkentin seçkin alışveriş merkezlerinden Next Level AVM, Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde değerli sanatçıların eserlerini sergilemeye devam ediyor.

Türk resim tarihinde önemli bir yere sahip Mehmet Pesen’in “ Bir Ömrün Özeti” isimli sergisi kapılarını açarak sanatseverlerle buluşmaya başladı.

2012 yılında yaşamı son bulan Mehmet Pesen’in yapıtları, küçük çaplı bir retrospektif niteliği taşıyor. Pesen, ilk yıllarındaki çalışmalarında yerel sanatlardan esinlenerek, folklorik konuları, insan ve hayvan figürlerini nakış üslûbu içinde resmetti. Bu dönemin konularını davulcular, bağlama çalanlar, kümes, kafes kuşları oluşturdu. Leke’nin ağırlık kazandığı bu çalışmalarda Pesen, geleneksel sanatların geometrik süsleme biçimi olan nakışı, resim sanatının plastik yumuşaklığı ve duygusallığı ile kaynaştırarak yepyeni bir üslubun kapısını araladı.

Bir sonraki dönemin yapıtlarında leke’nin yanı sıra ışık da ağırlık kazandı. Konu olarak, Anadolu’nun toplu yaşamında önemli bir çalışma biçimi olan imece, bu yaşamın önemli bir parçası olan kağnılar, halay, karşılama, horon gibi danslar ve toprak altı evleri Pesen’in kompozisyonlarında yer aldı.

hakkında BIR OMRUN OZETI 2 MEHMET PESEN

Sonraki döneminde Pesen, doğu minyatürlerinde karar kıldı. Yıllar önce nakış yorumlarında yaptığı sentezi bu kez minyatür’de yaptı. Batı resim sanatının perspektif anlayışını minyatürün derinliksiz yüzeysel dağılım tekniğiyle kaynaştırarak tamamen kendisine özgü bir üslûp yarattı.

Bu üslûp ile ağırlıklı olarak Mehmet Pesen adıyla özdeşleşen köy düğünü kompozisyonlarını üretirken, bir yandan da Türkiye’nin pek çok bölgesini, en çok da doğup büyüdüğü İstanbul’u konu edinen yapıtlar ortaya koydu. Üç başyapıtı olan “Kurtuluş Savaşı Destanı”, “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ve “Yunus Emre” tablolarının yapımının yanı sıra UNICEF posta kartlarına basılmak üzere yapıtı seçilen ilk Türk ressam olması ve hemen ardından Strasbourg Akademisi’nin düzenlediği barış konulu uluslararası kartpostal yaratımları yarışmasında birincilik ödülünü alması bu yıllara rastlıyor.

Pesen, yaşamının son yıllarında bir yandan folklorik konulu yapıtlar üretmeyi sürdürürken, bir yandan da sanat yaşamının ilk dönemlerine doğru bir yolculuğa çıkarak yeniden ağırlıklı olarak kümes hayvanlarını bu kez daha farklı bir nakışsallık içerisinde resmetti. Sergi, 31 Ocak 2022 tarihine kadar görülebilecek.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

44 Madde ile Deniz Gezmiş kimdir, neyin nesidir!

Bir dönem, orkestra şefi gibi idare ettiği kitleleri peşinden sürükledi. Henüz...

Flora Borsi’den 6 fotoğrafla hayvanlarla göz göze gelmek

Macar fotoğrafçı Flora Borsi, hayvanların insanlarla ne kadar benzer olduklarını ortaya...

En iyi 12 film müziği!

Sinema sadece görüntünün rol aldığı bir bir sanat değildir. Görüntüyü tamamlayan,...

6 meyvenin ‘insan eli’ değmeden önceki ‘yabani’ hali

İnsanlık doğaya karşı verdiği "savaşta" görece üstünlük elde ettiğinden beri doğanın...

Tartışı-Yorum

Bir Halkın Futbol Tarihi: Filistin

Ulvi Koçu / Tartışı-Yorum   "Ahlaka dair bildiğim ne varsa futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi." der Nobel ödüllü edebiyatçı Albert Camus. Günümüz futbol algısının dışında olan bu...

Fikirsiz fikir sahipleri

Mehmet Uzun* - Tartışı-Yorum “Ustalık” dönemiyle kendini belli eden otokratik yönetimin neşter vurduğu sahalardan biride hiç şüpehiz akademi olmuştur. Ülkemiz üniversitelerinde öteden beri endişe verici düzeyde olan bilimsel kaygı yerini...

Ümit Kıvanç yazdı “Savaştan buraya insanlık macerası”

Ümit Kıvanç Radikal'in bugünkü köşesinde "Savaştan buraya insanlık macerası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Ümit Kıvanç'ın bugünkü yazısı: Belki de bir kısmı eşimiz dostumuz ahbabımız arkadaşımız olan yeni milletvekilleri hepimiz adına...