Ana SayfaKültür SanatMEHMET PESEN “BİR ÖMRÜN...

MEHMET PESEN “BİR ÖMRÜN ÖZETİ” SERGİSİ AÇILDI

Çağdaş minyatürün ustası Ressam Mehmet Pesen’in “Bir Ömrün Özeti” isimli retrospektif resim sergisi, Next Level AVM’de yer alan Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde sanatseverleri ağırlamaya başladı.

JLL Türkiye tarafından yönetilen, Başkentin seçkin alışveriş merkezlerinden Next Level AVM, Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde değerli sanatçıların eserlerini sergilemeye devam ediyor.

Türk resim tarihinde önemli bir yere sahip Mehmet Pesen’in “ Bir Ömrün Özeti” isimli sergisi kapılarını açarak sanatseverlerle buluşmaya başladı.

2012 yılında yaşamı son bulan Mehmet Pesen’in yapıtları, küçük çaplı bir retrospektif niteliği taşıyor. Pesen, ilk yıllarındaki çalışmalarında yerel sanatlardan esinlenerek, folklorik konuları, insan ve hayvan figürlerini nakış üslûbu içinde resmetti. Bu dönemin konularını davulcular, bağlama çalanlar, kümes, kafes kuşları oluşturdu. Leke’nin ağırlık kazandığı bu çalışmalarda Pesen, geleneksel sanatların geometrik süsleme biçimi olan nakışı, resim sanatının plastik yumuşaklığı ve duygusallığı ile kaynaştırarak yepyeni bir üslubun kapısını araladı.

Bir sonraki dönemin yapıtlarında leke’nin yanı sıra ışık da ağırlık kazandı. Konu olarak, Anadolu’nun toplu yaşamında önemli bir çalışma biçimi olan imece, bu yaşamın önemli bir parçası olan kağnılar, halay, karşılama, horon gibi danslar ve toprak altı evleri Pesen’in kompozisyonlarında yer aldı.

hakkında BIR OMRUN OZETI 2 MEHMET PESEN

Sonraki döneminde Pesen, doğu minyatürlerinde karar kıldı. Yıllar önce nakış yorumlarında yaptığı sentezi bu kez minyatür’de yaptı. Batı resim sanatının perspektif anlayışını minyatürün derinliksiz yüzeysel dağılım tekniğiyle kaynaştırarak tamamen kendisine özgü bir üslûp yarattı.

Bu üslûp ile ağırlıklı olarak Mehmet Pesen adıyla özdeşleşen köy düğünü kompozisyonlarını üretirken, bir yandan da Türkiye’nin pek çok bölgesini, en çok da doğup büyüdüğü İstanbul’u konu edinen yapıtlar ortaya koydu. Üç başyapıtı olan “Kurtuluş Savaşı Destanı”, “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ve “Yunus Emre” tablolarının yapımının yanı sıra UNICEF posta kartlarına basılmak üzere yapıtı seçilen ilk Türk ressam olması ve hemen ardından Strasbourg Akademisi’nin düzenlediği barış konulu uluslararası kartpostal yaratımları yarışmasında birincilik ödülünü alması bu yıllara rastlıyor.

Pesen, yaşamının son yıllarında bir yandan folklorik konulu yapıtlar üretmeyi sürdürürken, bir yandan da sanat yaşamının ilk dönemlerine doğru bir yolculuğa çıkarak yeniden ağırlıklı olarak kümes hayvanlarını bu kez daha farklı bir nakışsallık içerisinde resmetti. Sergi, 31 Ocak 2022 tarihine kadar görülebilecek.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

“Ankara’da gezecek yer yok diyenlere!” 10 müthiş mekan

Ankara'da gezecek yer yok, konuk geldi nereye götüreceğim ya da...

Nisan’da vizyona girecek ve Sinemaya gitmeden bakmanız gereken 38 film ve fragmanları

Nisan'da vizyona girecek filmleri listelediğimiz derlememizle merhaba. Birçok filmin vizyona gireceği...

Kamp yapacaklara altın değerinde 5 ipucu

Şehir hayatının yoğun trafiği ve yaz mevsiminin gelmesiyle beraber artan seyahat özlemini...

Bilim dünyasına iz bırakan 5 kadın!

İş hayatında cinsiyet eşitliği en çok tartışılan konulardan biri. Tüm dünyada...

Tartışı-Yorum

Oruç nedir?

Oruç, insanın bedenini kontrol etmek, disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek için yaptığı bir ibadettir. Oruç ibadeti belirli zamanlarda yeme, içme, cinsellikve eğlenmekten mahrum bırakma gibi; istekleri/duyguları  terk ederek, zihinsel/ruhsal yapıya...

Üşüyor bir coğrafyanın yüreği

'Eylül Mayıs'a dönüşecek...' Geo Milev   Üşüyor bir şehrin yüreği,  geceler buzdan karanlık. Yan yana dizilmiş çadırlar kanıyor. Üşüyor yeryüzü ve şehrin sokaklarında geziyor soğuk. Bir çocuk gözlerinde acının izlerini taşıyor. Bir...

Lale Devri ne zaman bitecek?

Ghislaine de Busbecq Kanuni Sultan Süleyman’ın armağanı olan ilk lale soğanlarını Avrupa’ya tanıttığında belli ki tarihin ilk büyük spekülasyon balonuna neden olacağını tahmin edememişti. Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya 1600’de LALE 2015’te...