Mısır’da Suriye’deki muhaliflerin katıldığı toplantıya katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslüm, toplantıya ilişkin rojnwews.net’ten Mustafa Delen’in sorularını yanıtladı. Müslüm, Suriye sorununun Arap sorunu olduğunun altını çizdi.
Suriye muhalefeti, Mısır’ın başkenti Kahire’de biraraya geldi. Suriye krizinin çözümüne ilişkin ileri sürülen yol ve yöntemler konusunda, iki gün boyunca tartışmalar yürütüldü. Bu toplantıya katılanlar arasında PYD Eş Başkanı Salih Müslim de bulunuyordu. Bu toplantı 22 ile 23 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti.
Toplantısının amacı
Kahire toplantısının amacı, kuşkusuz Suriye muhalefetinin birliğini sağlamaktı. Bilindiği gibi Cenevre II’den sonra görüşmeler, yani siyasi çözüm arayışı, çabası durmuştu. Takip ettiğiniz gibi iki ayrı yerde çözüm toplantıları gerçekleşiyor; Kahire ve Moskova.
Suriye sorunu Arapların sorunudur.
![Mısır'da Suriye'nin geleceği konuşuldu! Mısır'da Suriye'deki muhaliflerin katıldığı toplantıya katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslüm, toplantıya ilişkin rojnwews.net'ten Mustafa Delen'in sorularını yanıtladı. Müslüm, Suriye sorununun Arap sorunu olduğunun altını çizdi. afrin haberleri Salih Müslüm](https://www.presshaber.com/wp-content/uploads/2015/01/7469.jpg)
Kahire toplantısıyla Arapların Suriye konusunda rol almasını istiyorlar. Çünkü Suriye sorunu biraz da Arapların sorunudur. Bilindiği gibi Mısır da Arapların merkezidir. Arapların en büyük ülkesidir. Arap dünyasının siyaseti; Arabizm orada yürütülüyor. Arap Birliği de orada. Bu yüzden Kahire seçildi. Öte yandan Mısır ile radikal İslami güçler, yani cihatçılar arasında bir savaş vardır. Ki bu radikal güçlerin çoğu da Türkiye ve çevre ülkelerde barınıyor. Amaç, muhalefeti bu radikal İslami güçlerden uzaklaştırmaktır. Sorunu hem Arapların kontrolünde tutmak ve hem de muhalefeti bu radikal güçlerden uzaklaştırmak istiyorlar. Genel anlamıyla toplantının amacı bu çerçevedeydi.
Toplantıya kimler katıldı?
Toplantıya katılanlar içerideki muhalif gruplardı. Biliniyor, çok kesim var. Bunlardan birisi bizim de içinde yer aldığımız Tensik Heyeti’ydi. Suriye ulusal koalisyonundan katılanlar vardı. Bunların çoğu Türkiye’den gelmişti. Tabii ki başka küçük gruplar da hazır bulundu.
İsim düzeyinde örnek verebilir misiniz?
Örneğin Ahmed Carba katılmıştı. Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Halid Hoca da katılmak istemişti ancak Mısır devleti vize vermedi. Yoksa yardımcısı katılacaktı. Gerçek anlamda Suriye’de demokrasi isteyen, çözümü içeride arayanlar katılmıştı.
Bu toplantıda ne gibi kararlar alındı?
Öncelikle toplantının sonuçlarını içeren ortak bir açıklamanın yapılması kararı çıktı. Bu açıklamada on madde sıralandı. Bunlar, genel olarak Suriye’nin geleceğine ilişkin hususlardı. “Rejim ile diyalog nasıl olacak? Hatta diyalog olsun mu, olmasın mı?” türünden konular netleştirildi. Bu noktada koşullar belirlendi. Toplantının kararlarından birisi de bir komitenin kurulmasıydı. Bu komitenin görevi Suriye krizi için bir kongre veya konferans düzenlemektir.
Kahire toplantısının Moskova zirvesiyle bir ilişkisi var mı?
Doğrudan yoktur. Ancak şöyle bir desteği olabilir. Kahire toplantısında alınan kararlar, aslında muhalefete yol ve yöntem gösteriyor. Bu yönüyle bir ilişkiden söz edilebilir. Dolayısıyla iki ayrı süreçtir, ancak amaç ortaktır. Şu da bir gerçektir ki, kimi çevreler, Kahire’de gerçekleşenleri, Moskova’da engellemek istedi. Bu tür çabalar da oldu. Ancak sonuç alamadılar.
Rojnews