Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ‘Taş çatlasa yüzde 8 olur’ dediği enflasyon, Nisan’da yıllık enflasyon yüzde 7.91’e ulaştı. Aylık artış, yüzde 1.63 ile beklentileri aştı. Enflasyon gıdada yüzde 14.36 ile cepleri zorladı.
Enflasyon Nisan’da 2015 yılının zirvesine ulaştı. Tüketici enflasyonu Nisan ayında yüzde 1.63 ile beklentileri aştı. Merkez Bankası Nisan ayı beklenti anketinde tüketici enflasyonunun Nisan’da yüzde 0.85 olacağı öngörülmüştü. cnbc-e’nin anketine göre ise yüzde 1.29 fiyat artışı bekleniyordu.
Böylece yıllık enflasyon yüzde 7.91’e kadar çıkarak 2015’in en yüksek düzeyine ulaştı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, perşembe günü düzenlediği II. Enf-lasyon Raporu toplantısında Nisan ayında yıllık enflasyon için “Taş çatlasa yüzde 8 olur’’ ifadesini kullanmıştı.
EN ÇOK GİYİM ZAMLANDI
Nisan’da aylık en yüksek fiyat artışı yüzde 12.30 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Bir ayda giyim ve ayakkabı grubunda görülen bu yüksek artışın yazlık ürünlerin piyasaya girmesinden kaynaklandığı belirtildi. Ana harcama grupları itibarıyla baktığımızda Nisan ayında gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatı yüzde 1.63 artış kaydetti. Aylık düşüş gösteren tek grup ise yüzde 0.28 ile haberleşme oldu.
MUTFAKTA YANGIN SÜRDÜ
Yıllık en yüksek enflasyon daha önceki aylarda olduğu gibi yine mutfakta gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatı yıllık bazda yüzde 14.36 oranında zamlandı. Mart ayında bu artış yüzde 14.12, Şubat’ta yüzde 13.70 ve Ocak’ta yüzde 10.97 olmuştu. Diğer ana harcama gruplarına baktığımızda konut yüzde 8.21, eğitim yüzde 7.88 oldu.
Nisan 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 57 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 296 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 73 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Buna göre piyasadaki ürünlerin yüzde 70’i zamlandı.
Nisan ayında çekirdek enflasyon olarak adlandırılan, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ve tütün hariç tutularak hesaplanan özel kapsamlı endeks verisi yüzde 2.03 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon böylece yılbaşından bu yana manşet enflasyonu da geçerek Erdem Başçı’nın “çekirdek enflasyon göstergelerinde belirgin bir iyileşme’’ görüldüğü şeklindeki olumlu tespitini Nisan’da sekteye uğrattı. Yılın II. Enflasyon Raporu’nda Başçı, “yakın zamanda gözlenen döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon görünümünü olumsuz etkileyebileceğini’’ kaydetmişti. Nisan’daki yüksek artışa karşın yıllık bazda Mart ayında yüzde 7.10 olan çekirdek enflasyon yüzde 7’ye geriledi.