Ana SayfaYaşamÖğrenciler yaz tatiline girdi:...

Öğrenciler yaz tatiline girdi: Tatili dolu dolu geçirin

Yaklaşık 18 milyon öğrenci, dün karnelerini alarak yaz tatiline girdi. Karne günü bazı çocuklar mutlu olurken bazıları ise düşük notları yüzünden karne stresi yaşıyor. Karne almak çocuk için büyük bir soruna dönüşebildiği gibi, birçok çocuk da ebeveynleriyle düşük notlu bir karneyi paylaşmaktan korkuyor.

Uzman Klinik Psikolog Seda Kurt ebeveynlerin, çocuklarıyla nasıl bir dille iletişim kurması gerektiğini aktardı.

Çocuğunuza zaman tanıyın

“Yansıtma dilini kullanarak çocuğunuzun açılmasını sağlayabilirsiniz” diyen Kurt, yansıtma dilini şu sözlerle açıkladı:

“Çocuğa duygusunun ve davranışının veya sözlerinin ona somut olarak yansıtıldığı veya aynalandığı dil olarak tanımlanıyor. Bu dili her zaman herhangi bir sorunla karşılaştığınızda da kullanabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz size üzgün bir ifadeyle ‘Karne notlarım çok düşük’ dedi. Siz de yansıtma dilini kullanarak ‘Karne notlarının düşük olması seni üzüyor’ diyerek herhangi bir yorum ya da telafi çabasına girmeden sessizce çocuğunuzun kendini ifade etmesine izin verebilirsiniz.”

Kurt, çocuğa zaman tanınmasının altınız çizerek, “Çocuğunuza hangi notları alırsa alsın yanında olduğunuzu ve onunla gurur duymaya devam ettiğinizi söylemeli ve göstermelisiniz” ifadelerinde bulundu.

Notların hayatın merkezine konulmamasını gerektiğini vurgulayan Kurt, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Çocuğunuz yanında sizin varlığınızı hissettiğinde sorunla baş etmesi kolaylaşacak. Bu notların, hayatın merkezinde ve geri dönüşsüz bir sorun olduğunu hissettirmeyin. Eğer bu durumu sadece çözülmesi gereken bir s orun olarak görür ve hayatın sadece bir parçası olarak değerlendirirseniz, çocuğunuzun da sorunu çözmekle ilgili adım atabilmesi kolaylaşır.”

Yaz tatilinin başlaması öğrencileri ve velileri, ‘yaz tatilini nasıl değerlendirmeli’ düşüncesine sevk etti.

Doğayla iç içe olun

Eğitimci Dr. Öğr. Üyesi Aylin Sözer Çapan, karne alan öğrencilerin tatili ağırlıklı olarak doğayla iç içe, açık alanlarda gerçekleştirilen aktivitelerle değerlendirmesinin çok daha faydalı olacağını dile getirdi.

“İdeal yaz tatili çocuğun ailesiyle birlikte zaman geçirme fırsatı bulduğu, kışın yapamadığı faaliyetlerin yer aldığı bir tatildir. Aksi takdirde tatilde bilgisayar ya da tablet kullanma özgürlüğüne sahip olup anne-babasıyla vakit geçiremeyen çocukların da tatilden zevk almadıkları görülüyor. Asıl olan tatil, bütün aile bir arada oyun ve doğa temelli, özgür fikirlerin uçuştuğu ve huzurun hâkim olduğu bir ortamı paylaşmaktır.”

73 tatil tavsiyesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), velilere çocuklarıyla beraber yaz tatilini dolu dolu geçirmeleri için 73 maddeden oluşan liste hazırladı. Listede yer alanlardan bazıları şunlar:

  • Bir çiçek dikin ve büyütün.
  • Doğa yürüyüşü yapın
  • Üç ağaç türü öğrenin.
  • Sokak hayvanlarını besleyin.
  • Salıncak kurun.
  • Uçurtma uçurun.
  • Kitap okuyun.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

16 fotoğrafla sosyal medyayı çalkalayan ağaçkakan gelincik hikayesi

Amatör fotoğrafçı Martin Le-May'in çektiği ve sosyal medyanın dünya gündemini meşgul...

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük Nasıl Geçer?

Kuru öksürüğe sigara, alerjik maddeler, mide asitleri ve soğuk algınlığı...

En iyi 18 felsefi film!

Sinematopya'nın derlediği en iyi 18 felsefi filmi sizlere sunmak istedik.   1. Rope...

4 partinin listesiyle Türkiye siyasetinde kadın erkek eşitliği

Milletvekili aday listeleri açıklanırken, kadın adaylarının siyasette katılımı da belli oldu. Cumhuriyet tarihinden beri siyasette karışılığı olmayan ve siyasetin dışına itilen kadın, bu seçimde de eşit bir şekilde temsil imkanı bulmasa da sayı her seçimde bir adım daha öne gidiyor.

Tartışı-Yorum

Ölümü öldürmek, sonsuz bir umudun baharıdır…

“Evîn Biharek e…”* - Arjen Arî Bir acılar sarmalıdır sancı, zamanın derinliklerinde gezinen ve hayatın kıyılarına vurur hafızalarının unutulmayacak sesleri. “Lal bû zimanê xwezayê, Girî herikî, jan bû banî” (“Dilsizdi...

Oruç nedir?

Oruç, insanın bedenini kontrol etmek, disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek için yaptığı bir ibadettir. Oruç ibadeti belirli zamanlarda yeme, içme, cinsellikve eğlenmekten mahrum bırakma gibi; istekleri/duyguları  terk ederek, zihinsel/ruhsal yapıya...

“Nasıl Olacak?” 25 Kasım’da sahneleniyor!

İki genç yönetmen, Ümit Anaç ve Berke Yüksel'in genç bir kadroyla hayat verdiği Tiyatro 8 ANKARA, sekizinci yaşına giriyor. Yeni sezona çok farklı tarzda kurgulanmış bir oyunla başlayan ekip,...