Ana SayfaHaberlerSağlıkOrganik beslenme için yeterli...

Organik beslenme için yeterli bilgiye sahip miyiz?

Google Haberler'de takip et!

Araştırma şirketi Twentify’ın Humm Organic markası için gerçekleştirdiği araştırma, toplumun organik ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla ilgili son derece ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre; toplumun büyük çoğunluğu Bir gıdayı organik olarak nitelendirebilmek için hangi kriterlere sahip olması gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Kişiyi organik beslenmeyle tanıştıran en önemli faktör “çocuk” olurken; kadınların çoğu hamilelikle birlikte organik beslenmeye başlıyor. Organik atıştırmalıkları artık sadece çocuklar değil yetişkinler de çay kahve yanında sıklıkla tüketiyor ve organik beslendiği için kendini iyi hissediyor.

Türkiye’nin en geniş ürün gamına sahip yüzde 100 organik atıştırmalık markası Humm Organic’in Twentify’a yaptırdığı araştırma, Türk toplumunun organik beslenmeye bakışını belirleyen temel dinamikler konusunda son derece ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

“Toplum organik beslenmeyi meyve sebze tüketmek sanıyor”

Araştırmada ilk önce Türk halkının organik beslenmeden ne anladığı soruldu. Cevapların yüzde 32’si organik beslenmenin, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen gıdaların tüketimi olduğu. İkinci sırada yüzde 26 ile doğal, üçüncü sırada yüzde 18 ile temiz üretilen, üçüncü sırada yüzde 13 ile organik sertifikalı gıdaların tüketimi cevapları geliyor. Diğer cevaplar ise organik beslenmenin meyve sebze, kuru yemiş ve zararsız her türlü gıdanın tüketimi olduğu şeklinde. Bu da toplumun yarıdan fazlasının Bir gıdayı organik olarak nitelendirebilmek için hangi kriterlere sahip olması gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını gösteriyor. Bu da markaların bunu topluma öğretme konusunda aynı zamanda bir sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini gösteriyor.

“Çocuğum için organik beslenmeye başladım”

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 22’si çocuğu olduğunda ilk kez organik gıda tüketimine başlıyor. Hamileyken başlayanların oranı ise yüzde 9. Kilo problemiyle organik beslenmeye yönelenler yüzde 8, sağlık problemi olduğunu öğrendikten sonra besinlerin organik olmasına dikkat edenler ise yüzde 5 oranında. Eşinin kilo ya da sağlık problemi sebebiyle organik beslenmeyle tanışanların oranı ise sadece yüzde 1.

“Organik besleniyorum çünkü “temiz içerikli”

Araştırmada organik beslenen kişilere nedeni sorulduğunda ise en büyük sebep, yüzde 50’den yüksek bir oranla güvenilir olması ve katkı maddesi içermemesi gösteriliyor. Bu da organik beslenenlerin bilinç düzeyine ışık tutuyor. Organik beslendiğini belirten katılımcıların çoğu, katkı maddesi ve koruyucu içermeyen tanımlamalarını sıklıkla kullanırken; “sağlıklı kalori”, “temiz içerik”, “temiz üretim” ve “güvenilir ve masum beslenme” gibi kavramları da telaffuz ediyorlar. Ve bu kişilerin çoğu etiket okuduğunu, etiket üzerinde bilmediği kavramları araştırdığını ya da çocuğundan önce kendisinin tattığını da belirtiyor.

“Organik beslendiğimde kendimi iyi ve zinde hissediyorum”

Sağlıksız abur cuburlar yerine organik atıştırmalık tüketenler; kendilerini zinde hissettiklerini, sindirim sistemlerine iyi geldiğini, vitamin eksikliğini gidermede yardımcı olduğunu belirtiyor. Yüzde 45 gibi büyük bir çoğunluksa organik ürünlerin tatlarını daha çok sevdiğini belirtiyor. Diyet ve spor yapanların organik atıştırmalık tercih etme oranı ise yüzde 20’nin üzerinde.  Sebep ne olursa olsun organik beslenenlerin neredeyse tamamı bunun için kendini iyi hissettiğini söylüyor.

“Yetişkinlerde organik atıştırmalık için ideal zaman öğle vakti, çay kahve yanı”

Araştırmaya göre organik atıştırmalık tüketiminde özellikle yetişkinler, çoğunlukla (yüzde 75) öğle saatlerini tercih ediyor. Çay yanında iyi gider (yüzde 39) diyenler, kahve yanında iyi gider (yüzde 37) diyenlerden 2 puan yukarıda. Öğle yemeğini sağlıklı organik atıştırmalıklarla geçirenler (yüzde 10) azınlıktayken; akşamüzeri yemekten sonra yine çay ve kahve yanında tüketenlerin oranı ise yüzde 14.

“Humm Organic neden sevildi?”

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Humm Organic Genel Müdürü Şirin Işık, organik atıştırmalık pazarının son yıllarda çok hızlı büyüdüğünü ancak tüketicinin zihnindeki organik algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Işık; “Organik denilince akla meyve sebze tüketimin geliyor olması henüz yapılması gereken daha çok şey olduğunu gösteriyor. Diğer yandan organik beslenme konusunda son derece bilinçli olan ve giderek büyüyen bir kitle var. Organik beslenmeye dair farkındalığı artıran en önemli faktör, annelik. Anneler çocuklarının sağlığı için son derece duyarlı ve öğrenmeye açık. Humm Organic’in son 3 yılda 3 kat büyümesinin en büyük sebeplerinden biri de bu. Anneler Humm’ı “çocuğumun beslenmesinde doğru seçim” diye tanımlıyorlar. Bunun da altında yatan bilgi; Humm’ın hiçbir katkı maddesi içermiyor olması, tamamen temiz içerikli oluşu ve özellikle tadı. Hatta bu güven ürünlerimizi, aile içindeki diğer bireylerin de deneyimlemesine sebep oluyor. Bu sayede Humm Organic artık sadece çocukların değil yetişkinlerin de sevdiği atıştırmalık markası olma yolunda hızla ilerliyor.” dedi.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

20 Yazarın Dilinden Unutulmaya Yüz Tutmuş 20 Kelime

“Bazı kelimeler çok güzel… Tüm hikâye bunun ayırdına varmamızla başladı. Tüm...

İtalyan sanatçı Davide Bonazzi’den akla ziyan 39 kapitalizm eleştirisi

Davide Bonazzi, yaptığı illustrasyonlarla günümüz dünyasının çarpıklığını gözler önüne sererek, bireyin...

Ünlü 19 tabloyu fotoğraflarla yeniden düşünmek

Pek çoğumuzun bazılarını yakından tanıdığı ünlü tabloları günümüz şartlarında yeniden düşünmek...

Dünyanın en güzel 15 sokağı!

Molyvos, Midilli, Yunanistan Bonn, Almanya Stockholm, İsveç Washington Dc, Amerika Valencia, İspanya Cullinan, Güney Afrika Tayvan Nafplio, Mora,...

Tartışı-Yorum

Şufa Hak(sızlığı) yasal peki adil mi!

Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya Hisseli tarla ve arsa alanlar dikkat! Tarla veya arsa vasıflı hisseli taşınmaz alımlarında satış bedellerini gerçek bedellerden göstermeyen alıcılar mağdur oluyor. Gayrimenkul fiyatlarının yükselmesini fırsat bilen paydaşlar,...

Ne garip bir muamma ‘Ene’

Ne garip bir muamma “Ene”. İnsanı daha süslü yapan bir ziynetmi yoksa defektimi? İster doğal seleksiyona inanın ister tecelliyata, kabul edersiniz iç dünyamızda ruhumuzu yoğuran bu aletin bir faydası/anlamı...

İsmail Beşikçi Aziz Sancar’ı Nelson Mandela’yla eleştirdi

Sosyolog İsmail Beşikçi, bu yılın kimya dalında Nobel Ödülü'nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar ile ilgili bir yazı kaleme aldı.   Aziz Sancar'ı Nelson Mandela ile karşılaştıran İsmail Beşikçi yazısında, "Bilim...