Ana SayfaKültür SanatOsman Cemal Kaygılı’dan iki unutulmaz...

Osman Cemal Kaygılı’dan iki unutulmaz eser

“İstanbul yazarı” denince akla gelen ilk adlardan kabul edilen Osman Cemal Kaygılı’nın bir çok Yenigün gazetesinde piyasaya sürülen kent yazıları Köşe Nahiye İstanbul’ kitabında gösterildi. Kaygılı, kült romanı Çingeneler’de gündelik yaşamın mühim figürlerinden Çingenelerin kültürünü söyledi. İki kitap da Can Yayınları etiketiyle gösterildi.

İstanbul’un meşhur semtleri de var bu yazılarda, yalnız adı malum, gazete haberlerinde geçmeyen semtler de – hatta daha oldukca onlar. Kadıköy’ün Kadıköyü, Yakacık’ın üzüm bağları, Mecidiyeköy’ün mesire yeri olduğu zamanlardan kalma bir ağız tadı yolculuğu bu yazılar bununla beraber. Semtlerin yanında, şehrin renkli sakinlerinin de köşe bucağı tuttuğu bir kitap. Bir zamanların İstanbul’unun meşhur simaları garip özellikleriyle Osman Cemal Kaygılı’nın keyifli kaleminde bugün, bir kez daha yaşam buluyor.

Periyodunun İstanbul’unun kıyısında köşesinde ne var ise, insanını, yemeğini, içme sularını, toplu taşıma araçlarını, her şeyini, “Aman, unutulmasın!” korkusuyla birer birer not düşüyor Osman Cemal Kaygılı. Bizlere de bir zamanların geniş, oldukca kültürlü, oldukca dilli İstanbul’u için bir kez daha iç çekmek kalıyor.

hakkında Osman Cemal Kaygili’dan iki unutulmaz eser Cemal
GÖRMEZDEN GELİNENLERİN ROMANI

Görmezden gelinenlerin, unutulanların yazarı Osman Cemal Kaygılı, kült romanı Çingeneler’de gündelik yaşamın mühim figürlerinden Çingenelerin kültürüne değdiriyor kalemini. Yazar, beraber yaşadığımız fakat haklarında neredeyse hiçbir şey bilmediğimiz İstanbul Çingenelerinin günlük yaşamı, kültürü, müziği, eğlencelerini; müziğe tutkun, araştırmacı bir gencin hikâyesiyle beraber, garip bir kurguyla konu alıyor ve okuyucularını bir zamanların İstanbul’unda keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

“Ben bu işi salt musiki merakı yüzünden takip ediyorum; onun için ne yapmış olup yapmış olup bizdeki şu bohem yaşamını, Çigan yaşamını beş-on güne kadar yakından inceleyeceğim, bakalım bahtımıza neler çıkacak! Esasen meşhur sözdür: Çingene’nin zurnasında peşrev olmaz, ne çıkarsa bahtına!”

hakkında 1554879682 157 Osman Cemal Kaygili’dan iki unutulmaz eser Cemal


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Türkiye’de Balayına Gidilecek En İyi 10 Yer

Unutulmaz bir balayı geçirmek her yeni evli çiftin hayalidir. Genellikle...

7 madde ile Film seçiminde IMDb’den yararlanmak

İnternetin yaygınlaşmasıyla sinema severlerin sinema salonlarına veya DVD/VCD oynatıcılarına ihtiyacı kalmadan...

Avuç içi kadar mutluluk veren özel resimler!

Rus Sanatçı  Svetlana Kolosova tarafından avuçlara yapılan resimlerden olan çalışmalar büyük...

Toplum sorunlarını en iyi anlatan 7 illüstrasyon

Toplumsal hayatımızda farkında olarak ya da olmayarak, bizim yaptığımız ve ya...

Tartışı-Yorum

İttihat ve Terakki’nin Alevilik ve Bektaşilik üzerine araştırması

Neden İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC), Alevilik ve Bektaşilik üzerine bir araştırma yaptı? Kitabı ilk elime aldığımda kafamda bu soru ve içerisinde nasıl bir yaklaşım olacağı düşüncesi vardı. Günümüzde dahi yayınlanan...

Sınırlar ve rahatça uyunamayan ülkeye dair: Ordu, yeniden…

Levent Ünsaldı Devlet ve milletin yüksek çıkarlarını ait olduğu kurumun çıkarlarıyla eş gören, dolayısıyla bunları yorumlama tekelini de kendisine veren Türk subayı, kışladaki eriyle kurduğu paternalist ilişkisini (“oğlum” ifadesiyle çağrılan...

Müslümanı şeytanlaştıran Kürt sorunu!

Her şey apaçık ortadayken, gerçekleri anlatmanın bu kadar zor olması nasıl bir sancıdır? Hâlbuki bir tokat yese en fazla ikincisinde kendisi de karşıdakine elini kaldırıp vuracak ve bunu da...