Ana SayfaHaberlerEkonomiPiyasa gündemi: Trump “vaka”,...

Piyasa gündemi: Trump “vaka”, Türkiye “arıza”

[ad_1]

Piyasalara Bakış

Eylül ayını genel olarak iyimser geçiren BIST-100 endeksi Ekim ayına da iyi başladı ancak gün içinde dalgalanarak günü %0.15 düşüşle 1,143 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 20.9 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 46 hisse değer kazandı, 53 hisse ise değer kaybetti. Dolar/TL 7.63 seviyelerini test etmiş olsa da global koşullar ile sabah saatlerinde 7.75 seviyesinden işlem görüyor. Yurtdışı vadeli piyasalar da ise negatif bir hava hakim.

Dün Asya’da tatil sebebiyle çoğu piyasa işlem görmezken, ABD endekslerinde teşvik paketi beklentileriyle yükseliş izlendi. ABD’de Temsilciler Meclisi, Demokratların hazırladığı 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini onayladı. Ancak paketin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’dan geçip geçmeyeceği belirsizliğini koruyor. Avrupa ve ABD’de dün açıklanan PMI verilerinde yavaşlama dikkat çekerken, bugün açıklanacak olan istihdam verileri önemli olacak. Sabah saatlerinde Twitter hesabından Covid pozitif olduğunu açıklayan ABD Başkanı Trump’ın durumu piyasalar tarafından negatif fiyatlanıyor. Hafta içinde ilk açık oturumun gerçekleşmesi oturuma katılanlar açısından da risk oluşturacağından piyasada baskının arttığını görebiliriz. Öte
yandan dün gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesinden çıkan mesajlar “karışık” şekilde nitelendirilebilir. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’ye yönelik çift yönlü bir strateji izlediklerini, yapıcı bir siyasi diyalog istediklerini, bunun olmaması halinde ise tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti. Daha önceki ifadelerin aksine, Türkiye’ye bir yaptırım kararı çıkmadı.
Yunanistan’ın net şekilde arkasında olduğunu belirten AB, Aralık ayında bu konu üzerine yeniden toplanacak. Bugün özellikle ABD’den gelecek olan ekonomik veriler ve haber akışı yakın izlenecektir.

BIST-100 endeksinin güne hafif satıcılı başlamasını bekliyoruz. Küresel risk algısının bozulmasıyla yurtdışı piyasalara paralel olarak kar satışları görülebilir. 1,140-1,125 destek seviyeleri iken 1,155-1,160 ve 1,200 seviyelerini direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. 1,125 kısa vadede zarar-kes seviyesi olarak takip edilmelidir.

Makroekonomi & Politika Haberleri

İstanbul’da perakende fiyatlar aylık %1,47 yükseldi

İmalat PMI endeksi Eylül’de 52,8’e geriledi

TCMB, PPK toplantı özetini açıkladı

İstanbul’da perakende fiyatlar aylık %1,47 yükseldi

İTO tarafından açıklanan perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme indeksi, Eylül ayında aylık %1,47, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise %2,62 oranında yükseliş gösterdi. Perakende fiyatlardaki artış yıllık %11,66 düzeyinde gerçekleşti.

TÜİK ise eylül ayı enflasyon verisini 5 Ekim tarihinde açıklayacak olup, piyasa beklentisi enflasyonun aylık %1,3, yıllık ise %12,10 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde bulunuyor.

İmalat PMI endeksi Eylül’de 52,8’e geriledi

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit anket verilerine göre imalat sanayi PMI endeksi ağustos ayında 54,3 iken, eylül ayında 52,8 seviyesine gerilerken, bir önceki aya göre sektörün faaliyet koşullarında güçlü iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. Ana metal ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörleri büyümede öncü olurken, gıda ürünleri ile giyim ve deri ürünleri gibi sektörlerde faaliyet koşullarının yavaşladığı görülmektedir.

Eylül’de firmalar artan siparişler doğrultusunda, Şubat 2018’den beri en yüksek oranda istihdam artışını gerçekleştirdi. Ayrıca TL’deki değer kaybının yansıması olarak hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonunun daha da hızlandığı gözlemlendi.

COVID-19 salgınında en kötünün geride kalmasının ardından normale dönüş sürecinin devam etmesinin, talebin Eylül ayında da iyileşmesini sağladı. Bunun sonucunda, üretim ve yeni siparişlerdeki büyüme sürerken, her iki alt endeks de üst üste dördüncü ay yükseldi.

TCMB, PPK toplantı özetini açıkladı

Açıklanan özette, ağustos ayında yıllık enflasyon yatay seyrederek %11,77 olduğu ve temel mal, enerji, gıda gruplarında yıllık enflasyon yükselirken, hizmet grubunda yatay seyrettiği hatırlatıldı. Bu dönemde, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve eğilimleri artış kaydettiği belirtildi. Ağustos’ta enerji fiyatlarının %1,29 arttığı, grup yıllık enflasyonunun 1,02 puan artış ile %9,59 yükseldiği vurgulandı. Döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki artışlara paralel olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin enerji grubu enflasyonunu yukarıya çektiği ifade edilirken, şebeke suyu fiyatları ağustos ayında da artarak grup enflasyonunu olumsuz etkileyen bir diğer unsur olduğu belirtildi.

Eğitim hizmetlerinde uygulanmaya başlanan KDV indiriminin önümüzdeki dönemde hizmet grubu enflasyonunu olumlu etkileyeceğinin değerlendirildiği vurgulandı.

Parasal, finansal ve mali tedbirlerin yanı sıra kamu bankalarının öncülüğünde ivme kazanan kredi genişlemesinin, reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamına ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine önemli katkı sağladığı belirtilirken, ekonomideki toparlanma ve bunun makro dengelere yansımaları sonucunda salgın dönemine özgü destekleyici makro politika adımlarının ağustos ayından itibaren kademeli olarak geri alınmasına karar verildiği vurgulandı.

Özette, anket göstergeleri ve yüksek frekanslı verilerin, iktisadi faaliyetin ağustos ve eylül aylarında güç kazandığına işaret ettiği belirtildi. Ciro endeksleri toparlanmanın sektörel yayılımının artmaya devam ettiğini gösterirken, turizm ve ihracat imkanlarının sınırladığı bazı faaliyet kollarında görece zayıf seyrin korunduğu ifade edildi.

Yabancı yatırımcılar 25 Eylül haftasında net 102 mn $ hisse satışı gerçekleştirdi

TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi portföyü, 25 Eylül ile sona eren haftada piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak hesaplandığında 102 mn $ net satış olarak gerçekleşirken, aynı dönemde Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) portföyü ise, net 116 mn $ artış gösterdi.

Yurt dışında yerleşik kişilerin yılbaşından bugüne hisse satışları nette 5,71 mlr $ seviyesinde gerçekleşirken, DIBS tarafında nette 7,70 mlr $ satış gerçekleşmiş oldu.

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Vakıf Yatırım



[ad_2]

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

20 maddede Kaypakkaya Kemalizm’i niye eleştirdi?

1949 yılında Çorum’da dünyaya gelen Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) kurucusu...

Routers Arşivinden 32 fotoğrafla 91’den 2014’e Kürt göçleri

Routers 1991 yılında yaşanan zorunlu Kürt göçünü arşivinden çıkararak yayınladı. Routers, Saddam...

Avrupa’nın En Ucuz 10 Şehri

10. Varşova-POLONYA Polonya’nın başkenti olan Varşova, Avrupa’nın en ucuz şehirlerinden biri....

8 Maddeyle şiddet gören kadınların yaralarını kapatan Dövme sanatçısı Flavia Carvalho ve çalışmaları

Ataerkil bir dünyada erkeğin tahakkümü altında bulunan kadın hem eşit koşullarda...

Tartışı-Yorum

Halkın vicdanı; “Gelemem” diyorsun, peki sen bizdeki “öf öf” ü duyuyor musun?

Ne desek, ne etsek, nasıl yapsak bilemiyoruz… Az şey mi yaşadık? Yok, bir şeyler anlatabilmek için yeterli yaşadıklarımız. Çok şey mi yaşadık? Yok, bir şeyler yapabilmek için çok şey...

Direniş Suflesi: Hayır

‘Oku’ diye başlıyor olmasına rağmen kutsal sayılan kelam; ilk maraza mevzunun başında ortaya çıkıyor.Taraflaşmanın daha kolay belirlendiği, hudutların keskin olduğu süreçler elbette yaşandı. Her konuya dair yaklaşımlar farklı idi...

Unutmayın, Affetmeyin, Delirin!

Sizlere bir ruh sağlığı uzmanı olarak, görüntüleri izlemeyin, izlettirmeyin demeyeceğim. Sizlere bu anın, bu dehşetin görüntülerini izlettirmek insanları travmatize eder, güvensiz hissettirir, katliamı yapanlara hizmet eder de demeyeceğim. İsrail’den,...