Ana SayfaHaberlerEkonomiPiyasalar ve ekonomide hafta...

Piyasalar ve ekonomide hafta nasıl kapandı?

[ad_1]

“Global hisse senedi piyasaları dalgalı seyretti…

Bu hafta global piyasalarda artan vaka sayılarının etkisiyle  dalgalı seyir görülürken, IMF de büyüme tahminlerinde aşağı yönlü  revizyona gitti. Ekonomik verilerde toparlanma işaretleri görülmeye  devam ediyor. Yurt içinde de iktisadi faaliyete ilişkin öncü  göstergelerde olumlu seyir sürdü. TCMB piyasa beklentilerinin aksine  politika faizini sabit bıraktı.

Global çapta vaka sayısı 9,7 milyona ulaştı  vaka sayılarında  artışlar görülüyor. ABD’de bazı eyaletlerde vaka artışları dikkat  çekiyor.  Gelişmekte olan ülkelerinin bazılarında da vakalarda  artışlar görülüyor. Yurt içinde ise  vaka sayısı 193 bine ulaştı.

IMF büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 2020 büyümesi

%-3’den %-4,9’a aşağı yönlü revize edildi. 2021 küresel büyüme  beklentisi de %5,8’den %5,4’e revize edildi. IMF, ekonomik aktivitenin  öngörülenden daha fazla kesintiye uğramasının, sosyal mesafenin  getirdiği talep şoku ve ihtiyati tasarrufların artmasının etkisiyle  birçok ülkede tüketim beklentilerini düşürdüklerini kaydetti. Tüm  bölgelerin negatif büyümesi bekleniyor. Kriz nedeniyle, küresel olarak  açıklanan mali destekler 11 trilyon $’a yaklaştı.  Bu mali  desteklerle, bu yıl  küresel kamu borcunun milli gelire oranının %100’ü geçmesi bekleniyor. IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda  finansal koşulların, faiz indirimleri ve 6 trilyon $’ı geçen merkez  bankalarının aktif alımlarıyla rahatladığını ancak iflas tehdidinin   yüksek olduğunu belirtti.

Öncü verilere göre ekonomik aktivite dipten toparlanıyor

Normalleşmelerin  başlamasıyla imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI  endekslerinde son iki aydır yükseliş görülüyor. Euro bölgesinde imalat  ve hizmet  PMI endeksleri 50 eşik seviyesine yaklaştı. Özellikle  hizmetler sektöründe veri, kapanmaların da etkisiyle Nisan’da 10’lu  seviyelere kadar gerilemişti. Toparlanmada Fransa başı çekti ve her  iki endeks de 50 seviyesinin üzerine gerçekleşti. ABD’de de PMI  endeksleri olumlu geldi ancak eşik seviyenin altında kaldı: İmalat PMI 49,6, hizmet PMI 46,7.

Yurt içinde de güven endekslerinde yükseliş görüldü ancak yabancı  turist sayısı zayıf kalmaya devam etti. Nisan’da dip seviyelerinin  görmesinin ardından, normalleşme adımları ile birlikte son iki aydır  yükseliş gösteriyor. En belirgin yükseliş inşaat sektörü güven  endeksinde görülürken, perakende sektör endeksi de artış gösterdi.

Hizmet sektöründeki tarafında toparlanma ise daha sınırlı oldu. Reel  kesim güven endeksi (m.a.) Haziran’da aylık 16,3 puan artarak 89,8’e,  tüketici güven endeksi (m.a.) aylık bazda %5,2 artarak 62,6’ya  yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre  salgının görülmeye  başlandığı Mart ayından itibaren bakıldığında  Mart-Mayıs döneminde  yabancı turist sayısı yıllık %92 azaldı.

TCMB politika faizini %8,25’de sabit bıraktı. Talep koşullarının  enflasyonu sınırlayıcı etkisine rağmen, salgına bağlı birim maliyet  artışlarının yansımasıyla çekirdek enflasyon göstergeleri bir miktar  yükseldiğini belirtti. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurları  dikkate alarak, politika faizini sabit bırakırken, para politikasında  temkinli duruşun sürdürüleceğini belirtti.

Hisse senedi piyasalarında dalgalı seyir görüldü. İkinci dalga  endişeleriyle hafta ortasında 1.780$/ons seviyesini test eden altın  fiyatları daha sonra bir miktar geriledi  1.751 $/ons seviyelerinde. Olumlu veri akışıyla hafta başında 1,13 seviyelerini gören ¬$  paritesi, 1,1202 seviyelerinden işlem görüyor. Hafta başından bu yana S&P 500 endeksi bülteni hazırladığımız saat itibariyle %1,3, Nasdaq %0,6 düşüş gösterdi. Hazine bu hafta gerçekleştirdiği ihalelerde ROT  dahil toplam 6,95 milyar TL borçlandı. Böylece Hazine, Haziran ayında  toplam 22,2 milyar TL borçlandı.

Haftanın Konusu: Dünya Ticaret Örgütü: Mal ticaret hacmi ilk  yarıda geriledi

Koronavirüs salgınıyla. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), mal  ticaretinin 2020 yılı ilk yarısında sert daraldığını belirtti. Bununla  birlikte, devletlerin hızlı  müdahaleleri daralmanın azaltılmasına  yardımcı oldu ve DTÖ ekonomistleri ticaret hacimlerinin 2020’de sert  bir düşüş kaydedeceğini ancak, Nisan ayında öngörülen en kötü durum  senaryosuna ulaşma ihtimalinin düşük olduğunu değerlendiriyorlar. DTÖ, Nisan’da yapmış olduğu tahminde, dünya mal ticaretinin hacminin %13  oranında küçüleceği nispeten iyimser bir senaryo, ve ticaretin %32  düşeceği kötümser bir senaryo açıklamış idi. “

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ak Yatırım



[ad_2]

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

9 maddeyle İspanya’da bir sosyalist ütopya: Marinaleda kasabası

Polisin, suçun ve işsizliğin olmadığı; "sosyalist ütopya" olarak nitelendirilen İspanyol kasabası...

En iyi 12 film müziği!

Sinema sadece görüntünün rol aldığı bir bir sanat değildir. Görüntüyü tamamlayan,...

Doğanın ele geçerdiği dünyanın en güzel balıkçı köyünden 20 fotoğraf

Çin’in Shengsi Adaları olarak bilinen ve 400 adadan oluşan bölgede yer...

Selçuk Avcı’dan mahkemelerin ‘iyi halli’ tecavüzcüleri

Tasarımcı Selçuk Avcı, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde iyi halden dolayı indirim alan...

Tartışı-Yorum

7 Haziran yapbozundaki Kılıçdaroğlu

Ben Türkiye'de ana muhalefet partisinin genel başkanı olsaydım, şu an söylenenleri söylerdim. Kılıçdaroğlu'nu Kılıçdaroğlu yapan bir fark göremiyorum ne kadar arasamda bulamıyorum.  7 Haziran seçimlerine yaklaşırken her geçen gün durum daha da karmaşık bir hale bürünüyor. -Hayır. Aksine gittikçe çözülme aşamasında, 7 Haziran günü yaklaştıkça da çözülmeye devam edecek,...

Kolektif şiddet bilinci

Seçim beyannamelerinin yayınlandığı şu günlerde, partilerin, tıkanan ana damarımız olan “birlik beraberlik şuuru” bahsini, vaad metinlerine dahi almamalarına şaşmamak elde değil. “Birlik şuuru” deyince aklınıza saadece “kürt sorunu” geliyorsa, bu, toplumun nabzını hiç tutmadığınızı ya da size kimlik verip değerli kılan tarihinize yabancılaştığınızı gösterir.Osmanlı döneminde yahudiler, hristiyanlar...

Rıza Yalçın Koçak yazdı: Olağanüstü zulüm

Rıza Yalçın Koçak Etrafımızdaki insanlar büyük bir şaşkınlıkla cevabı bir yanı ile çok basit bir yanıyla ise iler tutar yanı olmayan sorular soruyorlar. İşyerlerinden atılan arkadaşlarının masumiyetlerine iliklerine kadar inanıp ve ama ‘devletin de bir bildiği vardır’ fikriyatının serin sularında kol gezmeye devam ediyorlar. Hükümet ile ‘paralel’ devlet...